POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Cristina Popescu, studentă la University of Bath

Cristina Popescu a urmat un program de masterat de Drug Discovery în Marea Britanie, la University of Bath, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.

Cum ai ales Marea Britanie ca destinaţie de studiu?

În primul rând, eu am zis că, dacă vreau să studiez în străinătate, vreau să studiez într-o țară vorbitoare de limba engleză, deoarece engleza este prima mea limbă și m-aș adapta destul de ușor. În al doilea rând, am vrut să merg într-o țară unde pot să aplic ceea ce învăț la facultate și să-mi fie de folos în viitoarea carieră, și Marea Britanie este una dintre acele țări. În al treilea rând, faptul că oamenii sunt foarte politicoși și foarte civilizați.  

Şi apoi, de ce University of Bath şi programul de Drug Discovery?

University of Bath nu a fost prima mea opțiune. Înainte de a termina Facultatea de Farmacie în București, eram hotărâtă să urmez un program de masterat în Clinical Pharmacy. Eu am aplicat la patru facultăți din Marea Britanie și unul dintre programele de masterat era Clinical Pharmacy. Datorită faptului că am aplicat cam târziu la University of Brighton (MSc Clinical Pharmacy), nu am fost acceptată, dar am avut alte două opțiuni de unde să aleg – la University of Greenwich și University of Bath. Punând în balanță cele două opțiuni, am hotărât să merg în Bath deoarece este un oraș splendid, sigur, turistic, cu un aer foarte studențesc și cu o arhitectură georgiană foarte impresionantă. Nu are cum să nu-ți placă Bath și nicidecum să te plictisești chiar dacă este un oraș mai mic față de alte orașe universitare din UK.

Cum a decurs procesul de aplicare?

Procesul de aplicare pentru mine a decurs cam „în fuga calului”, cum se spune. Eram în perioada licenței, lucram intens la lucrarea de diplomă, eram și în perioada de stagiu de practică din farmacia comunitară. Pe lângă toate acestea, trebuia să întocmesc scrisori, să dau examenul la engleză, să pregătesc documentele pentru dosar și să am întâlniri la sediul UNIVERSALIO.

Şi cum simţi că te-a ajutat să lucrezi cu UNIVERSALIO şi cu Gabriela?

A fost o experiență minunată cu Gabriela. Fără ajutorul ei, nu cred că reușeam să realizez totul fără stres și emoții. Ea m-a ținut la curent cu toate deadline-urile și mi-a dat foarte multe indicații utile pentru eseul de motivație. Pe lângă toate acestea, ea mi-a inspirat mult, mult curaj și încredere în ceea ce doream să urmez. Toată interacțiunea cu cei de la UNIVERSALIO a fost de un ajutor imens, deoarece mă aflam în perioada cea mai critică din viața unui student – licența. 

Sunt elemente din profilul tău care crezi că au contat în mod special în succesul aplicaţiei tale?

Da, bineînțeles. Urmând facultatea de Farmacie, am avut un fundament destul de solid în ceea ce privește partea teoretică (multe noțiuni de chimie, biologie, științe farmaceutice) dar nu un fundament foarte solid în ceea ce privește partea practică. Odată cu începerea programului de Drug Discovery, am avut șansa de a-mi dezvolta anumite skill-uri, cum ar fi prezentările, realizarea unui poster științific, critical analysis și muncă în echipă.   

Povestește-ne mai mult despre programul de Drug Discovery.

Programul de Drug Discovery este un program destinat celor care au un background în chimie, biologie, farmacie și farmacologie, pe parcursul unui an de zile, în care sunt încadrate mai multe module: chimie, biologie, unul despre tehnici în Drug Discovery și un modul care te pregătește pentru lucrarea de disertație. La începutul primului semestru, li se indică studenților să urmeze timp de cinci săptămâni cursurile de chimie și biologie pentru a avea un fundament solid în ambele module și apoi fiecare student se poate focusa pe modulul pe care îl interesează. Apoi, în semestrul al doilea, studentul continuă modulul pe care și l-a ales din primul semestru (chimie sau biologie), în plus studentul își poate alege două opționale, fie din domeniul biologiei (cancer sau imunologie) sau chimiei (sinteza medicamentelor, cercetarea substanțelor active din plante și utilizarea lor). De asemenea, am avut și multe workshopuri , unde studentul are oportunitatea de a-și fixa noțiunile teoretice sau de discutarea rezultatelor obținute din laborator pentru întocmirea rapoartelor.

Şi cum e viața de student la University of Bath?

Viața de student la University of Bath este foarte plăcută. Sunt foarte multe societăți în care un student se poate implica și oportunități de a se dezvolta pe plan personal. Cursurile sunt foarte interesante, pun foarte mult accent pe partea practică, şi ajută foarte mult studentul pentru carieră. În cadrul facultății de Pharmacy & Pharmacology, am avut parte pe parcursul anului o serie de lectures prezentate și predate de către cei din industria farmaceutică și persoane implicate în diverse proiecte de cercetare legate de cancer, boli imunitare etc. Acesta este un mare plus pentru studenți, în special prin a avea contact cu specialiști din industria farmaceutică încă din timpul facultății. În plus, mi-a plăcut foarte mult ideea că studenții pot avea un personal tutor, adică un profesor la care poți să te duci cu orice problemă ai avea, fie legat de cursuri, fie legat de o problemă personală.

Dar viața de zi cu zi în Bath, dincolo de cursuri?

O zi în Bath este absolut superbă. Lumea este foarte veselă și binedispusă. Chiar și după o zi grea și solicitantă la facultate, o scurtă plimbare prin centrul orașului îți încarcă bateriile pentru următoarea zi. Ador să merg pe jos, mai ales când este cald și soare, să merg să savurez o cafea bună în centrul orașului și să privesc cum oamenii se bucură de frumusețile orașului. Atracția principală a orașului sunt Băile Romane.  Sunt printre cele mai bine păstrate băi de pe timpul romanilor și sunt construite deasupra unui izvor cu apă caldă. Bath este inclus în patrimoniul cultural UNESCO, este un oraș foarte cochet și elegant, care cu siguranță va fi pe placul multor persoane.

Ai vreun sfat de final pentru cei care abia încep să ia în calcul să aplice la pentru studii în străinătate?

Primul sfat pe care l-aș avea este să se ocupe din timp de procesul de aplicare și să își dorească cu adevărat acest lucru. Să se străduiască să obțină note foarte bune la licență și să depună muncă la aplicația lor pentru studii în străinătate.

Apoi, să profite din plin de toate oportunitățile pe care le oferă universitatea: societăți, întâlniri, evenimente, călătorii și lista poate continua. Pe lângă toate acestea, îți trebuie puțin curaj, disciplină, răbdare. Cu siguranță toate micile greutăți de la început se vor transforma în satisfacții mari pe viitor.

Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.

FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)