Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi în Danemarca

Viitorul în Danemarca sună atât de bine, însă nu știi cum să dai start visului tău? EDMUNDO este aici pentru a-ți oferi consiliere în procesul de aplicare pentru studii în Danemarca.

Consilierii EDMUNDO sunt pregătiți să îți clarifice orice nelămurire și să îți ofere un răspuns chiar și la întrebările pe care încă nu ți le-ai pus, ajutându-te să găsești programul de studii menit pentru tine și să îți construiești viitorul pe care ți-l dorești.

Sistemul de învățământ din Danemarca

La fel ca în România, elevii danezi primesc la finalizarea celor 3 ani de liceu, o certificare echivalentă Bacalaureatului prin intermediul căreia pot să aplice la sistemul de învățământ superior în cadrul universităților de cercetare bazate pe teorie sau a colegiilor de academii profesionale, extrem de practice. Vestea bună?

Studiile în Danemarca sunt GRATUITE!
(asemenea celor din SUEDIA)

Programe de licență

Indiferent de țara din care provii poți aplica pentru programul de studii de la nivel licență prin intermediul diplomei de Bacalaureat și ai posibilitatea de a alege dintre două tipuri de învățământ.

În funcție de timpul pe care vrei să îl aloci studiului te poți orienta către programe de licență, Bachelor cu caracter conservator, având o durată de 3 ani sau 3 ani jumătate, sau poți să optezi pentru învățământul într-un colegiu axat pe o educație practică prin colaborare cu companiile locale, care durează 2 ani, AP degree. În acest caz, dacă îți dorești diploma de Professional Bachelor mai trebuie să studiezi încă un an.

De altfel, acest ultim tip de învățământ este poarta către o carieră entry sau middle level în cadrul unei companii daneze. Programul de studiu contribuie la formarea profesională a studentului, astfel încât să poată să răspundă nevoilor pieței muncii și să se adapteze oricărui mediu organizațional. Sună bine nu-i așa? Mai mult decât atât, companiile se implică activ în proiectele studențești efectuând chiar și evaluări ale muncii studenților.

Programe de master

După finalizarea nivelului de licență și obținerea diplomei Bachelor, studenții pot să își continue studiile în cadrul aceleași instituții în cadrul programelor de masterat, cu o durată de la 1 până la 2 ani. În cazul celor care urmează învățământul în cadrul unui colegiu, după obținerea diplomei de Professional Bachelor, nu mai este nevoie să își continue studiile, putând să se orienteze în schimb către un mult așteptat loc de muncă.

Academii și Colegii versus Universități de Cercetare

Studiile la Academii și Colegii universitare sunt de tip Professional Bachelor (echivalentul Universitatilor de Stiințe Aplicate din Olanda) ceea ce înseamnă că progresia academică către master a acestui tip de diplome este posibilă doar în cazuri extrem de restrânse (în cazul în care aplicantul mai face cursuri în plus, de obicei numite pre-master). Altfel, sistemul se așteaptă ca absolvenții cu aceste tipuri de diplome să se angajeze imediat după absolvire și să își înceapă cariera profesională. Dacă îți dorești progresia la master atunci o universitate de cercetare este cea la care ar trebui să te înrolezi.

Danemarca fiind o țară cu o populație relativ mică, centrele urbane cele mai mari sunt Copenhaga, Aarhus și Aalborg. În afara acestora, restul orașelor pot părea mai degrabă localități regionale, de mici dimensiuni, unde varietatea locurilor de distracție, culturale și de munca este înlocuită cu mai multă liniște, iar securitatea este sporită și comunitatea mai apropiată.

Aplicația la universitățile din Danemarca, mai simplă decât crezi

Aplicația constă într-un dosar care trebuie să cuprindă câteva documente obligatorii pentru accesul la studii precum:

  • Foaie matricolă
  • Diplomă de Bacalaureat
  • Unul dintre următoarele teste de limbă:
    • TOEFL (PBT minimum 575, IBT minimum 80)
    • IELTS (minimum 6.0)
    • CAE (minimum C)
    • Test de limba engleză online care înlocuiește TOEFL, IELTS sau CAE

edmundo studiaza in strainatate danemarca 4

Costurile unui student în Danemarca

Cazare/chirie

Costul chiriei în Danemarca este cuprins între 2000-4000 DKK pe lună. 1 DKK sau 1 coroană daneză înseamnă 1,60 RON, deci locuitul în Danemarca te va costa între 1200-2500 RON pe lună. Referitor la mobilatul locuinței, trebuie să îți rezervi un buget separat pentru achiziționarea de mobilier necesar de la IKEA sau JYSK, sau poți să apelezi la varianta mai ieftină second-hand din magazinele de profil și de la alți studenți.

