Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz
POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Adina-Ioana Mateș, studentă la Master la Vrije University Bruxelles (VUB)

Adina studiază un program de Multilingual Master in Linguistics and Literary Studies în anul I la Vrije University Bruxelles unde a aplicat cu sprijinul EDMUNDO. 

Studiul în străinătate implică multă dedicare și dor de casă, de prieteni, de familie, but it’s definitely worth it! E o șansă de a lua contact cu o cultură diferită de a ta și de a învăța cum să te adaptezi la un mod de viață nou, dar plin de experiențe frumoase. Eu am ales Bruxelles, un spațiu multicultural care te invită să fii curios și să explorezi cât mai mult cu putință, și nu am regretat. Bruxelles e un oraș cu care nu trebuie să ții pasul, fiindcă nu te lasă niciodată în urmă. Diversitatea culturală și tendința spre inovare te stimulează să fii mereu activ și implicat.

De ce ai ales consilierea EDMUNDO?

Am aflat despre Edmundo în timp ce încercam să mă informez de pe internet despre oportunitățile de studiu în străinătate. La începutul ultimului an de licență, m-am înscris la una dintre sesiunile informative pe care le organizau cu studenți care studiau deja în străinătate. Cu toate că webinarul mi-a fost foarte util, în sensul că am aflat informații legate de cazare, acte necesare, lucruri pe care să le iei în considerare înainte de plecare și multe alte tips and tricks, nu i-am mai contactat pentru informații legate de aplicarea la master. Eram destul de indecisă și alesesem să mă concentrez pe ultimul an de facultate, iar între timp intenționam să mă gândesc mai bine la ce voiam să fac după finalizarea studiilor. Chiar și așa, mă bucur că am fost contactată de către Alexandra la câteva zile după ce participasem la webinar. M-a întrebat dacă mai sunt interesată de studiul în străinătate, i-am spus că da, deoarece am realizat că de fapt aș fi pierdut o oportunitate de a mă informa, și astfel, am avut șansa să explorez această opțiune din plin și din timp. Alexandra m-a ajutat să navighez prin ofertele de studiu a numeroase universități din Europa, mi-a pus la dispoziție informațiile de care aveam nevoie, apoi m-a pus în legătură cu Cristina, care mi-a oferit suport pe durata întregului proces de aplicare, dar și după. Cred că lucrul care m-a convins să aplic la studii în străinătate prin Edmundo a fost nivelul de implicare și profesionalism cu care am fost întâmpinată. O echipă de oameni deschiși, care fac tot posibilul să îți pună la dispoziție informațiile de care ai nevoie în timp record.

 

Cum te-a ajutat consilierea EDMUNDO și de ce o recomanzi?

Faptul că Edmundo oferă numeroase opțiuni de studiu în străinătate m-a încurajat să cercetez puțin și ofertele legate de domeniul meu de studiu. Nu aveam un plan bine definit și nici nu aveam idei clare în legătură cu programele pe care aș fi vrut să le urmez ori unde aș fi vrut să studiez. Probabil cea mai mare problemă o reprezenta faptul că încă nu eram sigură ce anume din domeniul meu de studiu îmi doream să aprofundez mai departe. Prin intermediul Edmundo, am descoperit programul de masterat în Lingvistică și Studii Literare de la Vrije Universiteit Brussel, care mi s-a părut foarte interesant și accesibil pentru studenții internaționali, deoarece limba de predare este engleza pe care poți să o combini cu o altă limbă străină precum araba, spaniola, chineza ș.a. Astfel, am decis să aplic pentru acest program cu ajutorul Cristinei, care m-a sfătuit, mi-a oferit informații în legătură cu întocmirea dosarului și s-a ocupat de aplicația mea pentru admiterea la master nu doar o dată, ci de două ori, după ce am decis să iau un an de pauză înainte de a-mi reîncepe studiile. Tot ea m-a pus în legătură cu alți studenți români din Brussels și mi-a oferit susținerea ei oricând am avut nevoie. De aceea, unul dintre motivele pentru care aș recomanda consilierea Edmundo este devotamentul de care fiecare membru al echipei dă dovadă când îi asistă pe studenți, și pe viitorii studenți, în procesul de aplicare la studii.

 

De ce ai ales să studiezi în străinătate și de ce le-ai recomanda și altor elevi să studieze în străinătate?

