Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi în străinătate
În cadrul acestui articol îți vom răspunde la toate întrebările pe care ți le-ai pus deja și chiar și la cele la care încă nu te-ai gândit, despre ceea ce înseamnă să studiezi în străinătate.
Vei afla totul despre destinațiile către succes, sisteme de învățământ, procese de admitere, deadline-uri, costuri și posibilități de finanțare, avantaje și alte informații despre viața de student internațional.
Iată la ce întrebări vei afla răspunsul din acest articol:
1. Care sunt avantajele studiilor în străinătate?
2. Cum îmi aleg destinația de studiu?
3. Cum îmi aleg cursul potrivit?
4. Care este și cum decurge procesul de admitere?
5. Cum mă asigur ca am un dosar bun?
6. Până când pot aplica la studii în străinătate?
7. Cum îmi pot finanța studiile în străinătate?
8. Cât mă va costa viața de student international?
9. Cum mă pregătesc pentru experiența de student în străinătate și la ce să mă aștept?
10. Ce opțiuni am după absolvire?
11. De ce să aplic la studii în străinătate?
1. Care sunt avantajele studiilor în străinătate?
Educație de înaltă calitate
Țări precum Marea Britanie, Franța, Olanda, Germania, Danemarca etc., care dețin un nivel economic dezvoltat, au investit masiv în sistemele lor educaționale de învățământ superior. De aceea, instituțiile academice din aceste state au cadre didactice bine pregătite, motivate și cu experiență în industrie, oferă facilități și materiale moderne, și, poate, cel mai important, fac eforturi permanente de îmbunătățire a procesului academic și a condițiilor oferite studenților. Aceste eforturi constante se reflectă în topurile internaționale ale universităților (realizate be baza a numeroase criterii cuantificabile).
Certificare internațională a competențelor
CV-ul tău va deține un avantaj competitiv față de alți aplicanți pentru viitorul job – diplomă de studii internațională, precum și un potențial stagiu de practică în domeniul studiat (foarte multe universități oferă internship-uri în companii partenere, pentru atragerea de noi angajați).
Investiție profitabilă
Studiile urmate în cadrul unui program internațional și diplomele aferente acestora oferă acces direct la cele mai bune oportunități disponibile pe o piață globală a forței de muncă. Mai mult, majoritatea programelor de studii sunt construite astfel încât să dezvolte abilități care pot fi puse în practică imediată, reducând considerabil timpul necesar adaptării la primul loc de muncă. În concluzie, veniturile obținute în carieră din acel moment depășesc în timp costurile necesare pentru finalizarea studiilor.
Experiențe culturale
Anii petrecuți la studii într-o altă țară îmbogățesc considerabil orizontul personal și profesional al fiecărei persoane. Nu doar că vei interacționa cu colegi din culturi total diferite față de a ta, ci îți vei putea creiona valori, care să îți modeleze viitorul într-un mod pozitiv.
Dezvoltare personală
Vei putea observa o maturizare rapidă, prin procesul de adaptare la realitățile unei alte societăți, prin asumarea individuală a responsabilităților academice, personale sau financiare și prin eforturile de comunicare în limbi străine cu persoane ce provin din alte culturi.
În continuare vom descoperi detalii practice de la alegerea destinației de studiu, până la costuri ale studiului în străinătate.
2. Cum îmi aleg destinația de studiu?
Procesul de luare a unei decizii în ceea ce privește destinația de studiu este unul care implică în primul rând dorința ta și mai apoi, răspunsul la următoarele întrebări:
- Care țară mi se potrivește?
- Unde mă văd trăind și studiind în următorii 3 sau 4 ani?
- Cum mă pot informa corect cu privire la studiul în străinătate?
Pentru a răspunde la prima întrebare este foarte important să iei în calcul și facilitățile financiare pe care le poți avea ca student international, în funcție de țara unde dorești să aplici la studii în străinătate. De exemplu, Danemarca și Suedia oferă învățământ gratuit, iar Olanda asigură un împrumut guvernamental care acoperă în totalitate costurile școlarizării.
Așadar, țara ți se poate “potrivi” și în funcție de veniturile imediate de care dispui în primele luni ale vieții de student. Recomandăm studenților din primul an să discute cu părinții pentru a le oferi sprijin financiar în primele luni ale vieții de student internațional. În special până se vor acomoda cu noul stil de viață, și poate până reușesc să își asigure un loc de muncă.
Unde mă văd trăind și studiind în următorii 3 sau 4 ani?
Fiecare țară pentru care optează majoritatea studenților EDMUNDO are „personaliatea” ei. Astfel, Marea Britanie este o țară prietenoasă, multiculturală, distractivă, dacă te consideri la fel, poți să ai această țară în vedere, și când ajungi la procesul de aplicare să alegi o universitate din UK. Dacă dorești să aprofundezi subiectul studiilor în UK, te invităm să citești acest articol despre tot ce trebuie să știi dacă dorești să studiezi în Marea Britanie.
Pe de altă parte, țările nordice - Danemarca și Suedia sunt țări inovative, moderne, fericite, prietenoase cu mediul înconjurător, iar dacă te asociezi cu aceste caracteristici te vei potrivi perfect cu stilul de viață nordic. Dacă dorești să explorezi în profunzime posibilitățile de finanțare, costurile aferentestudiilor în Danemarca sau Suedia, te invităm să parcurgi acest articol.
Olanda, țara lalelelor și a morilor de vând este plină de viață, liberă și accesibilă din punct de vedere al taxelor de școlarizare. Dacă te vezi trăind în următorii ani într-o astfel de țară, aplică cu încredere la o universitate din Olanda. Poți citi mai multe despre sistemul olandez de învățământ în cadrul acestui articol, din care poți afla și tot ce trebuie să știi dacă dorești să urmezi studiile în Olanda.
De unde mă pot informa corect cu privire la studiul în străinătate?
În multe cazuri nu este suficient să ”Google it” pentru a te informa cu privire la posibilitățile de studiu în străinătate, de aceea suntem aici pentru a te consilia, începând cu primul pas în luarea deciziei de a urma cursurile unei universități internaționale până la obținerea unei burse. Tot ce trebuie să faci este să ne scrii un mesaj și să ne pui orice întrebare despre studiul în străinătate aici.
Experiența echipei noastră este de peste 15 ani în consiliere gratuită spre 19 țări pentru tinerii care doresc să studieze în străinătate la nivel de licență sau master.
În fiecare an consilierii EDMUNDO discută cu peste 5.000 de elevi și studenți, dintre care peste 1.000 pleacă la studii în străinătate, consiliați gratuit de experții noștri. Aceste etape sunt posibile datorită parteneriatelor pe care le deținem cu 136 de universități și instituții de învățământ din întreaga lume.
În cele ce urmează ne vom oprim asupra câtorva dintre cele mai populare destinații de studiu alese de studenții EDMUNDO. Aceștia au fost consiliați gratuit de echipa noastră la fiecare pas spre universitatea internațională mult visată, după cum veți citi din testimonialele lor.
