Tudor Teodorescu din Sibiu ne povesteste despre viata sa de student in Danemarca

Tudor Teodorescu și-a dorit să cunoască oameni și lucruri noi și să aibă parte de aventură. Tânărul din Sibiu, fost elev al Colegiul Economic „G. Baritiu” este de părere că viața trebuie trăită din plin și deocamdată Danemarca i se pare țara în care trăiesc oamenii cei mai calmi și liniștiți. A ales să studieze la Business Academy Aarhus și îi încurajează pe colegii mai mici să facă acest pas.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Cel mai important factor care m-a motivat să plec la studii în străinătate a fost dorința de cunoaștere și aventură. Mi-am dorit să cunosc noi oameni, noi tradiții, noi stiluri de viață. Am călătorit destul de mult și până să vin în Danemarca doar că niciodată nu am stat într-un loc mai mult de 3 – 4 luni, pe când aici durata șederii mele este de 4 ani.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Este minunat! Te redescoperi, înveți lucruri despre propria persoană de care nu aveai habar. Realizezi că trebuie să te descurci singur, că trebuie să îți creezi o altă viață, noi prieteni și să înveți să te adaptezi la alt mediu față de cel în care ai fost crescut.

2000 km sună mult, dar cu toate metodele moderne de comunicare acești 2000 km îi veți simți ca fiind la o aruncătură de băț. Apoi, aici toți sunt prietenoși, petreceri sunt mai mereu și nu ai cum să nu te distrezi și să te simți bine. Încetul cu încetul te vei simți ca și cand aceasta ar fi noua ta casă și o să te acomodezi.

Pe scurt, aș putea zice că această distanță este benefică și te ajută să îți construiești un caracter puternic.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Cel mai mult îmi plac oamenii și stilul lor de viață. Prin toate țările în care am călătorit (Germania, Austria, Polonia, Israel, Elveția și altele) nu am întâlnit oameni mai calmi ca danezii. Când merg cu autobuzul, mă uit la ei și pot citi pe fața lor că nu au nicio grijă, nu sunt stresați sau îngândurați de „cum va trece și de ziua de mâine”. Tinerii sunt niște oameni super, mereu gata de petrecere, mereu cu chef de distracție. Sunt atâtea activități pentru studenți încât trebuie să fii incredibil de ipocrit să zici „nu am ce face, mă plictisesc”.

Profesorii sunt minunați, te tratează ca pe un egal de-al lor și nu cu superioritate. Poți să te adresezi lor pe numele mic (ei chiar îți cer asta). Desigur că există o limită, dar ei nu te judecă și te acceptă așa cum ești.

Cum e o zi din viața ta de student?

În general, am facultate dimineața, între 8:10 și 11:30. După-amiaza îmi gătesc ceva, mă bucur de sfântul somn de amiază, după care merg la sală sau alerg, apoi îmi dedic câteva ore pentru studiu iar seara, de obicei, mă uit la un film sau ies în oraș.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Pentru perioada de început sursa mea principală de venit a fost reprezentată de părinții mei. Mereu mi-am dorit să fiu pe cont propriu din punct de vedere financiar așa că după 6 luni mi-am găsit o slujbă și de atunci mă descurc cu salariul pe care îl primesc. În plus, urmează să primesc lunar un ajutor de la stat în valoare de 600 – 700 euro pentru că sunt student cu job.

Este de foarte mare ajutor să înveți limba deoarece acest lucru îți poate aduce oportunități. Te poți descurca decent la început însă și doar cu engleza. Dacă ai un pic de voință, poți să devii foarte ușor independent financiar.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Cum am scris și mai sus, sunt, în primul rând, profesorii care au o mentalitate diferită.

Urmează apoi stilul de predare, totul fiind computerizat. Este obligatoriu să vii cu laptopul deoarece toate lectiile sunt în format electornic, ceea ce face ca informația să fie trimisă și primită repede.

Sistemul de învățământ încearcă să dezvolte modul de gândire al studenților în situații reale și asta e important.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

De ce nu? Eu aș zice că este o oportunitate minunată să poți studia în altă țară și elevii români ar trebui să profite. Gândiți-vă că mergeți în altă țară, veți descoperi, învăța și vedea atâtea lucruri noi și fascinante pe care altcumva le-ați descperi cu greu sau deloc. Desigur că sunt avantaje și dezavantaje, dar credeți-mă că aspectele pozitive le depășesc pe cele negative. Trebuie doar să ai voința și tăria de caracter necesare astfel încât să privești partea plină a paharului.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

  • Nu lăsa pe nimeni să îți spună ce să faci. Dacă ai un vis atunci urmează-l! Poți cere sfatul altora dar nu îi lăsa pe ei să ia decizii în numele tău.
  • Să nu îți fie frică să încerci lucruri noi și să nu îți fie frică să greșești. Orice lucru, bun sau rău, te ajută în viață deoarece învățăm la fel de mult și din succese, și din greseli.
  • Nu uita că o viață ai și trebuie să o trăiești din plin astfel încât să nu ai regrete că ai fi putut face ceva dar nu ai făcut-o pentru că îți era prea frică.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)