POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Camelia Popa, studentă la University of Manchester
Camelia Popa studiază la University of Manchester, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Cum e programul de Management (Marketing) with Industrial/Professional Experience?
Programul acesta se desfășoară pe o perioadă de 4 ani. Este foarte important de reținut faptul că în primul an toți studenții de la Management (cei fără specializare sau cu altă specializare, cum ar fi Accounting and Finance) vor avea aceleași module. De ce spun că e important? Deoarece aceste module oferite de universitate sunt o oarecare cultură generală legată de tot ce poate însemna managementul: economie, marketing, contabilitate, work psychology etc. Astfel, studentul pornește în anul doi cu siguranța că specializarea aleasă este una potrivită. În cazul în care, să spunem, am descoperit că am abilități mult mai bune pentru o carieră în Accounting decât în Management, în vara de înaintea anului 2 voi putea schimba specializarea dacă există locuri disponibile și în funcție de notele din primul an.
În următorii ani, lucrurile sunt și mai interesante, deoarece studentului i se impun doar două sau trei module (și niciunul în al patrulea an), care însumează 20-30 de credite, ceea ce înseamnă că acesta poate alege alte cursuri în valoare de 90-100 de credite, în funcție de interesele proprii.
Și placement year-ul pe care îl include programul?
Placement year va fi cel de-al treilea an din tot programul. Acesta constă în aplicarea pentru diverse internshipuri plătite (de la 14.000 £ până la 25.000 £ pe an), pentru a permite studentului să descopere legătura dintre realitatea locului de muncă și cele învățate în cadrul facultății. Desigur, competiția este destul de mare, deci aplicațiile se fac de la începutul anului 2. După o discuție cu mentora mea de la facultate, am aflat că există posibilitatea de a lucra oriunde și cu orice companie parteneră a facultății, așa că posibilitățile sunt numeroase. Mai mult decât atât, în caz că studentul nu găsește un internship pe plac, poate renunța la acest placement year.
Cum ai ales Manchester şi programul acesta?
Primesc de multe ori această întrebare și trebuie să recunosc că mă cuprinde un amalgam de sentimente. Îmi amintesc că am fost cât se poate de analitică în ceea ce privește alegerea cursurilor. E un proces lung, complex și de multe ori poate părea interminabil, dar noi, studenții care am reușit și suntem plecați acum, suntem dovada vie că ce nu te omoară te face mai puternic. În speranța că voi ajuta și alți aplicanți, voi descrie mai jos pașii pe care i-am urmat eu în procesul de aplicare:
- Nu toți ne-am născut știind ce vrem să facem în viață. Eu sunt unul dintre acei oameni care are o pasiune pentru tot și pentru nimic. Sunt un om al generalului, așa că am oscilat de la psihologie la medicină și, în cele din urmă, la management, în clasa a 12-a. O decizie târzie, ar spune unii; o decizie gândită, de care mă bucur zilnic, aș spune eu. E important să afli ce te pasionează sau ce ți-ar putea oferi pe viitor ceea ce dorești. Pe mine mă pasionează oamenii, planificarea proiectelor, munca în echipă și cea individuală, unde îmi pot pune în ordine gândurile. Îmi place matematica, dar și creativitatea dovedită de minți frumoase aduse la un loc. Altfel spus, diversitate, o caracteristica ce definește Managementul.
- După ce alegi programul pe care dorești să îl urmezi, caută în topuri facultățile bune pe acel domeniu. Vei vedea că deși, de exemplu, Harvard University este pe locul 3 în lume în topul generalizat, ocupă locul 1 pe domeniul Social Sciences and Management.
- Întreabă și cercetează. După ce alegi câteva universități care sunt pe placul tău, întreabă alți studenți despre experiența lor: cum sunt profesorii, materiile predate, campusul, cazările pentru studenți, ce oportunități oferă orașul, care este costul traiului etc. Întrebări care te pot ajuta pe tine să îți conturezi o idee despre viața în acel oraș, la acea facultate.
(UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) te poate pune în legătura cu studenți de la facultățile care te interesează și îți va oferi alte resurse necesare pentru a putea alcătui o aplicație greu de refuzat – eseu personal, CV etc).
