POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Hani, student la Université Toulouse III – Paul Sabatier
Hani urmează un program integrat de licență și master în Inginerie Electronică, Energie și Automatică în Franța, la Université Toulouse III – Paul Sabatier, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Ce te-a făcut să te îndrepți spre Franța ca destinație de studiu?
Am ales Franța deoarece este o țară unde domeniul ingineriei și al cercetării este foarte dezvoltat. Este o șansă reală de a sta în amfiteatre cu profesori care lucrează la noi tehnologii, ce vor permite civilizației să avanseze, care ne prezintă aceste noi principii și ne învață cum să gândim pentru a îmbunătăți viitorul.
Cum ai ales Université Toulouse III şi programul de Electronică, Energie și Automatică? La ce alternative te uitai şi cum ai luat decizia?
Procesul de a alege programul a fost relativ simplu, deoarece am știut că vreau să fac licența în electronică. Pentru a alege facultatea, a fost mult mai dificil. Universitățile din Paris au cel mai mare prestigiu, dar, neplăcându-mi atmosfera, m-am îndreptat către alte opțiuni. Deși inițial mă gândeam la Bordeaux, unde voiam să fac un profil de electronică specializată pentru mentenanța aeronautică, am avut șansa de a merge la Toulouse unde fac Electronică, Energie și Automatică. Aici am descoperit că a fost ideal, deoarece am realizat că prefer acest domeniu față de cel al aeronauticii, unde aș fi avut o specializare unică, dar relativ blocată pe un singur domeniu.
Cum a fost procesul de aplicare pentru tine?
Procesul de aplicare a fost ușor datorită lui Alice. În Franța este relativ ambiguu sistemul, mai ales pentru străini. Ca și consecință, în prezent se lucrează la schimbarea lui, din cauza numeroaselor ambiguități și situații dificile pe care elevii le întâmpină. Cel mai dificil a fost alegerea universităților și ordonarea lor în funcție de preferințe.
Ai menţionat-o pe Alice. Care ai spune că a fost contribuția ei şi a UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) în procesul ăsta?
A fost extraordinar să lucrez cu Alice. După cum am zis, sistemul în Franța este destul de complicat, iar Alice a reușit să-mi clarifice fiecare nelămurire. În plus, m-a ajutat să îmi creez un dosar cât mai bun din orice punct de vedere. A fost o onoare pentru mine să fiu sprijinit de către echipa UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO).
Crezi că au fost elemente ale profilului/backgroundului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?
Bacul științific este important pentru acest domeniu. Deși nu este obligatoriu, se ține cont. Apoi este nota mare din bac, care a făcut o bună primă impresie. Aceasta a fost o primă impresie, doar pentru CV și eventual scrisoarea de recomandare. După aceea, contează să fii sigur pe tine însuți la interviu și să nu te blochezi. Persoana cu care vorbești este acolo doar ca să afle detalii despre tine, nu ca să te condamne. Emoțiile nu reprezintă un avantaj.
Programul pe care îl urmezi e unul integrat de licență și master. Ce implică asta?
Programul pe care îl urmez se numește Cursus Master en Ingénierie. Din Universitate obții diplomă de științe, neavând titlul de inginer. Această mențiune urmează modelul internațional de pregătire al inginerilor, deși la final este tot Master of Science, plus labelul de CMI.
Este diferit față de licență + master separat, deoarece avem mai multe criterii de satisfăcut pentru fiecare semestru. De exemplu, materiile sunt împărțite în 3 blocuri, iar media pentru fiecare bloc trebuie să fie peste 10 pentru a valida semestrul. În caz contrar, pierzi cursul de CMI, dar rămâi în licență/master simplu. În plus, ai materii suplimentare, pentru a lărgi spectrul de cunoștințe (materiile pot ține de management, economie, legislație, sau orice domeniu, fără a avea legătură cu domeniul se studiu ales). Scopul este de a forma absolvenți cu cunoștințe superioare, dar care au și o pregătire mai provocatoare.
