POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Cristiana Sârbu, studentă la EDHEC
Cristiana urmează un program de International Bachelor of Business Administration, la EDHEC în Franța, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO).
Cum ai ales EDHEC Business School şi programul de International Bachelor of Business Administration (International BBA)?
Prin clasa a 11-a am participat la târgul de universități RIUF unde am întâlnit mai multe universități, printre care și EDHEC. La acest târg am întâlnit-o și pe Aniela, din echipa UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO), care ulterior m-a ajutat să găsesc universitățile la care să aplic. Împreună cu ea am ales patru universități care se potriveau cerințelor mele, adică să fie facultăți de top, în domeniul business-ului, cu predare în franceză sau engleză și cu o durată de patru ani. EDHEC a fost una din cele patru opțiuni alese de mine deoarece a fost prezentă la RIUF și am putut descoperi ușor programul și ce cerințe avea. De asemenea, universitatea este pe locul 4 în Franța și în top 10 în clasamentele din Europa. Din patru universități la care am aplicat, am intrat la trei și am ales EDHEC deoarece mi-au oferit o bursă, au ranking foarte bun, un program flexibil, iar zborurile sunt accesibile din România spre Nisa. Mai mult, programul de studiu este unul flexibil și personalizat; dacă vreau, pot rămâne patru ani în Franța sau pot călători până în 5 țări străine. În plus, mi-a plăcut localizarea campusului. Acestea au fost motivele principale pentru care am ales să studiez la EDHEC.
Ne poți da nişte detalii despre programul de International BBA?
International BBA este un program de patru ani, cu predare în limba franceză sau engleză. În urma acestei licențe se obține o diplomă de Bachelor in Business Administation, cu acreditare triplă oferită de Ministerul Educației Franceze, EQUIS și AACSB. Este un program care oferă un echilibru între specializarea academică, de sector, experiența internațională și profesională. Avem 400 de ore de specializare și până la 18 luni de experiență profesională. În primii doi ani se studiază fundamentele business-ului, în anul trei se face specializarea academică și în anul patru se face specializarea pe sectorul dorit. În plus, în fiecare vară se face un internship între una și trei luni.
Cum ţi se pare viața de student la EDHEC?
Viața de student la EDHEC este una activă. Avem multe prezentări, proiecte și seminarii. E destul de mult de învățat, dar avem timp și de petreceri. Ceea ce îmi place foarte mult este că în fiecare curs, jumătate este teorie și jumătate practică, adică exerciții și aplicații. Programul este unul flexibil. Nicio săptămână nu seamănă cu cealaltă, cursurile fiind puse mereu în zile și la ore diferite. În fiecare semestru se schimbă profesorii și materiile și astfel avem parte de o diversitate mare de cursuri.
Dar viața de zi cu zi în Nisa dincolo de cursuri cum e?
Ceea ce ador la Nisa este vremea. Plouă foarte rar și este mereu soare. Plaja este aproape și te poți plimba sau alerga pe promenadă. Pe lângă școală fac sport, m-am înscris la un club de arte marțiale, iar universitatea îmi oferă posibilitatea de a participa la o gamă largă de asociații cu diferite scopuri și la petreceri.
Hai să ne întoarcem la momentul în care ai aplicat la acest program. Cum a decurs procesul pentru tine?
Procesul de aplicare a decurs super bine deoarece a fost făcut din timp. Research-ul a fost partea cea mai provocatoare deoarece vrei să găsești ceea ce ți se potrivește perfect, dar ai la dispoziție multe opțiuni.
Cum a fost să lucrezi cu Aniela?
Mi-a plăcut să lucrez cu Aniela deoarece este o persoană calmă și îmi răspundea mereu la orice întrebare aveam. Mi-a fost alături în toate etapele aplicării, de la căutarea facultăților până la stabilirea în Franța. M-a ajutat să caut și să aleg universitățile, mi-a dat sfaturi și mi-a corectat toate documentele ca de exemplu CV-ul sau scrisorile de intenție ce trebuiau trimise, iar în final m-a ajutat să le trimit pe platformele facultaților care sunt destul de complicat construite. Pe scurt, contribuția Anielei a fost majoră și îi mulțumesc pentru ajutor și implicare.
Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?
Elementele foarte importante care cred că m-au diferențiat de alți aplicanți au fost voluntariatele orientate spre leadership, cursurile de dezvoltare personală pe care le-am făcut, internship-urile și notele bune de la școală. Am fost implicată în activități de voluntariat, unele cu profil umanitar, unde am reușit să ajung coordonator, am gestionat oameni și creat apoi proiecte. Astfel, făcând voluntariat mi-am descoperit pasiunea pentru leadership, am câștigat experiență și competențe pe care am reușit să le scot în evidență în CV-ul meu.
Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice pentru studii în străinătate?
Pentru elevii care iau în calcul să aplice la o universitate, i-aș sfătui să facă internship-uri și voluntariat în domeniile de interes. Astfel, ar putea exersa meseria respectivă într-o oarecare măsură pentru a se asigura că este ceea ce își doresc. Un avantaj al acestor activități este că poți avea un început foarte bun în carieră pentru că știind de tânăr ce îți dorești, te concentrezi doar pe dezvoltarea competențelor în domeniu care îți place și acest lucru te încarcă de energie. Un alt avantaj este că îți maximizezi șansele de a fi acceptat la facultatea pe care ți-o dorești deoarece le demonstrezi faptul că ești o persoană activă și interesată de domeniu. Pentru tinerii care iau în calcul studiile în străinătate am doar un gând de împărtășit.Tendința de a merge des la petreceri și în cluburi este super mare, dar eu și prietenii mei ne motivăm cu ideea că mai bine ne chinuim, învățam acum și petrecem mai încolo deoarece suntem convinși că petrecerile când ai bani și carieră vor fi la alt nivel.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?