Așadar, cam așa am ales și eu programul pe care îl studiez acum. Aplicasem la cinci facultăți în Marea Britanie (University of Sussex, Manchester, Birmingham, Bath și Warwick) și la două în Olanda (Rotterdam și Amsterdam). Toate aveau un program bazat pe Management. Mă gândeam că voi fi refuzată de câteva și astfel alegerea va fi mai ușoară, însă munca depusă alături de consilierul meu de la UNIVERSALIO, Aniela Sălăjan, s-a dovedit a fi apreciată de toate aceste facultăți. Prin urmare, am început să întreb în stânga și în dreapta ca să am un insight cât mai bun.
La urmă, nu am ales facultatea cea mai bună din punct de vedere al topului, deoarece, de exemplu, University of Warwick era mai sus cu câteva poziții, la fel ca și Rotterdam. Dar am ales facultatea și programul care am considerat că îmi vor oferi ceva mai mult pe viitor. Manchester e un oraș frumos, un oraș dezvoltat, cu multe de oferit: de la joburi, internshipuri sau evenimente profesionale până la diversitate în ceea ce privește oamenii și perspectivele.
Ce crezi că a contat în succesul tuturor aplicațiilor tale?
Profilul urmat în liceu, adică Biologie-Chimie, cred că m-a ajutat prin faptul că am reușit să am o perspectiva generală asupra tuturor materiilor: atât cele umane cât și reale. Totuși, consider că 80% din reușită se datorează backgroundului pe care mi l-am format mai ales pe parcursul liceului. Am fost implicată în multe organizații, voluntariate, am încercate mereu să iau parte la diverse workshopuri și să îmi dezvolt abilitățile pe care le-am considerat importante. Fiecare student va avea abilități diferite pe care va dori să se axeze, în funcție de planurile de viitor, de aceea activitățile mele probabil nu ar fi fost potrivite sau apreciate în cadrul unei facultăți de fizică, de exemplu.
Așadar, nu pot să exprim cât de importantă este dezvoltarea personală care se întâmplă în afară liceului! Până la urmă, în eseul personal ești nevoit să vorbești despre ține că om, despre cine ești, ce valori ai, cum le-ai dobândit și nu ultimul rând ce skill-uri te recomandă (atât soft skills cât și hard skills). Și, ca să fim sinceri, în cadrul liceului suntem învățați prea puțin despre cum să ne descoperim valorile și ce înseamnă soft skills.
Și cum a decurs procesul de aplicare?
Procesul de aplicare a necesitat multă muncă și răbdare: de la pregătirea eseului personal și a altor detalii de această natură, până la pregătirea actelor necesare și nu în ultimul rând, examenul de bacalaureat care era punctul decisiv al acestei dorințe de a studia în Marea Britanie. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama cât de multe lucruri au necesitat atenția mea și realizez că Aniela a fost mai mult decât un simplu ajutor. Ea a fost persoană care mi-a dat încredere, care mi-a perfecționat aplicația prin sfaturile ei și care mi-a oferit ajutorul în orice moment.
Cel mai dificil pentru mine a fost să decid ce curs și ce facultate vreau să urmez, deoarece era pur și simplu decizia mea și nimeni nu putea să mă ajute prea mult. Următorul lucru de care îmi amintesc ca fiind dificil a fost scrierea eseului personal într-un număr atât de mic de caractere! Încă nu pot să îmi dau seama cum am reușit, împreună cu Aniela, să reducem un eseu de două pagini la unul de jumătate de pagină, păstrând exact lucrurile necesare și importante.
Zi-ne mai multe despre colaborarea cu Aniela.
UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) sunt cei care m-au ajutat să o întâlnesc pe Aniela, iar despre Aniela am doar cuvinte de bine și de mulțumire. Nu știu dacă viitorii studenți își dau seama câtă muncă există în spatele acestui proces de aplicare. Acesta durează câteva luni bune, ținând cont de toate detaliile pe care pe cont propriu sunt sigură că nu reușeam să le iau în calcul. Să nu mai vorbim despre presiunea care există oricum pe umerii noștri atunci când suntem în clasa a 12-a și avem atât de multe lucruri de făcut.
Cei care vor avea ocazia să lucreze cu Aniela vor ști despre ce vorbesc acum. Ea este atentă la orice detaliu, cunoaște bine regulile din jurul universităților și a procesului de aplicare, este prietenoasă și extrem de devotată. Să lucrezi cu Aniela este definiția muncii în echipa. Am simțit că nu aplic singură la facultate, am simțit că am ajutorul unui om care își dorește succesul la fel de mult ca mine. Desigur, trebuie reținut că UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) și Aniela lucrează cu materialele oferite de viitorul student. Este de datoria acestuia să scrie 10 versiuni ale eseului și să o trimită spre Aniela doar pe cea mai bună, la fel cum este de datoria acestuia să aibă activități și experiențe pe care le poate pune în lumină.