Deși este mai greu, avem avantaje pe care cei de la licență nu le au. De exemplu, avem vizite la laboratoare de cercetare unde vedem lucruri confidențiale și care nu se regăsesc în afara acestora. Sau suntem obligați să plecăm în străinătate, fie să facem un semestru, fie un stagiu. Toate condițiile sunt explicate de către profesorii responsabili în detaliu în primul semestru și pe parcurs.
Cum ţi se pare viața de student la Toulouse?
Viața de student este frumoasă, deși complet diferită față de alte țări. Universitatea este riguroasă, cursurile sunt grele, iar profesorii nu pierd timpul prin a repeta aceleași detalii. A fost un șoc inițial, a fost complet diferit față de cum mi-am imaginat. Profesorii îți oferă un suport, dar foarte mult ține de student. După 3 sau 4 săptămâni de la începerea semestrului, încep examenele care continuă până la finalul sesiunii. Toate se adună la nota finală, deci nu pot fi neglijate. Plus, avem teme săptămânale și, o dată la 2-3 săptămâni, diferite teste, fie în sălile de seminar, fie online. Deși sună dur, atâta timp cât elevul își menține simțul responsabilității, totul va fi ok.
Aici sunt foarte mulți studenți care repetă anii, deoarece, dacă nu treci o anumită materie nici în restanță, repeți anul făcând doar acea materie. Deși pare ciudat inițial, pentru ei este normal. De aici a venit șocul, deoarece în primul semestru când am început matematici aplicate de exemplu, profesorul ne-a zis că, dacă nu înțelegem materia, repetând anul vom înțelege mai bine.
Deși, dacă îți înveți, nu ajungi acolo. Dar tot timpul este un amfiteatru plin doar de studenți ce repetă anul respectiv, ceea ce este înfricoșător, deoarece fiecare an este mult mai greu ca cel anterior.
Nu se învață doar în sesiune, asta este clar. Un profesor ne-a zis că trebuie să învățăm să gândim și să lucrăm sub stres, criză de timp și să învățăm să fim obiectivi și practici. „Nu este loc de emotivitate în știință.”
Şi viața de zi cu zi în Franța, dincolo de cursuri?
Viața în Franța este frumoasă, deși la universitatea mea nu se organizează atât de mult evenimente pentru integrarea socială. Norocul meu este că stau într-o reședință de studenți privată și am întâlnit mai multe persoane de la diferite școli, cu care m-am împrietenit. Dar foarte mulți fac stagii, iar la finalul semestrului mulți pleacă. În Toulouse, în Sud se află Universitatea Paul Sabatier și multe școli de ingineri. Pe lângă acestea, toate laboratoarele de cercetare sunt aici. Este un mare «campus» științific. Majoritatea studiem unul din aceste domenii științifice, iar programa zice că trebuie să facem stagii în alte orașe. Drept urmare, mulți vin aici pentru asta, și mulți pleacă. Învățăm să fim foarte independenți în schimb, ceea ce este foarte folositor.
Un lucru se remarcă, și anume civilizația. Este o experiență cu adevărat extraordinară, să trăiești într-un element social educat, unde etica este «chintesența». Deși nu este utopic, totuși se remarcă amprenta adâncă a simțului civic dezvoltat.
Din toată experiența asta, ce sfaturi sau recomandări ai pentru cei care iau în calcul să aplice în Franţa?
În primul rând, să se uite la prestigiul universității, la syllabus și la ce laboratoare și companii legate de subiectul de studiu ales sunt în acea regiune. Universitățile oferă deja specializări în funcție de ce se află acolo, dar sunt detalii ce trebuie căutate și știute. Integrarea socială ține foarte mult de individ, iar efortul personal este în centrul studiilor aici. Oamenii sunt deschiși și calzi, sunt mult mai relaxați ca în România, dar sunt diferite nuanțe în ceea ce privește cum văd ei prietenia sau modul de viață. Este o experiență care te maturizează și care-ți oferă o nouă viziune asupra vieții și, cel mai important, asupra unei normalități sănătoase.
Un ultim sfat. Orice persoană care vine în Franța pentru studii, să se înarmeze cu răbdare din cauza birocrației. Te lovești de ea peste tot și durează luni întregi, dar odată terminată, este mult mai ușor. Se face o singură dată, după aceea, totul se rezolvă mult mai ușor.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?