POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu George Bogos, student la Vrije University Bruxelles
George urmează un program de Business Economics la Vrije University Bruxelles, unde a aplicat cu sprijinul EDMUNDO.
- De ce ai ales consilierea EDMUNDO?
De EDMUNDO știam încă de la începutul liceului, aflasem de acesta prin intermediul altor elevi din liceul meu, însă, niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să apelez la serviciile oferite de ei. Gândul de a pleca în străinătate a apărut undeva la jumătatea liceului, dar eram cu totul terifiat de procesul de aplicare la o facultate din altă țară. Contactul cu EDMUNDO a avut parte pe Facebook, loc unde aceștia postau constant, fapt care m-a decis să le scriu. Multitudinea de facultăți cu care EDMUNDO colaborează m-a mirat inițial, dar acest lucru este de fapt doar o dovadă a seriozității pe care consilierii o au în fiecare proces de aplicare, indiferent cât de complicat ar fi. Pe scurt, toți acești factori au contribuit la decizia mea de a alege consilierea EDMUNDO în ceea ce privește studiile.
- Cum te-a ajutat consilierea EDMUNDO și de ce o recomanzi?
În primul rând vreau să subliniez dedicarea consilierilor... acești oameni sunt adevărați salvatori. De fiecare dată când aveam o întrebare legată de procesul meu de aplicare mă puteam baza pe Gabriela și Cristina, ajutoarele mele de încredere. Acestea erau foarte bine informate în ceea ce privește cerințele puse de facultatea la care studiez, ușurându-mi sfârșitul de liceu, care oricum era foarte stresant. În legătura cu dosarul de aplicare pot spune că am primit un foarte mare ajutor de la EDMUNDO. Aceștia au strâns toate documentele necesare, au avut grijă să îndeplinească criteriile cerute, iar în final m-au ajutat să îl urc pe platforma de înscrieri, lucru ce ne-a dat unele bătăi de cap. De asemenea, după ce acest proces a fost finalizat, consilierele de la EDMUNDO și-au arătat interesul în ceea ce privește adaptarea mea la noua viață, un lucru pe care nu mulți l-ar face.
- De ce ai ales să studiezi în străinătate și ce le-ai recomanda altor elevi?
Aș putea zice că mare parte din viața mea nu m-am văzut plecând din România, nici măcar pe perioada facultății. Consider că lucrul care m-a făcut să iau decizia de a pleca din țară a fost mentalitatea specifică nu numai României, ci întregii părți estice a Europei. Simțeam că nu rezonez întocmai cu modul de viață de acasă( căruia acum îi cam duc dorul), iar alegerea de a pleca în Belgia a fost mai mult o provocare pe care mi-am dat-o chiar eu si pe care nu o regret deloc. Bineînteles, această decizie de a-mi schimba radical viața are și multe provocări, dar care fac parte din procesul personal de maturizare. Celor care se gândesc să ia o decizie asemănătoare le pot recomanda să pună foarte bine în balanță toate aspectele pe care aceasta le implică. Marele avantaj este faptul că ai o mare deschidere atunci când studiezi în afară, multe oportunități apar și ajungi să cunoști o multitudine de oameni diferiți. Vorbind strict de Belgia, ceea ce mi se pare incredibil este diversitatea socială și culturală, un amestec foarte interesant de gândiri și obiceiuri. Dacă vă doriți să aveți colegi din toate colțurile lumii, vă aștept în Bruxelles la studii.
- Cum a fost experiența ta ca student internațional până acum?
Într-un singur cuvânt: provocatoare. Deși au trecut doar câteva luni, pot spune că m-am văzut în niște ipostaze foarte diferite, atât unele din cele mai frumoase, cât și în unele mai puțin plăcute. Dorul de casă este imposibil să nu apară, prietenii, mâncarea și rutina îți lipsesc enorm, iar uneori chiar te gândești la a te întoarce. Acestea sunt unele greutăți pe care le-am întâlnit, dar prefer să mă focusez pe cele multe aspecte pozitive și să duc o viață cât mai echilibrată. Viața de zi cu zi este cu totul diferită față de cea de acasă, trăind într-un oraș așa mare mereu găsești numeroase activități. Cursurile și seminariile mi-au ocupat cam întreg orarul, dar de fiecare dată când am avut o perioadă liberă am ales să mi-o petrec călătorind sau ieșind cu colegii. Paris, Amsterdam, Lille, Antwerp sunt doar unele destinații pe care le-am bifat, toate fiind la mai puțin de trei ore distanță. Cred că cel mai fericit sunt de faptul că am întalinit o mulțime de români și moldoveni, anul acesta fiind în jur de 30, lucru ce ameliorează dorul de casă.