- Unele dintre cele mai renumite universități de top se află în UK;
- EDMUNDO are parteneriat cu jumătate din universitățile din UK;
- Internship-uri care cultivă abilitățile practice pot fi accesate de pe băncile facultății;
- Posibilitatea de a primi burse pentru rezultate academice deosebite;
- Existența programului YEAR ABROAD;
- Viața de campus intensă și organizații studențești care vin în ajutorul studenților;
- În Marea Britanie studiază anual peste 430.000 de studenți internaționali;
- Contactul cu persoane din culturi total diferite de a ta și trăirea unor experiențe comune;
- Recunoașterea internațională a calificărilor obținute în urma studiilor, considerate ca fiind la cele mai înalte standarde;
- Accesul la cele mai noi tehnologii și echipamente;
- Învățământul și facilitățile de studiu în Marea Britanie sunt desemnate ca fiind de calitate, de către Quality Assurance Agency;
- Suport profesional pentru studenți, la cel mai înalt nivel;
- Accesul la servicii gratuite de sănătate;
- Discount-uri pentru shopping și acces transport prin apartenența la Uniunea Națională a Studenților;
- Posibilitatea de a lucra part-time și de a avea venituri extra;
- 1 din 2 studenți care aplică anual în Marea Britanie lucrează cu un consilier EDMUNDO.
”Mi-am dorit să studiez în străinătate pentru că am vrut să fiu într-un mediu cât mai competitiv, într-o țară în care industria în care voi activa este mult mai dezvoltată. De asemenea, aflasem că aici programa de predare este actualizată permanent la cerințele industriei, se predă într-o manieră modernă dispunând de resurse materiale de ultimă generație.”
Dani Năsui - University of Portsmouth la Music and Sound Technology, UK
- Accesul la studii de licență și master în Danemarca este GRATUIT;
- Conform acestui studiu, danezii sunt cei mai fericiți oameni din lume;
- Posibilitatea de a te anjaga part-time;
- Programele de studii încurajează inovația, munca în echipă și talentul;
- Pregătirea studenților pentru piața internațională a muncii, deoarece programele de studiu sunt concepute de către firme și companii;
- Sistemul de învățământ danez este axat în principal pe practică;
- Posibilitatea de a folosi bicicleta ca mijloc de transport, Danemarca având o foarte bună infrastructură în acest sens;
- Studenții se pot angaja în domeniul ales, după terminarea primilor 2 ani de studii;
- Experiențe scandinave memorabile nu numai academice, ci și de viață;
- Respect pentru mediul înconjurător;
- Cultivarea unui stil de viață nordic, accentul fiind pus pe prieteni și sănătate, și nu pe munca după terminarea programului, de exemplu;
- 1 din 3 studenți din Danemarca a fost consiliat de echipa EDMUNDO.
” Aici, (…)se pune foarte mult accentul pe punerea în practică a teoriei, care, din punctul meu de vedere, este foarte utilă (face cât 10 cărți de teorie), profesorii (…) știu să facă lucrurile interesante și să stimuleze studentul să descopere. Se încurajează ideile ieșite din comun și foarte mult (…) teamwork-ul. Nu există bănci, există mese pentru munca în grup, poți să vii și să pleci când vrei, poți să butonezi laptopul sau telefonul în timpul orelor. Nu există denumirea de cursuri sau seminarii, totul se predă cu videoproiectorul, nu se scrie la cursuri. Tot ce se predă se uploadează în rețeaua internă a facultății și se poate downloada de fiecare student în parte de pe contul lui.”
Andrada Borca – KEA, Copenhagen School of Design and Technology, Danemarca
- Accesul la sistemul de învățământ superior este GRATUIT;
- Sistemul de învățământ suedez a fost clasat pe locul 5 în lume, în anul 2016 de către U21 Ranking of National Higher Education Systems;
- Mentalitatea suedeză este bazată pe egalitate;
- Accesul la sesiuni de învățare bazate pe comunicare;
- Diversitatea de culturi;
- Accesul la proiecte educaționale de research și programe de studiu interactive;
- Cultivarea unui stil de viață nordic, accentul fiind pus pe relaxare și comunitate, și nu pe munca exagerată sau în weekend, de exemplu;
- Posibilitatea de a lucra part-time, aproximativ 10 ore/săptămână.
” Consider că decizia de a studia în străinătate este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat până acum. De ce Jönköping International Business School? Pentru că mi-am dorit să învăț într-un sistem nordic, pentru că e singura facultate de business din Suedia dublu acreditată și pentru că nu auzisem despre multă lume care să studieze aici.”
Alina Toganel – Jonkoping University, Suedia
- Țara cu cele mai multe universități în topurile mondiale;
- Taxe de studii mai mici în comparație cu UK;
- Învățământ bazat pe cercetare (la Research Universities), dar și pe practică (Universities of Applied Sciences);
- Internship-uri care cultivă abilitățile practice;
- Grupurile mici de studenți și munca în echipa fac ca totul să fie despre inovație și progres prin educație;
- Taxa de școlarizare îți poate fi acoperită de către guvern sub forma unui împrumut part-time);
- Posibilitatea de a lucra part-time
- În fiecare an, în Olanda studiază peste 160 de naționalități din toate colțurile globului;
- Olandezii dețin cel mai ridicat nivel de cunoaștere a limbii engleze din lume, fără a fi vorbitori native.
- Accesul la peste 2.100 de programe de studiu în limba engleză;
- Calitatea renumită a programelor de studiu;
- Permisul pentru anul de orientare asigură absolvenților recenți din țările din afara UE și cercetătorilor științifici să rămână sau să vină în Olanda pentru o perioadă de până la douăsprezece luni.
- Olanda este una dintre cele mai sigure și fericite țări ale lumii;
” Cel mai mult îmi place faptul că organizarea este extrem de bună aici, oamenii sunt punctuali, pregătiţi mereu cu ceea ce au nevoie, ştiu exact ce este de făcut, prin urmare sunt eficienţi şi calmi. Olandezii mi se par politicoşi, deschişi la minte şi zâmbitori. Nu judecă după aparenţe şi nu fac atât de multe discriminări. Îmi mai place şi că pot merge oriunde cu bicicleta. Când am ajuns în Olanda, nu ştiam să merg pe bicicletă şi abia după ce am învăţat să merg am realizat cât de multe am pierdut. Plus că reduce foarte mult poluarea!”
Adelaida Baicu - NHL Stenden University of Applied Scienes, Olanda
Am observant că foarte mulți aplicanți doresc să studieze în țări sau la universități unde au cunoștinte, formate din familie sau prieteni, care să îi îndrume și să le răspundă la orice întrebare au despre studiul în străinătate.
