Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi în Suedia

Îți dorești să construiești un viitor într-o țară precum Suedia? Atunci ai ajuns în locul potrivit! EDMUNDO este aici pentru a-ți oferi o imagine detaliată asupra a ceea ce înseamnă viața de student în Suedia.

EDMUNDO te va inspira în alegerea facultății potrivite, îți va arăta cele mai tari locuri de ieșit în oraș, îți vom explica opțiunile de finanțare și te va sprijini în alegerile dificile îndrumându-te prin pași mici, dar siguri, către un program de studii care îți poate schimba viitorul.

Sistemul de învățământ din Suedia

Spre deosebire de țara noastră, liceul în Suedia sau Gymnasiekola, durează doar 3 ani, absolvirea fiind marcată de o calificare echivalentă cu Bacalaureatul. Accesul la universități este posibil prin intermediul Bacalaureatului, fiind permis tuturor elevilor, aceștia beneficiind de un tratament egal, indiferent de țara de proveniență.

Programul de licență poate fi urmat în cadrul universităților din Suedia cu programe educaționale elaborate sau în cadrul colegiilor universitare unde focusul este pe angajabilitate și aplicabilitate.

Cea mai bună parte – există o continuitate a studiilor în cadrul aceleiași instituții prin urmarea programului de master în Suedia axat pe specializarea și profesionalizarea studenților, cu o durată cuprinsă între 1-2 ani.

În general, programul la care se înscrie un student conține mai multe module sau cursuri. Fiecare curs are un număr de puncte sau credite (högskolepoäng sau HP).

Anul școlar e împărțit în 2 semestre, și fiecare semestru e împărțit în 2 perioade (läsperiod). Astfel, pentru a fi considerat student integralist ar trebui să ai 15 credite per perioadă, adică 30 de credite per semestru sau 60 de credite per an. Cursurile pot avea de la 7,5 credite până la 32,5 (poate și mai mult).

BONUS: Există posibilitatea de a pleca pentru câteva luni sau pentru un an la o universitate parteneră a celei în care studiezi, prin programe de schimb academic sau Erasmus fără plata unor taxe suplimentare de școlarizare.

edmundo studiaza in strainatate suedia 5

Aplică la o universitate în Suedia

Programe licență

În cazul în care există interes numai pentru Jönköping University, e suficient să aplici AICI.

Mai apoi, se trimit prin poștă următoarele documente (absolvenți și elevi în clasa a XII-a):

  • Copie COLOR după buletin sau pașaport (nu e nevoie de legalizare);
  • Se va trimite copia legalizată și traducerea autorizată a diplomei de bacalaureat pentru cei care aplică cu studiile liceale finalizate;
  • Se va trimite copia legalizată și traducerea autorizată a foii matricole (a celei parțiale pentru cei din clasa a XII-a sau a celei finale pentru absolvenții de liceu);
  • Dacă au fost certificați cu calificativul B2 la BAC, la toate componentele, aplicanții sunt scutiți de testul internațional, însă trebuie să dovedească acest aspect până la data de 15 mai 2018;
  • Dacă aplicanții dețin, totuși, certificat internațional de limba engleză:
    • Pentru IELTS și CAE se acceptă doar copii;
    • Rezultatele de la TOEFL se trimit către universitate prin ETS, folosind codul 3477. (Vă recomandăm să optați pentru această variantă la momentul înscrierii pentru TOEFL, pentru a nu vi se percepe ulterior taxe suplimentare!)
  • Eseu personal în limba engleză, ce nu depășește 1000 de cuvinte;
  • Dacă aplicanții sunt în clasa a 12-a, ei au nevoie de o adeverință emisă de liceul la care studiază, ștampilată și semnată de Secretar și Director. Adeverința trebuie să conțină dovada scisă cum că elevul va susține examenul de bacalaureat în sesiunea iulie 2018. Este nevoie de traducere autorizată (la traducator) și copie legalizată (la notar). Acest document nu e obligatoriu de inclus la dosar, dar Admission Office recomandă existența sa.

Programe master

În cazul în care există interes numai pentru Jönköping University, e suficient să aplici AICI.