Am ales să studiez în străinătate din dorința de a descoperi o cultură nouă și de a experimenta mediul educațional dintr-o altă țară, însă nu eram sigură dacă urma să fac acest lucru în Japonia sau undeva în Europa. Am urmat  un program de licență care avea o combinație de două limbi străine: Limba și Literatura Japoneză, respectiv Limba și Literatura Engleză. Chiar dacă inițial mi-aș fi dorit să continui pe partea de japoneză și să plec la studii în Japonia, toți pașii pe care aș fi fost nevoită să îi parcurg pentru a ajunge acolo păreau destul de complicați (în mare parte și din cauza pandemiei de COVID-19) și necesitau mult timp – timp pe care nu prea îl aveam la dispoziție, fiind în ultimul an de facultate. Astfel, am decis să mă axez pe aprofundarea studiilor mele în limba engleză și să revin la planurile legate de studiul în Japonia după finalizarea programului de masterat din Belgia.

Am ales Brussel după ce m-am informat puțin despre oferta educațională a VUB și am aflat despre numeroasele oportunități pe care le oferă în timpul studiilor, dar și după finalizarea lor. De pildă, au oferte de internship, evenimente culturale și sociale organizate de universitate sau de entități asociate, cursuri care te stimulează să îți pui ideile în practică și să-ți dezvolți gândirea critică, precum și șansa de a întâlni oameni frumoși din diverse colțuri ale lumii. Desigur, un alt factor care mi-a influențat alegerea sunt oportunitățile de muncă pentru studenți, care au o contribuție atât la dezvoltarea ta profesională, cât și la cea personală.

 

Cum a fost experiența ta ca student internațional?

Experiența mea ca student internațional în Bruxelles e plină de oameni frumoși într-un oraș la fel de frumos și de divers ca ei. Am avut ocazia să îmi fac prieteni atât la facultate, cât și în kot-ul în care locuiesc.

Ca și student, ai șansa să participi la o grămadă de evenimente care au loc nu doar în campus, ci și în afara lui. De exemplu, în primele săptămâni am avut petreceri de deschidere a anului academic, apoi au urmat seri de jocuri sau ecranizări de film organizate în cadrul departamentului din care fac parte și multe alte activități (ateliere, conferințe, sesiuni de informare etc.) care te invită să fii un membru activ al comunității academice. De asemenea, recent m-am interesat și despre sporturile care se pot practica în complexul sportiv al VUB și așa am ajuns să aflu despre pachetul de activități sportive Sport!Mix, din care îți poți alege câteva actvități pe care să le practici săptămânal (printre acestea se numără voleiul, înotul, tenisul de masă, yoga, karate etc.). În același timp, am participat și la evenimente sau ateliere care au avut loc în clădirea în care locuiesc, iar prin intermediul lor am reușit să leg prietenii frumoase cu multe persoane din clădire.

Există și momente în care dorul de acasă e greu de suportat, însă pot spune că nu duc dorul limbii materne, fiindcă o aud zilnic pe stradă, ba chiar o vorbesc și cu câțiva colegi români de la facultate.

Ca să descriu experiența mea ca student internațional, aș spune că este o combinație dintre entuziasmul față de noua cultură pe care ai șansa să o descoperi, aglomerație, muncă și, din când în când, dor.

 

Alte tips& tricks utile pentru viața de student în străinătate.

În ceea ce privește deschiderea unui cont bancar, aș recomanda KBC; pentru produsele de uz casnic recomand Action datorită prețurilor accesibile, iar pentru cele alimentare recomand Aldi și Colruyt.

Cred că primul sfat pe care l-aș da altor studenți care vor să studieze în Belgia e să înceapă procedurile administrative de-ndată ce ajung în țară. Procesul de obținere a cardului de reședință poate să dureze câteva săptămâni, în cazuri fericite, ori câteva luni, în cazurile mai puțin fericite. În plus, există comune în care ți se cere să ai un vorbitor de limba franceză sau olandeză cu tine (dacă nu vorbești chiar tu limbile) atunci când te prezinți la primărie. Nu e cazul peste tot, dar depinde foarte mult de administrația comunei în care locuiești. Cred că e recomandat să găsești alți oameni care au aplicat deja la primăria comunei respective, pentru a-ți face o idee despre lucurile care ți se vor cere odată ce aplici și tu.

Cel de-al doilea sfat e mai mult un îndemn la curiozitate: pune cât mai multe întrebări! Contrar cazului de la primărie, foarte mulți belgieni vorbesc și engleza și sunt mereu dornici să ajute.

Ultimul sfat îl reprezintă o încurajare la cât mai multă socializare și explorare. Mergeți peste tot: parcuri, grădini, muzee, teatre, biblioteci, biserici, cinematografe, faceți poze clădirilor a căror arhitectură vă impresionează, opriți-vă din când în când ca să vă bucurați de arta stradală și încercați să nu vă lăsați copleșiți de valul de lucruri și oameni noi cu care luați contact, make the most of it!

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate din străinătate?

Ia legătura cu echipa noastră
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)