Bineînțeles că părinții, un prieten, o cunoștință sau un coleg mai mare pot avea un punct de vedere valid, dar am observat că fiecare experiență este unică în felul său. De aceea, poți interacționa și afla povești de la studenții români, care deja trăiesc sau au trăit viața de student internațional, de pe grupul de Facebook – Viitori şi actuali studenţi EDMUNDO.
3. Cum îmi aleg cursul potrivit?
O întrebare firească și normală, cu care ne confruntăm cu toții în adolescență este: Ce fac mai departe?
Descoperă bucuria de a face lucruri noi
Dacă ar fi o persoană care să ofere răspunsul la întrebarea noastră, înseamnă că toate resursele noastre interioare vor rămâne într-o stare latentă și letargică și nu am trăi la maximum fiecare moment, pentru că nu ar mai exista curiozitatea de a descoperi și nici bucuria de a face lucruri noi.
Introspecția, cheia către o poveste de succes
Singura parte mai puțin plăcută este faptul că nu există un răspuns (sau un singur răspuns la această întrebare) și nici o persoană cu o baghetă magică.
Partea extraordinar de plăcută este că fiecare dintre noi știe ce vrea să facă mai departe. Singurul lucru care ne împiedică este faptul că nu acordăm prea mult timp introspecției, ne lăsăm influențați de păreri diverse sau trenduri și nu încercăm să înțelegem că orice poveste de succes ascunde un drum anevoios.
Cel mai important lucru este să înțelegi că răspunsul îl ai doar tu, trebuie doar să înveți să te asculți. Fie că apelezi la un consilier vocațional, un psiholog sau cel mai bun prieten dacă vrei ajutor, important este să fii sincer și deschis în a te descoperi.
Descoperă ce îți provoacă bucurie
O idee foarte bună este să faci o listă într-un document word, pe o foaie ,cu creta pe asfalt, pe chat, Twitter sau Whatsapp oriunde vrei și ți se potrivește, important este ca pe acea listă să se regăsească toate lucrurile care îți provoacă bucurie. Ne referim la bucuria de a fi pur și simplu. Pentru că din starea de bucurie și împlinire emoțională se naște capacitatea de a face.
Îți propunem două videoclipuri marca Ted Talks absolut minunate. Primul surprinde un copil care își dorește să fie fericit și sănătos și bineînțeles, care se află în procesul de descoperire a ceea ce va face ca adult. Cel de-al doilea video evidențiază ceea ce își dorește universitatea de la un candidat sau mai exact, care e cel mai important skill pe care îl caută profesorul, angajatorul sau toți ceilalți din jurul tău, la tine.
Dacă ai în minte deja un domeniu pe care ți-ar plăcea să îl explorezi și mai mult încearcă să răspunzi la întrebările de mai jos:
Ce înseamnă de fapt acest domeniu?
Citește descrieri despre el, află ce personalități de marcă au contribuit la dezvoltarea lui, cum se aplică în societatea de astăzi, cum ajută tehnologia la menținerea și dezvoltarea lui.
Ce pot studia?
Află ce specializări sunt, citește despre fiecare, află ce materii vei studia și nu uita să cauți ce perspective de carieră ai ulterior.
Cunosc pe cineva care lucrează deja în acest domeniu?
Stai de vorbă cu un profesionist și află care a fost traiectoria lui profesională și ce task-uri a avut și are.
Ce tip de program pot să îmi aleg?
Atunci când vine vorba despre studii în străinătate există o paletă largă de diplome/programe pe care universitățile le pun la dispoziția studenților, iar cea mai bună alegere depinde de ceea ce îți dorești:
- Studii universitare:
- Diplome de tip “Foundation Year” – cursuri de durată de 1 an cu focus asupra perfecționării nivelului academic. Progresia de la Foundation la Bachelor este automată, cu condiția promovării anului;
- Studii profesionale – cursuri cu o durată de 1-2 ani, care oferă o pregătire practică ce permite studentului să aplice pentru un job în domeniu;
- Studii licență (Bachelor) – cursuri cu o durată de 3-4 ani care asigură progresia spre studii post-universitareși pot include un an de internship;
- Studii post-universitare:
- Studii master – studii de aprofundare în domeniul ales, cu o durată de 1-2 ani;
- MBA – studii destinate persoanelor aflate în poziții executive sau de top management;
- Studii doctorat – studii individuale de lungă durată axate pe o temă de cercetare;
- Studii de perfecționare – programe de scurtă durată care oferă perfecționarea în domeniul ales.
Ce universitate să aleg?
După ce ai răspuns la întrebările de mai sus, nu uita să te focusezi și pe aceste posibile criterii în alegerea universităților: oferta programelor de studii ăn concordanta cu domeniul ales, eligibilitatea ta, modulele predate în cadrul programului ales, plasarea universității în topurile oficiale pe domenii, oportunități după absolvire, locația, raportul teorie-practică, raportul costuri – surse de finanțare și testimoniale. Aceste informații le poți găsi, de regulă, pe website-urile universităților.
În cazul în care nu ești lămurit nici acum ce program de studii ți se potrivește sau ce te pasionează, te invităm să parcurgi acest quiz, dezvoltat de consultantii nostri vocationali.
4. Care este și cum decurge procesul de admitere?
Ai reușit să te decizi asupra domeniului de studii, dar și asupra universităților din străinătate la care vei aplica. Felicitări, aceasta a fost partea cea mai dificilă în admiterea la studii în străinătate. De acum, trebuie doar să respecți procedurile de aplicare și deadline-urile universităților alese și bineînțeles, să ai un dosar de admitere cât mai competitiv.
Deși poate părea mai ușor de zis decât de făcut, universitățile din străinătate dispun în general de un sistem de aplicații centralizat și mai important, totul se desfășoară online.
Pașii necesari pentru a aplica diferă în funcție de destinația de studiu sau chiar în funcție de universitatea aleasă, însă în general sunt etapizați în:
- Luarea fermă a deciziei de a studia în străinătate;
- Discuția cu un consilier/părinte;
- Informarea cu privire la țara pe care o preferi;
- Calcularea bugetului de care ai nevoie pentru a studia și trăi decent în acea țară;
- Alegerea unui program de studiu preferat;
- Interes față de bursele disponibile sau posibilitatea angajării part time;
- Întocmirea dosarului de aplicație conform cerințelor universității;
- Crearea și completarea unui cont pe o platform online de aplicații;
- Trimiterea aplicației cu documentele necesare în cadrul deadline-ului aferent țării/universității;
- Urmează primirea răspunsurilor din partea comisiilor de evaluare ale universităților. Acestea pot fi condiționate de obținerea unei anumite medii la examenul de bacalaureat și/sau de promovarea unui examen de limba engleză, caz în care trebuie să faci dovada îndeplinirii acestor condiții înainte de a primi acceptul final, sau pot fi necondiționate, caz în care FELICITĂĂĂRI!;
- Aplicare pentru camera cămin/reseach pentru a găsi cazare;
- Aplicarea pentru burse disponibile (dacă este cazul);
- Fericire;
- Pregătire bagaj;
- ”Aterizare” în campusul universității mult dorite;
- Study hard, play hard.