Mai apoi, se trimit prin poștă urmatoarele documente (absolvenți facultate și studenți de an 3 sau 4):

  • Copie COLOR după buletin sau pașaport (nu e nevoie de legalizare);
  • Se va trimite copia legalizată și traducerea autorizată a diplomei de licență sau a adeverinței de licența, pentru cei care aplică după finalizarea facultății;
  • Se va trimite copia legalizată și traducerea autorizată a situației academice parțiale pentru cei an 3 sau 4; în cazul în care se aplica după terminatea facultății, iar aplicanții au primit suplimentul de diplomă (care este bilingv), nu este nevoie decât de legalizare lui, nu și de traducere;
  • În cazul în care au obținut calificativul B2 la BAC la toate componentele, aplicanții sunt scutiți de testul internațional, însă trebuie să dovedească acest aspect până la data de 15 mai 2018;
  • În cazul în care aplicanții dețin totuși certificat internațional de limba engleză:
    • Pentru IELTS și CAE se acceptă doar copii;
    • Rezultatele de la TOEFL se trimit către universitate prin ETS, folosind codul 3477. (Vă recomandăm să optați pentru această variantă la momentul înscrierii pentru TOEFL, pentru a nu vi se percepe ulterior taxe suplimentare!)
  • Eseu personal în limba engleză, care să nu depășească 1000 de cuvinte;
  • Dacă aplicanții sunt studenți în ultimul an de facultate, au nevoie de o adeverință emisă de instituția la care studiază, ștampilată și semnată de Secretar și Decan. Adeverința trebuie să conțină informația cum că studentul va susține examenul de licență în sesiunea iulie 2018 și că va obține un total de X credite. Este nevoie de traducerea ei autorizată (la traducător) și copie legalizată (la notar).

edmundo studiaza in strainatate suedia 2

Costurile unui student în Suedia

Până aici totul sună bine, însă probabil îți pui întrebarea dacă îți vei permite financiar această nouă viață. Nu îți face griji, consilierii EDMUNDO sunt aici pentru a analiza toate soluțiile astfel încât visul tău să fie posibil. Asemeni studiilor în Danemarca

Studiile în Suedia sunt GRATUITE! Atât pentru licență, cât și pentru master.

Cazare/chirie

Locuitul efectiv în Suedia cu cazare în valoare de 500-700 E/lună și cheltuieli de mâncare sau alte necesități în valoare de 300 E/lună, te va costa aproximativ 1000 E/lună.
În privința utilităților, lunar vei acoperi costurile următoare: de bază (electricitate, încălzire, răcire, apă, gunoi) pentru un apartament de 85m2 – 40 E.

În Jönköping există atât posibilitatea de a te caza într-o cameră single, cât și în regim de locuință împărțită cu alți studenți, adică în apartamente de 4 – 5 camere, cu bucătărie și baie la comun. Cazarea este garantată pentru boboci, în sensul în care Jönköping University se angajează să poată oferi cazare după posibilități oricărui viitor student.

Moneda din Suedia este coroana suedeză sau SEK, echivalent a 2.13 RON, pentru a-ți face o idee mai clară asupra parității.

Transportul

Dacă optezi pentru mersul cu autobuzul, abonamentul costă 400 SEK, deci 188 RON, însă pentru momentele în care te grăbești sau vrei o modalitate de transport mai comodă poți să optezi pentru taxi, prețul unui km fiind de 14 SEK (7 RON).

Costul vieții studențești

Alături de cheltuielile cu chiria sau transportul, vei avea și cheltuieli de zi cu zi, legate de alimentație. Pentru a-ți face o idee mai clară, într-o zi obișnuită o vizită la magazin, de unde vei achiziționa o cafea în valoare de 15 SEK, o apă plată la prețul de 20 SEK, un ceai la 10 SEK, o bere la 40 SEK,  alături de o vizită la restaurant pentru o cină în oraș în valoare de 100 SEK te va costa 185 SEK, deci aproximativ 87 RON. În plus, tariful local pentru 1 minut de convorbire telefonică (fără reduceri sau alte planuri tarifare speciale) este de 2.00 SEK. Pentru internet (60 Mbps sau mai mult, date nelimitate, cablu/ ADSL) costul lunar ar fi 343.00 SEK.

Compară cu cheltuielile unui student român în Danemarca.

edmundo studiaza in strainatate suedia 3

Surse de finanțare pentru studenți în Suedia

Deși costul vieții în Suedia pare mare la prima vedere, există soluții prin care poți să îți crești veniturile! Cum? Job part time sau student aid.

Job part time pentru student în Suedia

Dacă ești înscris la o universitate din Suedia, există posibilitatea să lucrezi fără permis de muncă. Cetățenii UE și EEA au nevoie de permis de rezidență dacă locuiesc în Suedia mai mult de trei luni. Salariul primit de către student este în general de 110 SEK/ora sau mai mult, depinzând de munca prestată. Este recomandat să urmezi cursurile de limbă suedeza oferite de universități pentru a-ți găsi mai ușor un loc de muncă. Nivelul vorbitorilor de limbă engleză în Suedia este foarte ridicat.

Este o idee foarte bună să începi să cauți un loc de muncă încă din luna iulie, înainte de a pleca, pentru că atunci cei mai mulți studenți sunt în vacanță. Există posibilitatea de a lucra maximum 10 ore pe săptămână și full-time pe timpul verii.

Student Aid de la CSN pentru student în Suedia

Studenții din Suedia pot aplica pentru student aid oferit de către CSN (Centrala studiestödsnämnden).