- Care sunt avantajele în a colabora cu EDMUNDO?
Sunt multe aspecte pozitive în această colaborare, de la experiența consilierilor, la dăruirea lor, atenția la întocmirea dosarului de aplicare, dar cel mai important este faptul că prin intermediul celor de la EDMUNDO, elevii scapă de un mare stres. Cu toții știm cât de stresant poate fi ultimul an de liceu, din numeroase aspecte. Sunt sigur că nimeni nu preferă să își petreacă puținul timp liber căutând cerințele necesare pentru a se înscrie la facultatea mult dorită, așa că, apelând la EDMUNDO viitori studenți își pot ușura viața. Cei din urmă îți oferă lista cu documente necesare, urmând ca tu să le obții, iar mai apoi să le trimiteți împreună când perioada de înscrieri începe. Așa că, parteneriatul cu EDMUNDO aduce o mulțime de avantaje pentru tinerii ce vor să urmeze facultatea în străinătate.
- Practic, ce înveți la un program de Business Economics?
Un program de Business Economics (Economie în Afaceri) poate acoperi o gamă variată de subiecte și abilități care să ne pregătească pentru înțelegerea și gestionarea aspectelor economice în contextul afacerilor. În primul an aș zice că accentul este pus pe studiul comportamentului firmelor individuale, a consumatorilor și a piețelor, inclusiv concepte precum cererea și oferta, structurile de piață și eficiența economică. De asemenea, înțelegerea proceselor de marketing, cercetarea pieței, comportamentul consumatorului și dezvoltarea strategiilor de marketing eficiente sunt foarte bine prezentate. Vei mai învăța și despre abilitățile necesare pentru elaborarea și implementarea strategiilor de afaceri pentru a obține avantaje competitive. Nu în ultimul rând îți vor fi prezentate modalități de dezvoltare a abilităților de comunicare eficientă, precum și a capacităților de leadership necesare pentru colaborarea și luarea deciziilor în cadrul unei organizații. Un astfel de program ne pregătește pentru a ocupa poziții în domeniul afacerilor, finanțelor, consultanței și al altor arii în care înțelegerea economică este esențială.
- Cum sunt profesorii și colegii?
Pot spune că am întâlnit tot felul de profesori și modalități de abordare sau gândire. Un lucru fascinant pentru mine a fost implicarea foștilor studenți care au decis să devină asistenți ai profesorilor și împreună cu care lucrăm la sesiunile practice. În general, profesorii sunt incredibil de amabili, primesc întrebările noastre de fiecare dată și ne pun la dispoziție o multitudine de variante adiționale care ne ajută în a înțelege și aprofunda cursurile. Când vine vorba despre colegi...pot spune faptul că sunt surprins cu adevărat. Venim în total din 145 de țări ale lumii, dar cumva reușim să legăm prietenii și să găsim subiecte comune. Anul acesta programul Business Economics a cunoscut un adevărat progres, aproape dublându-și numărul de studenți față de anii precedenți. Daca îți e frică de ideea că nu îți vei face prieteni, te asigur că acest lucru este aproape imposibil, mai ales știind că sunt foarte mulți români ce studiază atât în acest program, cât și în cadrul programului de Social Sciences.
- De ce ai recomanda Belgia ca și locație de studii sau de trai?
Studiile în Belgia pot reprezenta o opțiune atractivă din mai multe motive. Sistemul educațional al țării este recunoscut pentru calitatea sa, oferind programe academice variate și bine structurate. Belgia se remarcă prin diversitatea sa culturală și lingvistică, având trei limbi oficiale: olandeză, franceză și germană. Acest aspect poate oferi studenților oportunități unice de a experimenta și înțelege mai bine diversitatea culturală.
Situată în inima Europei, Belgia oferă un avantaj strategic pentru cei interesați de călătorii și acces la alte țări europene. Oportunitățile de cercetare și inovare sunt semnificative, iar mediul propice pentru astfel de activități poate atrage studenții interesați de domenii avansate.
Belgia beneficiază de un standard de viață ridicat, iar orașele sale, precum Bruxelles și Bruges, oferă un mediu urban atractiv, bogat în activități culturale. De asemenea, multe programe de studiu sunt disponibile în limba engleză, ceea ce facilitează accesul pentru studenții internaționali.