În ceea ce privește testele de limbă, universitățile din Olanda, o parte dintre universitățile din Marea Britanie și Jönköping University, din Suedia, îți oferă un avantaj, deoarece o parte dintre universitățile la care te putem ajuta să aplici te scutesc de alte examene de verificare a cunoștințelor de limbă engleză în cazul în care ai obținut B2 la Bac. Nu va mai fi nevoie să optezi pentru certificatele de limbă engleză recunoscute internațional, precum CAE (Cambridge Advenced Certificate), TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sau IELTS (International English Language Testing System).
Consultă aici universitățile pentru care este suficientă competența B2 la Bac, limba engleză, pentru a te înscrie la programele dorite.
Din punctul nostru de vedere și dacă dorești să te consiliem gratuit, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:
- Ne contactezi (pe orice canal – e-mail, telefon (+4 031 814 2920), mesaj Facebook, Instagram) și ne povestești despre domeniul pe care dorești să-l studiezi în străinătate;
- Îți răspundem în maximum 48 de ore și îți cerem mai multe detalii despre tine pentru a te cunoaște mai bine. Îți răspundem la întrebări și îți oferim mai multe detalii despre ce și unde ai putea să studiezi;
- Analizezi cu grijă opțiunile pe care le ai; dacă e prea dificil, nu ezita să ne ceri și nouă părerea. Cunoaștem în detaliu programele de la universitățile partenere așa că te putem ajuta cu informații foarte specifice;
- Îți trimitem toate informațiile necesare pentru ca tu să îți poți întocmi dosarul de aplicare, cât și formulare și ghiduri care să te ajute la redactarea documentelor;
- Trimitem dosarele tale de aplicare către universități și așteptăm răspunsul lor;
- Vom păstra legătura cu universitățile pentru a te ține la curent cu statusul aplicației tale;
- Îți vom spune care sunt opțiunile tale de cazare și finanțare specific pentru universitatea la care te-ai hotărât să devii student din toamnă;
- Vom depune eforturi să te punem în contact cu studenți mai mari, din campusul universității la care tu vei deveni student. Astfel, vei avea oportunitatea să discuți cu ei în detaliu despre cum se va schimba viața ta.
5. Cum mă asigur că am un dosar bun?
Prezintă-te cât mai avantajos
Ai decis că vrei să devii student internațional și îți e teamă să începi să lucrezi la dosarul de admitere? Poate amâni din cauză că nu știi care sunt documentele necesare pentru un dosar complet sau poate crezi că notele tale nu sunt suficient de mari, că nu ai activități extracurriculare suficiente etc.
Dacă acesta este și cazul tău, vei fi surprins să afli că de fapt curiozitatea, motivația, entuziasmul și research-ul pe care l-ai făcut până acum în ceea ce privește programul ales sunt punctele tale forte!
Dincolo de documentele standard, pe care de regulă le cuprinde orice dosar, este foarte important să încerci să te “vinzi” cât mai bine, să te prezinți cu entuziasm și argumente, să arăți că te-ai documentat și că ești cu adevărat interesat de domeniul ales.
Demonstrează că ești eligibil printr-un eseu motivațional
Nu uita să te asiguri că ești eligibil pentru programul la care vrei să aplici înainte de a începe să lucrezi la dosar. Chiar dacă la început eseul personal îți poate da bătăi de cap, acesta îți oferă de fapt șansa să îți expui argumentele, să ieși în evidență, să îți prezinți activitățile și punctele forte în strânsă relație cu programul la care aplici.
Să zicem că ai participat la un proiect ce implică crearea unei firme virtuale, îți place să citești cărți din domeniul economic, reviste de specialitate sau poate studiezi în cadrul profilului științe economice la liceu. Acesta este un exemplu de activități, care creează un background academic extrem de relevant în cazul în care aplici pentru un program de business, de exemplu.
Cu siguranță ai dobândit și anumite aptitudini, basic knowledge, care te fac candidatul perfect pentru programul ales. Este recomandat să menționezi și planurile tale de carieră, ca urmare a absolvirii programului ales. Nu uita, între programul ales și activitățile, aptitudinile pe care le prezinți trebuie să existe întotdeauna o legatură ca să fii cât mai convingător.
Scrisoarea de recomandare, un argument puternic
Pentru întărirea argumentelor prezentate de tine majoritatea universităților pot solicită și o scrisoare de recomandare.
Un cadru didactic va trebui să te prezinte din punctul de vedere al implicării tale la clase, proiecte, activități extracurriculare, etc. Pentru a te asigura că totul este perfect, că nu ai omis niciun document, este important să obții de la consilierul tău EDMUNDO feedback pentru dosar.
Îți suntem alături pas cu pas, atât cât să te asiguri că nu ai omis niciun document și să îți oferim suportul moral de care ai nevoie.
În concluzie, nu mai amâna, menține-ți entuziasmul și curiozitatea și urmează-ți visul de a studia la o universitate din străinătate. Noi suntem alături de tine!
6. Până când pot să aplic la universitatea dorită?
Universități | Marea Britanie | Olanda | Danemarca |
Deadline | 15 ianuarie [licență] 30 iulie [master] |
1 mai [licență] și [master] |
15 martie [licență] 1 martie [master] |
Acestea sunt datele până la care îți recomandăm să aplici astfel încât dosarul tău să fie luat în considerare. Cu toate acestea, pot exista și excepții de la aceste deadline-uri.
Pentru UK, de exemplu, primul deadline de aplicare prin platfoma UCAS este 31 ianuarie, iar după această dată se aplică regula ”primul venit, primul servit”.
După bac, va exista o sesiune de UCAS Clearing, când univeritățile vor scoate la bătaie locurile la programele rămase neocupate până în acel moment.
În cadrul sesiunii de Clearing, la sediile EDMUNDO, se organizează anual evenimentul ”Spot Admissions”, în cadrul căruia vor fi prezente mai multe universități din Europa, care în urma unui interviu te pot admite pe loc, oferind și burse specifice.
7. Cum îmi pot finanța studiile în străinătate?
Printre oportunitățile de a te susține financiar în străinătate se numără împrumuturi guvernamentale pentru studii, burse și job-urile part time. Le vom detalia în cele ce urmează și vom face o comparație între cele mai populare țări în rândul studenților EDMUNDO.
De reținut! Recomandăm celor care vor începe primul an de studiu în străinătate să dispună de cel puțin €2.000-3.000, pentru primele luni în noua țară adoptivă. În această perioadă este posibilă să întârzie bursa sau nu vei găsi un job atât de repede pe cât te-ai așteptat.
Împrumut guvernamental
Marea Britanie
Pentru studii de licență sau Bachelor
Prin intermediul împrumutului guvernamental Tuition Fee Loan, îți poți acoperi integral taxa de școlarizare, valoarea acesteia fiind de £ 9.250.