Jönköping University, universitatea din Suedia unde EDMUNDO te poate consilia gratuit să aplici este inclusă pe lista instituților pentru care studenții pot beneficia de Student Aid.

Condiții de eligibilitate pentru Student Aid:

  • să fie student în Suedia și să lucreze minimum 10-12 ore/săptămâna pentru minimum 2-3 luni înainte de aplicare și în timpul primirii sprijinului financiar;
  • să aiba între 20-47 ani la momentul aplicării;
  • împrumutul se poate obține pentru maximum 12 semestre (240 de săptămâni).

Condiții de rambursare pentru Student Aid:

Rambursarea va începe la 6 luni după terminarea perioadei de acordare a sprijinului financiar, însă începând cu luna ianuarie. Suma de rambursat va depinde de: suma împrumutată, în cât timp studentul dorește să ramburseze banii, dobânda (fixată de guvernul suedez pe baza datelor din ultimii 3 ani), vârsta studentului și venitul acestuia.

Compară cu veniturile din joburile part time sau împrumutul pentru studenți din Danemarca.

Distracția pentru un student în Suedia

Dacă alegi ca destinație Jonkoping, te poți bucura de campusul din centrul orașului cu acces la cafenele, magazine și restaurante unde vei putea socializa în voie, poți să optezi pentru câteva plimbări pe superbele plaje ale Vattern-ului sau poți să urmărești meciuri palpitante de hochei la patinoarul Kinnarps Arena.

Alege una dintre cele mai bune universități din lume

Aflate în top 200 cele mai bune universități din lume, programele de studiu din Suedia sunt cea mai bună alegere dacă ești preocupat de dezvoltarea unei cariere de succes. Mai mult, universitățile suedeze oferă un mediu de învățare antrenant și deschis, punând un mare accent pe învățarea prin cooperare. Programele universitare suedeze oferă oportunități unice de a combina teoria cu practica. Sistemul educațional este centrat pe nevoile studentului, încurajând dezvoltarea talentelor și abilităților acestuia și a creativității. Tocmai pentru a se asigura o dezvoltare multilaterală a competențelor, programele de cercetare sunt oferite de către universități în cooperare cu prestigioase companii suedeze.

edmundo studiaza in strainatate suedia 1

Jonkoping University

Localizare

Localizată în sudul Suediei, în orașul Jonkoping al cărui nume îl poartă, universitatea se remarcă prin caracterul internațional și mai ales prin deschiderea către piața muncii, având un număr de 10.000 de studenți dintre care 1.500 sunt studenți internaționali din peste 80 de țări…îți dai seama câți prieteni noi poți să îți faci?

Avantaje

Cel mai mare avantaj al universității este faptul că oferă cele mai bune programe de exchange din Scandinavia, educând prin intermediul schimbului de experiență, care știm cu toții cât de important este în formarea profesională a fiecăruia. Programele de studiu sunt accesibile grație limbii engleze, fiind disponibile pe trei niveluri, în sistem Bologna, la fel ca în România: licență, master și doctorat axate pe domenii precum: artă, economie, business, comunicare și jurnalism, finanțe-bănci, inginerie, IT, management, marketing, psihologie, științe politice și relații internaționale.

De ce Jonkoping University?

Dacă plănuiești să devii antreprenor, aici este locul perfect pentru tine, deoarece universitatea se află în strânsă legătură cu societatea, mediul de afaceri și industrie, punând la dispoziția studenților o serie de proiecte inovative, foarte multe cursuri fiind susținute de către managerii de companii private din zonă, care inspiră prin puterea exemplului personal. Și dacă încă nu te-ai convins, universitatea mai oferă și sprijin și consiliere profesională, acces la joburile din campus și laboratoare echipate ultramodern.

Compară cu oportunitățile educaționale oferite de Danemarca.

Până când aplicăm la Jönköping University?

Deadline-urile de aplicație sunt:

  • 16 octombrie – 2 mai – după această dată se vor închide o parte din programe!
  • 15 mai – trimiterea rezultatului testului de limbă engleză (competențele de limba engleză la BAC, IELTS, examen Cambridge sau TOEFL)
  • 2 mai este deadline-ul de trimitere a aplicațiilor.

Ideal ar fi ca până pe 15 ianuarie să se facă înscrierea pe platforma universității, urmând ca după această dată să cunoaștem ce programe s-au închis și pentru ce se mai poate aplica în perioada 15 ianuarie – 2 mai!

Te poate ajuta EDMUNDO să devii student în SUEDIA. În mod GRATUIT.

Dacă te-am convins și dacă și tu îți dorești experiențe memorabile și programe educaționale menite să te transforme într-o mai bună variantă a ta, nu mai aștepta, CONTACTEAZĂ-NE și APLICĂ!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)