Transport

Dacă ești genul mai comod și preferi să circuli cu autobuzul, costul abonamentului este de 300 DKK/lună (187 RON), iar costul unui bilet valabil pentru 2 zone este de 12 DKK (8 RON).  Pe de altă parte, dacă îți place să petreci timpul în natură și să faci mișcare în același timp, poți să închiriezi o bicicletă la prețul de 30 DKK (20 RON), de altfel Danemarca este renumită pentru facilitățile puse la dispoziția bicicliștilor. Pentru situațiile în care te grăbești să ajungi la destinație ai la dispoziție opțiunea de a merge cu taxiul, costul unui km fiind de 33 DKK (~ 20 RON).

Abonament internet și telefonie
Dacă deja te gândești cum o să menții legătura cu cei dragi de acasă și cu noii prieteni pe care ți-i vei face, în Danemarca ai posibilitatea de avea un abonament de Internet la prețul de 200 DKK/lună (125 RON) și o cartelă telefonică care costă între 50-100 DKK/lună (30-60 RON) pentru o comunicare fără limite de spațiu sau timp.

Costul vieții de zi cu zi în Danemarca

Alături de chirie, telefon, internet sau transport, în Danemarca vei avea și costuri pentru mâncare, iar acestea depind de obiceiurile de consum ale fiecărei persoane, situându-se între 200 DKK – 500 DKK/ săptămână, respectiv 1.000 DKK – 2.000 DKK/ lună. De exemplu, o listă simplă de cumpărături alcătuită din următoarele 1l lapte (3 DKK – 5 DKK); 1 pâine (6 DKK – 10 DKK); un suc (10 DKK – 15 DKK); o cafea ( 14 DKK – 25 DKK); o bere (20 DKK – 35 DKK) și un sandwich (15 DKK – 20 DKK) te va costa aproximativ 80 DKK (50 RON).

Poți compara costurile studentului român în Danemarca cu cele ale unui student român în Suedia.

Surse de finanțare

Programul din cadrul facultăților din Danemarca îți va permite să ai și un part-time job unde ai șansa să înveți lucruri noi, să cunoști oameni noi și mai ales să câștigi bani, venitul pentru o oră de lucru fiind cuprins între 13-15 Euro. Optarea pentru un part-time îți permite să accesezi ajutorul studențesc dedicat studenților care lucrează în timpul facultății (State Educational Grant and Loan Scheme sau SU & SU-lan), având valoarea de 800 Euro/lună net, ceea ce îți va oferi liniștea de a te bucura din plin de noua ta viață.

Compară cu sursele de finanțare disponibile studenților români din Suedia.

danemarca

Stilul de viață în Danemarca

Danemarca este cunoscută drept o țară veselă! Așadar energia pozitivă a locuitorilor te va molipsi. Îți vei putea petrece timpul liber în cafenelele cu aer specific danez, îți vei face prieteni noi în cadrul campusurilor universitare, te vei inspira din informațiile puse la dispoziție de biblioteci,  vei vizita locuri de o frumusețe unică și vei deveni în fiecare zi o mai bună variantă a ta.

Brusc studiile în Danemarca nu mai par un vis imposibil de atins. Nu-i așa?

Până când se poate aplica la studii în Danemarca?

Deadline-ul pentru a trimite aplicația este: 15 martie – după această dată se vor închide programele de licență.

Până pe 1 martie trebuie să fie trimise și aplicațiile pentru master, pentru șanse cât mai mari de a deveni student în cadrul universității la care îți dorești să studiezi.

Echipa EDMUNDO recomandă să începi procesul de admitere înainte de aceste date, pentru a putea completa toate documentele specifice și a găsi cele mai bune opțiuni pentru tine.

Suntem aici să facem procesul de admitere mai simplu pentru tine, contactează-ne.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)