Împrumutul funcționează în felul următor: aplicantul trimite prin poștă formularul de aplicație alături de o copie a buletinului. După admiterea la universitate și începerea programului de studiu, universitatea primește banii aferenți întregii taxe de școlarizare de la Guvern în numele studentului.
Condiții de aplicare
- acceptul unei universități britanice
- cetățenie UE
- statut Settled/Presettled înainte de începerea cursurilor universitare
- vârsta sub 60 de ani
Avantajul împrumutului este faptul că împrumutul se achită după finalizarea studiilor, doar din momentul în care vei depăși pragul de £ 21.000 de lire, ca venit anual, iar tu va trebui să dai înapoi 9% din suma care depășește acest prag. Pentru a avea o idee mai clară, să presupunem că vei avea un venit de £ 24.000 pe an. Suma care depășește pragul este de £ 3.000, iar 9% din această sumă înseamnă £ 270/an. Taxa este luată lunar din salariu.
Dacă nu dorești să îți construiești o viață în Marea Britanie și dorești să părăsești țara, se va aplica același principiu de calcul în funcție de pragul stabilit de guvern, pentru țara în care te afli. Spre exemplu, pentru Romania pragul stabilit este de £ 10.000/an. Astfel, dacă câstigi 11.000 de lire pe an, vei plăti 9% pe an din cei 1000 de lire diferență dintre câștigul tău și pragul impus. În cazul în care nu vei restitui suma conform statusului, sumei datorate i se va adăuga și dobânda de 6.1% aplicată sumei îndatorate.
Taxa de școlarizare nu se va modifica pe parcursul anilor de studiu.
Pentru studii de Master
Și pentru Master există un împrumut foarte similar cu Tuition Fee Loan, de mai sus. De această dată, studenții Europeni admiși la un program de master în Marea Britanie pot primi până la £11.836 pentru a-și finanța studiile.
Avantajul împrumutuluieste faptul că acesta, spre deosebire de Tuition Fee Loan, va fi primit direct de către student, în contul personal și, implicit, poate fi folosit pentru taxa de școlarizare sau pentru orice altă cheltuială curentă, la latitudinea studentului. Împrumutul trebuie rambursat după terminarea studiilor în condiții similare cu cele ale Tuition Fee Loan.
Atenție!
Toți cetățenii UE care au sosit în UK înainte de Brexit și intenționează să rămână după 31 decembrie 2020 trebuie să solicite un statut nou de imigrare în UK. Există două tipuri de înregistrare pentru noul statut:
- Statutul SETTLED se aplică cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au minim 5 ani de reședință în Marea Britanie;
- Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care nu au minim 5 ani de reședință în Marea Britanie până la data de 30 iunie 2021.
Mai multe detalii găsești pe site-ul celor de la Student Finance England, la acest link, dar și pe site-ul MAE. Din păcate, acum se mai poate aplica pentru statutul de mai sus numai dacă ai părinții stabiliți în Marea Britanie sau pentru motive foarte bine justificate.
Olanda
Costul școlarizării la universitățile din Olanda este cuprins de € 2.078/an. Studenții au de asemenea având acces la Student Loan , un împrumut guvernamental menit să acopere cheltuielile de studii.
Suma acordată are valoarea totală a costului de școlarizare, fiind virată lunar în contul studentului în 12 tranșe egale după începerea studiilor.
Condiții de aplicare:
- Vârsta studentului trebuie să fie sub 30 de ani;
- Urmarea unui program de studiu full time;
- Deținerea numărului BSN (cod numeric personal) de înregistrare pe teritoriul Olandei, care se primește după înregistrarea adresei.
Împrumutul trebuie rambursat doar în momentul în care absolventul câștigă salariul minim pe lună declarant în Olanda pentru anul respective (€1.507 în 2018 de exemplu). Se va rambursa 4% din venitul brut pe lună până când datoria va fi achitată.
Danemarca
Optarea pentru un job part-time îți permite să accesezi ajutorul studențesc dedicat studenților care lucrează în timpul facultății, minimum 10 ore/săptămână (State Educational Grant SU), având valoarea de €700-90 /lună net.
Studenții trebuie să înapoieze acest SU Grant, încă din primul an după finalizarea studiilor, iar rambursarea are o perioadă de 15 ani.
Suedia
Studenții din Suedia pot aplica pentru student aid oferit de către CSN.
Jönköping University, universitatea din Suedia unde EDMUNDO te poate consilia gratuit să aplici este inclusă pe lista instituților pentru care studenții pot beneficia de Student Aid.
Condiții de eligibilitate pentru Student Aid
- Să fii student în Suedia și să lucrezi minimum 10-12 ore/săptămâna pentru minimum 2-3 luni înainte de aplicare și în timpul primirii sprijinului financiar;
- Să ai între 20-47 ani la momentul aplicării;
- Împrumutul se poate obține pentru maximum 12 semestre (240 de săptămâni).
Condiții de rambursare pentru Student Aid
Rambursarea va începe la 6 luni după terminarea perioadei de acordare a sprijinului financiar, însă începând cu luna ianuarie. Suma de rambursat va depinde de: suma împrumutată, în cât timp studentul dorește să ramburseze banii, dobânda (fixată de guvernul suedez pe baza datelor din ultimii 3 ani), vârsta studentului și venitul acestuia.
Burse de studiu sau de merit
Vestea bună este că aceste împrumuturi guvernamentale nu sunt singurele tale posibilități de finanțare. Astfel, ai posibilitatea de a primi din partea universităților burse de studiu sau de merit. Acestea nu te pot susține financiar în Marea Britanie, valoarea lor fiind cuprinsă între £ 1.000-3.000, dar constituie un venit în plus.
Verifică dacă facultatea din UK pe care ai ales-o oferă burse la nivel licență sau master.
Job-uri part time
UK
O altă modalitate de a câștiga bani sunt job-urile part-time, care pe lângă faptul că îți oferă un venit sunt și o oportunitate de a câștiga experiență în perioada studiilor. Poate dura aproximativ 6 luni până să îți găsești un part-time job unde vei avea:
- £ 6.15/oră pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani
- £ 7.70/oră pentru cei peste 21 de ani
Cel mai important este să ai o discuție cu părinții tăi pentru a vedea dacă te pot susține financiar cel puțin în primul an de studiu, până îți vei găsi un loc de muncă part-time,
Danemarca
Programul din cadrul facultăților din Danemarca îți va permite să ai și un part-time job unde ai șansa să înveți lucruri noi, să cunoști oameni noi și mai ales să câștigi bani, venitul pentru o oră de lucru fiind cuprins între €13-15.
Optarea pentru un job part-time îți permite să accesezi și ajutorul studențesc dedicat studenților care lucrează în timpul facultății, de care am amintit mai sus.