Nu în cele din urmă, sediul unor organizații internaționale, precum Uniunea Europeană și NATO, conferă Belgiei un caracter internațional, oferind studenților posibilități de carieră la nivel global.
Înainte de a lua o decizie privind studiile în Belgia sau în altă țară, este esențial să-ți evaluezi obiectivele educaționale, preferințele personale și circumstanțele financiare. Cercetarea atentă a universităților și a programelor specifice este, de asemenea, crucială pentru a lua cea mai informată decizie.
- Care sunt costurile pentru un student în Bruxelles?
Costurile de trai pentru un student în Bruxelles pot varia în funcție de diverse aspecte precum opțiunile de cazare, stilul de viață și cheltuielile personale. Chiria pentru o cameră în căminul studențesc poate începe de la aproximativ 300-400 de euro pe lună, iar pentru o închiriere privată într-un apartament, prețurile pot varia între 500 și 800 de euro sau chiar mai mult, în funcție de localizare și dimensiunea locuinței. Cheltuielile pentru alimente pot fi estimate la aproximativ 200-300 de euro pe lună. Cu toate acestea, această sumă poate fluctua în funcție de obiceiurile alimentare și dacă studentul gătește acasă sau mănâncă în afara casei. Abonamentul lunar pentru transportul public în Bruxelles este în jur de 50-60 de euro. Aspectul pozitiv este faptul că studenții VUB se bucură de un abonament școlar valabil pe un an, în valoare de doar 12 euro. Cheltuielile pentru studiu includ cărți, materiale didactice și eventuale taxe asociate cu cursurile. Estimativ aș putea spune că aceste cheltuieli pot fi în jur de 20-30 de euro pe lună. Pentru timpul liber, ieșiri în oraș, și alte activități, studenții ar putea aloca aproximativ 50-100 de euro pe lună.
În total, un student ar putea estima cheltuieli lunare în jur de 700-1,000 de euro sau chiar mai mult, în funcție de preferințe și circumstanțe individuale. Este important să se planifice cu atenție și să se țină cont de toate aspectele financiare pentru a asigura un trai confortabil și echilibrat în timpul perioadei de studii în Bruxelles.
- Ce mi-aș fi dorit să știu înainte de a ajunge in Belgia
Plouă, plouă, plouă... Așa că nu uitați să vă puneți în bagaje umbrela sau pelerina de ploaie. Deși vremea este ploioasă, oamenii de aici își duc viața făcând abstracție de acest lucru, majoritatea nepurtând nici măcar umbrela cu ei. Care este motivul acestui fapt? Simplu...hainele impermeabile ce aici pot fi cumpărate de oriunde. Dacă vă hotărâți să deveniți studenți în Belgia nu uitați să vă echipați corespunzător din punct de vedere vestimentar.
Birocrația în Belgia este chiar mai complicată decât cea din România. Dacă ai de gând să stai în această țară pentru mai mult de 90 de zile orice persoană este nevoită să aplice pentru un act de identitate belgian. Cum Bruxelles-ul este împărțit în 19 comune, cerințele și actele necesare pentru acest act de identitate diferă. Indicat ar fi să începi acest proces imediat cum ajungi în țară deoarece poate dura chiar și jumătate de an. De-a lungul acestui proces vei fi nevoit să îți faci mai multe programări la primărie pentru că acesta este unul etapizat.
Cardul bancar belgian este necesar deoarece o parte semnificativă din magazine nu acceptă cardurile Visa. Ce-i drept, cardul Revolut este acceptat în mai multe localuri, însă și acesta este restricționat în unele părți. Pentru a vă simplifica traiul, printr-o simplă programare la banca vă puteți obține un card bancar acceptat peste tot.
O mulțime de romani trăiesc în Bruxelles. Comunitate românească de aici este foarte mare și foarte primitoare. Vei întâlni români la toate magazinele, în metrouri, pe stradă sau chiar în facultate. Pe timp de weekend, piața cunoscută drept "Doi Boi" devine un loc de întâlnire pentru români, acest loc fiind plin de magazine, stand-uri, patiserii sau restaurante românești. Dacă îți este dor de produsele din România, in Bruxelles nu îți va fi greu să găsești aceste bunătăți. Există numeroase magazine și restaurante ce te întâmpină și de unde poți pleca simțindu-te acasă.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate din străinătate?