Viata de student in Olanda: George Gavrila.

George Gavrila, absolvent al Colegiul National Pedagogic Drobeta Turnu Severin, student in Olanda la Tilburg University (Liberal Arts and Sciences)

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

În primul rând, m-am uitat în jur și am văzut tot mai mulți absolvenți în România care nu își găseau un loc de muncă nici măcar în țară, să nu mai spunem de străinătate. În al doilea rând, tot mai mulți prieteni de-ai mei au plecat în străinătate la facultate, iar poveștile lor au fost încă un plus de motivație la decizia pe care am luat-o.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Amuzantă întrebare. 🙂 O să răspund foarte subiectiv la această întrebare. Primul semestru la 19 ani e foarte greu, în special în ceea ce priveste acomodarea cu sistemul de învățământ, iar dorul de casă e încă un impuls spre demoralizare. Vacanța de Crăciun schimbă radical această stare pentru că m-am întors în țară și mi-am dat seama că am luat decizia corectă. Dorul de casă nu mai e o problemă și, în plus, știți cum se spune: la un moment dat, puiul trebuie să-și părăsească cuibul părintesc și să și-l contruiască pe al lui.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Rezumându-mă doar la Olanda, pot spune că e o țară în care viața vestică se simte din plin. Libertatea populației este așa de mare încât spiritul moral ghidează oamenii spre a lua deciziile corecte și a trăi în armonie. Ca oameni, olandezii mi se păreau reci la început, dar apoi mi-am dat seama că nu e deloc așa. Sunt doar foarte bine organizați, iar controversata idee că vesticii au glume seci și nu râd la glumele noastre, cei din est, este pentru că ei consideră glumele noastre imorale și, prin urmare, neamuzante. De la un timp am început să le dau dreptate. Un aspect care nu îmi place este vremea: plouă aproape în fiecare zi iar vântul este teribil. În rest, mâncarea, spațiile verzi, bicicletele și predominanța clasei mijlocii fac din Olanda o țara în care îmi place să trăiesc.

Cum e o zi din viața ta de student?

Chiar dacă ar putea părea exagerat, majoritatea zilelor le petrec în bibliotecă. Chiar și în zilele când am cursuri, tot stau până la cel puțin 11 seara în bibliotecă. Este mult studiu de făcut deoarece lucrările trebuie să fie obiective, ceea ce eu cred că este un lucru bun de. În plus, nu pot spune că mă deranjează pentru că ne-am creat grupuri sociale și mereu ieșim în pauze la cafea, să mâncăm în oraș după bibliotecă. În rest, de obicei la începutul semestrului și după sesiune, este o petrecere continuă de o săptămână.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

În ceea ce priveste acest subiect, chiar sper foarte tare să-mi găsesc un job part-time începând cu semestrul următor. Totusi, prețurile nu sunt deloc mari în supermarketuri și deseori sunt chiar mai ieftine decât în România. Prețul cazării este destul de mare pentru mine, stau la un cămin scump și nou care a fost singurul promovat de universitate. Pentru anul următor am găsit un loc nou la 250 euro cu toate utilitățile incluse, ceea ce, după părerea mea, e un preț foarte bun. În general cam toate locurile de cazare particulară ajung la acest preț.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Totul este cât se poate de obiectiv. Nu există favoruri iar relația profesor-student este una profesională, cu o tentă prietenească, dar nu exagerată. Se pune foarte mult accentul pe practică, pe vorbire deshisa, discursuri și, mai ales, pe lucru în echipa. În plus, confidențialitatea studentului în legătură cu situația lui academică se respectă. Notele nu sunt făcute publice alături de numele studenților, ci sunt trimise individual sau sunt scrise cu anumite coduri.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Cred că este cea mai bună alegere pe care am luat-o până acum. Motive sunt multe. Cunoști și conviețuiești cu o multitudine de culturi, fapt care te ajută să treci peste stereotipuri, te formează moral, îți îmbunătățește capacitatea de adaptare și te face mai open-minded. Îți faci o mulțime de prieteni. Pe lângă partea socială, te specializezi pe o limbă străină, sau mai multe, înveți într-un mediu științific de nivel înalt, iar șansele ca mai târziu să fii angajat în domeniul pe care îl studiezi sunt considerabil mai mari. Afli noi oportunități pe care doar într-un mediu intercultural le-ai putea afla, care ți-ar putea schimba radical viața și drumul pe care mergi.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

  1. Să ia școala în serios. Informația și cultura întotdeauna ajută. Și tot legat de școală, să învețe o limbă străină cât de bine posibil, iar dacă se poate, chiar mai multe.
  2. Dacă vor să vină în Olanda, să nu-și facă probleme în ceea ce privește partea financiară. Chiar nu au de ce. Și tot aici, atunci când își iau cazare, să nu își ia la camine private, ci la locuri care se oferă spre închiriere. Chiar dacă sunt nemobilate, cu maximul 200 euro mobilează tot.
  3. Am lăsat asta la sfârșit. Să facă multe activități extrașcolare, să se implice în viața socială, să arate că le pasă de ce se întâmplă în jurul lor. Nimănui nu-i plac ignoranții. Asta e o regulă internațională. Faceți ceva productiv atât pentru voi cât și pentru cei din jur.

 

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)