Suedia
Salariul primit de către un student este în general de €14/oră, depinzând de munca prestată. Află mai multe detalii despre costuri, din secțiunea ”Cât mă va costa noua viață de student internațional?”
Este o idee foarte bună să începi să cauți un loc de muncă încă din luna iulie, înainte de a pleca, pentru că atunci cei mai mulți studenți sunt în vacanță.
Olanda
Studiile nu îți vor ocupa tot timpul, așadar o altă modalitate prin care poți să strângi niște bani sunt job-urile part-time. Alegând job-ul potrivit, te vei putea bucura de un venit de aproximativ 5-6 €/oră și de experiența unui loc de muncă.
8. Cât mă va costa viața de student international?
Pentru a avea o idee mai clară asupra costurilor, îți prezentăm o analiză comparativă de costuri și venituri pentru Marea Britanie, Olanda și Danemarca și Suedia:
COSTURI | Marea Britanie | Danemarca | Olanda | Suedia |
Taxă studiu | £ 9.250/an minim | € 0 | ≈ € 2500 | € 0 |
Cazare | ≈ £ 400-550/lună | ≈ € 500-700/lună | ≈ € 400-550/lună | ≈ € 500-700/lună |
Cheltuili lunare | ≈ £ 200-350/lună | ≈ € 300/lună | ≈ € 200-350/lună | ≈ € 300/lună |
VENITURI | Marea Britanie | Danemarca | Olanda | Suedia |
Împrumut | ≈ £ 9250/an pentru taxele de școlarizare | € 0 |
≈ € 2500/ an pentru taxele de școlarizare | € 0 |
Part-time job | ≈ £ 450/lună | ≈ € 13-15/oră | ≈ € 7-10/oră | ≈ € 13-15/oră |
Alte surse de finanțare | ≈ £ 500-2000/an bursă | ≈ € 800/lună prin ajutorul studențesc SU pentru studenții care lucrează | ≈ € 860/lună împrumut suplimentar pentru studenții care lucrează | ≈ € 260/lună prin ajutorul studențesc CSN pentru studenții care lucrează |
Care este costul vieții de zi cu zi?
Locuitul într-o țară străină nu presupune doar cazare ci și consum de alimente, cheltuieli de transport și altele .Pentru a avea o idee mai clară asupra costurilor de zi cu zi am creat special pentru tine liste de cheltuieli specifice pentru fiecare țară în parte:
Marea Britanie
Produs | Cantitate | Cost £ | Cost RON ≈ |
Lapte | 1 L | ≈1 | 5.22 |
Ouă | 6 buc. | ≈1.70 | 8.88 |
Mere | 1 kg | ≈1 | 5.22 |
Roșii | 1 kg | ≈1 | 5.22 |
Cartofi | 1 kg | ≈1 | 5.22 |
Piept de pui | 300 gr | ≈3.23 | 16.88 |
Meniu Mc Donalds | 1 | ≈5.50 | 28.74 |
Bere | 1 | ≈2 | 10.44 |
Prânz în oraș | 1 | 3-7 | 15-36 |
Bilet autobuz | 1 călătorie | 1.40-2.50 | 7.3-13 |
Bilet metrou | 1 călătorie | 2.10-5 | 11-26 |
Cartelă telefonică | 1 | ≈15 | 78 |
Îmi plac oamenii de aici; sunt deschişi, comunicativi şi probabil cei mai politicoşi pe care i-am întâlnit. Îmi plac oraşele. De exemplu, din Southampton a plecat Titanicul. Orașul meu are și un mic centru istoric, cu parcuri mai mult decât frumoase, unde ai atâtea de vizitat. Şi special pentru viitorii studenţi: cele mai multe cluburi din Sud sunt aici (by the way, deschise în fiecare seară!).”
Laura Gheorghe – Business Management la Solent University, UK
Olanda
Produs | Cantitate | Cost € | Cost RON ≈ |
Bere | 1 | ≈2 | 9.31 |
Cafea/Ceai | 1 | ≈2 | 9.31 |
Sandwich | 1 | ≈3 | 14 |
Pizza în oraș | 1 | ≈10 | 46 |
Bilet la cinema | 1 | ≈6 | 28 |
Bilet autobuz | 1 călătorie | 1.6-3 | 7.5-14 |
Bicicletă | 1 | 40-80 | 186-372 |
Taxi | 1 km | ≈2.2 | 10.44 |
Cartelă telefonică | 1 | 10 | 46 |
Abonament Internet | 1 lună | 25 | 116 |
” În primul rând oamenii sunt calzi, “săritori”. Este greu să îţi faci prieteni aici, dar când reusești ştii sigur că-ți vor fi pe viaţă alături. Un alt lucru interesant despre olandezi este acela că sunt foarte veseli. Niciodată nu vei vedea un om trist sau nervos. În al doilea rând, pot afirma faptul că Olanda este o ţară foarte curată, de la şosele, străzi, până la aer. Aici toată lumea foloseşte bicicleta. Sunt şi maşini, însă nu atât de multe.”
Denisa Diaconu – Media & Entertainment Management la NHL Stenden University of Applied Sciences, Olanda
Danemarca
Produs | Cantitate | Cost DKK ≈ | Cost RON ≈ |
Lapte | 1 L | 7 | 5 |
Pâine | 1 | 6 | 3.75 |
Suc | 1 | 10-15 | 6.25-9.37 |
Cafea | 1 | 14-25 | 8.75-15 |
Bere | 1 | 20-35 | 12-22 |
Sandwich | 1 | 15-20 | 9.37-12 |
Bilet autobuz | 2 zone | 12 | 7.5 |
Închiriere Bicicletă | 1 | 30 | 18.75 |
Taxi | 1 km | 15 | 10.62 |
Cartelă telefonică | 1 lună | 50-100 | 31-62 |
Abonament Internet | 1 lună | 220 | 138 |
” Totul este practic, te pregătesc pentru a lucra în domeniul în care dorești să faci cariera. Totul se face în perechi sau grupuri, nu există muncă individuală. Aici totul e cursiv, există continuitate și nu sunt predate materii care sunt inutile domeniului de studiu.”
Sebi Biriș – University of Southern Denmark, Danemarca
Suedia
Produs | Cantitate | Cost SEK | Cost RON ≈ |
Abonament autobuz | 1 | ≈400 | 185 |
Taxi | 1 km | ≈14 | 6.48 |
Cartelă telefonică | 1 | ≈200 | 92.68 |
Abonament internet | 1 | ≈250 | 115 |
Cafea | 1 | 10-15 | 4-7 |
Apă plată | 1 | ≈20 | 9.26 |
O cină în oraș | 1 | ≈100-150 | 7.5 |
Bere | 1 | ≈40-50 | 18-23 |
” Jönköping este un oraș foarte primitor, este foarte ușor să te adaptezi la mediul de aici, fiind unul cu adevărat internațional, iar în ceea ce privește similitudinea cu pământurile patriei, nu este ceva complet nou. Anumite amănunte diferă, precum faptul că 90% din plăți privind orice se fac cu cardul, dar în intregime, lifestile-ul este similar celui de acasă. Mediul academic este prezent și diferă foarte mult față de al nostru, în sensul în care universitatea este frecventată chiar daca nu sunt cursuri în orar în ziua respectivă.