Și acum, cum e viața de student la University of Manchester?
Cred că Manchester este orașul care îți oferă extrem de multe opțiuni, astfel încât viață de student poate să fie exact așa cum ți-o dorești. Orașul acesta îți oferă atât locuri liniștite unde poți să înveți și să te regăsești pe tine, cât și locuri în care distracția nu se termină niciodată. Lucrul pe care îl apreciez cel mai mult, însă, este faptul că, după un an în Manchester, pot să spun că odată ajuns aici, important este să vrei și să muncești. În rest, oportunități vor apărea sute, lăsându-te să decizi dacă vrei să te plictisești sau să “muncești” toată ziua. Facultatea este mai mult decât am fost obișnuită să văd în România. Profesori devotați, al căror interes este să ne formeze și să ne ajute să plecăm cu principiile învățate de la oră. Seminarii și workshopuri menite să ofere simțul aplicabilității teoriei, proiecte individuale sau în echipă. Utilitățile sunt mai mult decât strictul necesar, iar cazările pentru studenți sunt departe de cele din țară. Într-adevăr, există și minusuri, precum costuri mai ridicate și expunere la pericole mai mari, având în vedere orașul foarte mare. În final, perspectivele sunt diferite de la o persoană la altă, dar, cât timp cât există susținere și voință, îndemn viitori studenți să se gândească bine la locul și mediul în care vor să se dezvolte pentru un viitor mai bun.
Viața mea dincolo de cursuri este un du-te-vino continuu. Pe lângă tot ce ține de facultate, am ales să fac parte din 2 organizații pe durata întregului an, AIESEC și ENACTUS). Sunt organizații excepționale, care oferă oportunități, de la întâlniri cu diferite companii, până la muncă în echipa în vederea ajutării proiectelor pe care le dezvoltăm menite să ajute mediul sau grupuri defavorizate. Bineînțeles, există multe alte organizații și societăți în care viitorii studenți se pot implică în funcție de preferințe și interese. În al doilea semestru, am reușit să implementez și mersul la sala de fitness, deoarece învățasem deja cum să îmi organizez timpul mai bine. Am urmat și un scurt curs de kickboxing, mai mult pentru a descoperi și alte lucruri din afara ariei mele de confort. Având în vedere necesarul de pregătire pentru a ține pasul cu facultatea și cu viață de una singură (gătit, spălat rufe, cumpărături casnice etc), cred că a fost destul. Aveam zile în care plecăm la 8 de acasă și ajungeam la 9 seară, așa că repet: Manchester îți dă mână liberă – dacă vrei activități diverse, Manchester cu siguranță este o opțiune de luat în considerare.
Ai pe final sfaturi sau recomandări pentru cineva care abia începe procesul de aplicare?
Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, însă, uitându-mă în urmă, există lucruri importante, “de bază” pe care – culmea! – le uităm.
- Începe procesul de aplicare din timp și parcurge toate resursele posibile. E important să știi unde mergi, ce facultate alegi, ce îți oferă, care sunt minusurile, ce cursuri oferă. E mult de muncă și e nevoie de timp îndelungat deoarece vei găși cursuri sau facultăți care seamănă, însă diferențele găsite prin comparație te vor ajută să iei decizia corectă.
- Învață constant, atât pentru Bac, cât și pentru examenul de limbă, în cazul în care nu l-ai dat deja. Cel mai bine este să fii precaut și să îl dai cât mai repede, astfel încât să ai o șansă de a încerca din nou în cazul unui eșec.
- Pe lângă facultate în sine, privește puțin și out of the box. S-ar putea că orașul să nu fie chiar ceea ce ți-ai dori. Poate facultatea nu deține prea multe societăți sau oportunități pentru activități în afară școlii. Spre exemplu, Manchester este un oraș extraordinar, așa cum am spus, însă este un oraș mare, și distanțele mari pot deveni inamicul unei persoane care caută un oraș în care se poate ajunge ușor dintr-un loc în altul. Analizează-ți bine interesele și asigură-te că gasești mare parte dintre ele în locul în care vei ajunge să trăiești timp de 3-4 ani.
În final, cred că cel mai important lucru pe care îl pot spune unui om care ia în calcul studiul în străinătate este să aibă curaj și perseverență. E normal să îți fie frică, e normal să obosești. Totuși, înainte să renunți la visul acesta, gândește-te la efortul depus și la planurile de viitor.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?