Radu Ioniță – Jönköping University, Suedia
9. Cum mă pregătesc pentru experiența de student în străinătate și la ce să mă aștept?
Dacă te-ai hotărât să studiezi în străinătate, ai aplicat deja și ai primit un răspuns pozitiv, FELICITĂRI!
Este momentul să te pregătești de plecare și este important să cunoști câteva aspecte legate de experiența care te așteaptă.
Sprijinul moral și financiar al părinților este foarte important încă dinainte de plecare, de aceea, trebuie să vorbești în permanență cu aceștia și să plănuiți împreună toate aspectele legate de plecarea ta și de buget. În funcție de destinație și de preferințele tale, poți avea nevoie de aproximativ € 2.000 – 3.000 pentru primele luni de trai în străinătate, până vei începe să lucrezi part-time (dacă este cazul).
Cazare
Este important să te interesezi din timp de cazare, să cauți cea mai potrivită opțiune pentru tine și evident, să aplici astfel încât să ai un loc asigurat în momentul în care ajungi la universitate. Opțiunile de cazare din Danemarca, de exemplu, sunt extrem de limitate, de aceea este recomandat să îți căutați chirie cât mai repede posibil, nu cu o lună înainte de începerea studiilor.
În UK studenții din primul an dețin prioritate, însă îți recomandăm să aplici pentru cămin, chiar dacă dorești să stai în chirie. Există o varietate de opțiuni în funcție de preferințe și buget, spre exemplu poți alege să stai singur/ă sau în shared rooms, să ai baie și bucătărie proprie sau la comun.
Acte necesare de acasă
Pe lângă buletin, fără de care nu poți ieși din țară, îți recomandăm, dacă ai, să îți iei și pașaportul cu tine. Îți va fi de folos dacă te hotărăști să călătorești într-o țară care nu este membră a Uniunii Europene.
Dacă ai decis că dorești să te angajezi imediat ce vei ajunge în țara în care vei studia, cel mai sigur este să îți printezi câteva exemplare de CV, de acasă. Astfel, vei putea să aplici la job-uri încă din prima săptămână.
Pentru Olanda spre exemplu vei avea nevoie de de cardul european de sănătate (EHIC), însă în UK și Danemarca, în calitate de student, beneficiezi gratuit de sistemul național de sănătate.
Diplomele finale: diploma de bac sau licenta si foaia matricola
Prima săptămână de student internațional
Începuturile sunt pline de emoții și entuziasm însă pot fi văzute și ca niște provocări: vei fi într-o altă țară, vei avea colegi noi, va trebui să vorbești într-o altă limbă, să te obișnuiești cu noul orar de la universitate și va trebui să te organizezi singur și să îți împarți bănuții. Toate aceste aspecte pot părea copleșitoare la început, însă după câteva săptămâni, te vei obișnui și te vei bucura din plin de viața de student internațional.
Printre cele mai întâlnite probleme (care au soluții) se numără: șocul cultural și înscrierea la cursuri.
Din experiența colegilor tăi mai mari care sunt deja studenți în străinătate, îți pot spune că, încă din prima săptămână vei remarca faptul ca nu ești singurul în această situație și cu siguranță vei avea mulți colegi internaționali. Probabil întrebările pe care tu le ai și la care nu găsești răspuns, sunt aceleași ca ale colegilor tăi și cu siguranță vă puteți ajuta între voi și de ce nu, să legați noi prietenii.
Universitățile vă oferă suport pe toată perioada studiilor și în prima săptămână de facultate, veți fi îndrumați și încurajați să vă cunoașteți între voi, să explorați și veți primi toate informațiile de bază de care aveți nevoie, astfel încât să vă simtiți confortabil și să vă acomodați cât mai ușor.
Cum? Prin intermediul centrelor de suport pentru studenții nou veniți, care se află în campusurile oricărei universități din UK, și nu numai. În plus, unele universități doresc să fie cât mai aproape de student încă de când acesta aterizează în noua țară adoptivă și trimit în întâmpinare un ”buddy”, persoană care a trecut prin exact aceeași experiență cu un an înainte. Aceste buddy te va ghida și ajuta să te acomodezi la noul stil de viață.
Mai mult, se poate organiza un eveniment de tipul ”Welcome Week”. O întregă săptămână destinată descoperirii universității și campusului, plus diverse party-uri și evenimente de networking pentru studenții nou veniți.
Student societies își vor prezenta ofertele de petrecere a timpului liber, iar tu te vei putea înscrie în cadrul celor ce te interesează și îți vei face prieteni care au aceleași pasiuni ca ale tale.
Când vei începe cursurile, pe care ți le vei alege în funcție de specializarea pe care dorești să o aprofundezi, îti recomandăm să frecventezi cursurile pentru că acestea sunt formate din grupuri restânse de studenți. Astfel, vei putea pune întrebări și se va crea o relație mai strânsă între tine și profesor. În plus, va observa, mai ușor dacă lipsește de la cursuri, ceea ca nu te sfătuim să faci pentru că acestea vor fi interactive.
Așadar, poate la început ți se poate părea dificil, dar ai numai de câștigat dacă te-ai decis să devii student într-o altă țară și printre aceste aspecte se numără: experiența multiculturală de care vei avea parte, îmbunătățirea unei limbi străine, o diplomă recunoscută internațional, oportunitatea de a lucra și de a te stabili ulterior în țara respectivă și nu în ultimul rând, posibilitatea de a-ți îndeplini visele și de a te specializa în domeniul dorit. Universitățile îți pun la dispoziție toate uneltele să te acomodezi, trebuie doar să profiți de ele.
Experiență multiculturală
Universitățile din străinătate nu sunt doar destinația ta preferată de studii, ci și a multor studenți din alte țări, astfel vei avea oportunitatea de a interacționa cu oameni care provin din culturi diferite și de a afla lucruri noi despre stilul lor de viață sau despre mentalitatea pe care o au, ceea ce îți va oferi noi perspective.
De la turist la locuitor permanent
Imaginează-ți țara ta preferată, pe care mereu ți-ai dorit să o vizitezi...cu locuri frumoase care te bine-dispun. Ei bine vei putea să trăiești zilnic entuziasmul de a locui în țara visurilor tale.
Învățarea unei noi limbi
Orele de limbi străine nu se compară cu oportunitatea de a învăța comunicând cu locuitorii unei țări. Astfel, pe lângă cursurile puse la dispoziție de către universitate vei avea oportunitatea de a exersa o nouă limbă străină, socializând și făcându-ți prieteni noi.
De la destinații de vacanță la destinații zilnice de petrecere a timpului liber
Toate obiectivele turistice care te atrag, se transformă în locuri în care îți vei petrece timpul liber și te vei relaxa la finalul zilelor de studiu sau în weekend-uri.
Dezvoltare personală
Trecerea de la adolescența de acasă, lipsită de griji, la viața de adult cu facturi, cheltuieli de chirie, cumpărături, studii și poate un job part-time te vor responsabiliza și maturiza în același timp.
Prieteni pentru toată viața
Experiența într-o țară străină îți va oferi oportunitatea să cunoști o mulțime de oameni noi, o parte din ei îți vor deveni prieteni, iar experiențele frumoase pe care le veți trăi împreună îi va transforma în prieteni pentru toată viața.
10. Ce opțiuni am după absolvire?
Alege valoarea
Cercetările arată că te așteaptă 80.000 de ore de muncă în viața de adult. Având în vedere numărul uriaş, dorința fiecăruia dintre noi este să găsim jobul cel mai potrivit astfel încât să nu ne copleașescă ci să ne împlinească, să nu ne împiedice de la a avea o viață personală, ci să o completeze.
Practic, răspunsul general al cercetărilor este ca munca pe care o alegi să aibă valoare. Ce înseamnă valoare pentru fiecare individ în parte? Depinde: poate fi satisfacția de a face ceva ce îi ajută pe ceilalți, renumerația sau libertatea de a-ți face propriul program.
Să presupunem că răspunsul la această întrebare este compus din 3 puncte:
- Lucrează la ce ești bun
- Lucrează ajutându-i pe alții
- Lucrează în condiții optime:
- munca să îți asigure întotdeauna o stare de mulțumire profesională;
- colegii să îți acorde sprijin;
- să duci lipsa lucrurilor negative cum ar fi o renumerație incorectă;
- munca să se îmbine perfect cu viața ta personală.
Află la ce ești bun și alege cea mai bună opțiune de carieră urmând acest test.
Lasă-te surprins!
Având în vedere că acum îți alegi specilizarea la facultate, aceste carcteristici fac oricum parte din încercarea ta de a găsi cel mai bun drum academic. Supriza s-ar putea însă să vină prin faptul că deseori parcursul academic poate fi diferit de job-ul pe care îl vei avea.
Un exemplu în acest sens e un tânăr absolvent de medicină, care nu a intrat în rezidențiat pentru că și-a dat seama pe parcursul studiilor că îi place mai mult să țină prezentări decât bisturiul în mână. A făcut cursuri suplimentare de public speaking și lucrează acum în Resurse umane într-un mare spital din Florida.
Așadar, fii pregătit să te lași suprins de specializarea la facultate care e posibil să îți pregătească un drum diferit față de etichetele pe care le găsești la perspective de carieră. Important este să fii sincer cu tine însuți și dispus să schimbi traiectoria ori de câte ori e nevoie.
Îți propunem mai jos un Ted Talk ceva mai diferit de majoritatea covârșitoare a sfaturilor de a-ți urma pasiunea în încercarea de a găsi cariera cea mai potrivită. E doar un exemplu de diversitate, diferența pe care o face fiecare individ în parte.
To find work you love, don't follow your passion
Rata de angajabilitate peste 90%
Majoritatea universităților din UK sunt recunoscute pentru faptul că un procent semnificativ dintre absolvenții acestor universități se angajează la 6 luni după finalizarea studiilor.
Spre exemplu, 95,7% dintre absolvenții University of Northampton reușesc să-și înceapă cariera imediat după terminarea studiilor. Acest procent se aplică la zeci de universități cu care suntem parteneri, în Marea Britanie, și nu numai.
11. De ce să aplic la studii în străinătate?
Dacă ai citit cu atenție toate cele 10 subpuncte de mai sus ești cu adevărat interesat să studiezi în străinătate. Dacă totuși dorești să fii 100% convins...iată câteva motive în plus pentru a opta pentru o universitate în străinătate:
Studiile în străinătate sunt o oportunitate extraordinară pentru un tânăr, o șansă de a-ți depăși orizonturile personale sau profesionale și ocazia de a-ți testa cu adevărat abilitățile în viață.
Tineri din toată lumea pleacă să studieze în străinătate pentru a avea acces la o educație de o mai bună calitate, pentru a-și căuta locul în care potențialul lor uman și profesional să se dezvolte, pentru a cunoaște noi culturi, pentru a-și face noi prieteni și pentru a fi independeți. În țările mai dezvoltate din Europa de Vest, peste 20% dintre studenți cu vârste cuprinse între 19-26 de ani merg să studieze într-o altă țară.
Pentru români studiile în străinătate sunt din ce în ce mai accesibile:
- școlarizare gratuită sau costuri scăzute (ex: Danemarca, Suedia, Olanda)
- burse de merit, sociale și sportive
- posibilitatea de a munci legat part time pentru a-și completa veniturile
- împrumuturi guvernamentale și alte surse de finanțare
Mai mult, pentru a face un rezumat al articolului, putem confirma că:
- Universități cu care colaborăm se află în topuri internaționale. Au în centrul activității dezvoltarea resursei umane, evidențiindu-se prin personal calificat, prin cele mai moderne utilități și îmbunătățire continuă.
- Dezvoltare personală și maturizare prin asumarea unor noi responsabilități academice, financiare și profesionale.
- Experiența multiculturală care îmbogățește orizontul personal și profesional al oricărui student.
- Oportunitatea unei cariere internaționale, universitățile din străinătate dezvoltând abilități practice, adaptate celor mai exigente cerințe ale angajatorilor.
- Certificarea internațională a competențelor, studiile în străinătate reprezentând o garanție a cunoștințelor pe piața globală a muncii.
- Consiliere gratuită pentru universitățile partenere prin care te îndrumăm pe drumul către o carieră de succes, asigurându-ți suport permanent și răspunsuri la orice întrebări.
Rolul nostru este să-ți oferim informații și consiliere care să te ajute să înțelegi dacă studiile în străinătate în general și ofertele anumitor programe în particular sunt potrivite pentru tine.
Odată ce ai hotărât să aplici la studii în străinătate, te ajutăm să completezi dosarele de aplicații și să obții un răspuns rapid. Dacă ești acceptat, te vom strijini atât cât putem pentru a găsi surse de finanțare și pentru a aranja toate aspectele logistice.
Nu vom face aplicația pentru tine și, de altfel, nu vom lua nicio decizie majoră în locul tău, dar pe cât posibil vom încerca să fim buni consilieri și să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor tale.
Dă PLAY visului tău!
Acum că ai o imagine mai clară asupra vieții de student în străinătate este momentul să faci primul pas și să APLICI.
Consilierii EDMUNDO îți vor fi alături în drumul tău spre o diploma de studii internațională, prin consiliere specializată.
Nu mai aștepta și dă play visului tău!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.