Top 12 destinații din străinătate pentru studenții români
Pe baza datelor culese din rapoartele UNESCO şi EDUCATIVA, am ales 12 destinaţii de studiu, de pe întreg mapamondul, preferate de tinerii români. Astfel, am creat pentru voi un top al celor mai vizate destinaţii pentru studiul în străinătate.
Dintre destinațiile expuse în cele ce urmează, deținem parteneriate cu 103 de universități, prezente în 8 dintre aceste țări. Printre aceste se numără: 88 de universităţi din UK; 18 universităţi din Olanda; 25 instituții din Danemarca, Finlanda, Belgia, Germania și multe altele pe care le veți descoperi în topul următor:
1. Marea Britanie
Marea Britanie deţine universităţi de top şi este una dintre destinaţiile de studiu preferate de români datorită calității sistemului educațional, ratei mari de angajabilitate și a faptului că limba engleză este limba oficială. Acest aspect este validat de cei aproximativ 10.000 de studenți români prezenți acum la studii în Marea Britanie.
Universităţile din UK au în curriculă unele dintre cele mai diverse programe de studiu din Europa, iar studenţii se pot specializa, urmând stagii de practică oriunde în lume şi lucrând în companii recunoscute la nivel mondial.
Pentru universitățile din UK, angajabilitatea reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte şi se depun eforturi continue pentru ca absolvenții programelor de licență și master să își înceapă cât mai repede cariera, în domeniul studiat.
Studenții români fără statut pre-settled sau settled fac acum parte din categoria studenților internaționali și vor avea nevoie de visa pentru a studia in UK. Poți citi mai multe despre lucrul acesta in articolul nostru de AICI.
Chiar dacă vei fi încadrat în categoria studenților internaționali putem găsi în continuare programe de master sau licență accesibile pentru care fie se oferă diferite burse sau au costuri mai mici de sub 10.000 lire.
Nu uita însă de posibilitatea finanțării prin intermediul FINS: prima companie Europeana care finanțează
studenții din UE cu până la 25.000 EUR pentru licență/master. Mai multe informații AICI.
2. Italia
Italia este o destinație populară pentru studenții internaționali deoarece oferă studii superioare de calitate, universități aflate în topuri mondiale și taxe de școlarizare mai accesibile decât multe alte țări din Europa de Vest.
În plus, Italia a fost una dintre cele 4 țări care au implementat inițial Procesul Bologna, o reformă a învățământului superior, care este acum pusă în aplicare în toată Europa. Din aceste motive, și nu numai, în jur de 32.000 de studenți internaționali urmează universitatea în Italia, inclusiv studenți independenți și cei care sunt în programe de schimb.
Prezența unui număr atât de mare de studenți, poate fi asociată și cu costul similar al studiilor din România. De exemplu, universitățile de stat au taxe de școlarizare mult mai mici, acestea depind de țara de origine a aplicantului, fiind mai accesibile pentru studenții din UE,
De asemenea, taxele vor depinde de programul ales și de nivelul de studiu. De exemplu, vă puteți aștepta să plătiți în jur de 2000€ pe an pentru taxele de școlarizare. În plus, taxele sunt calculatee în funcție de veniturile părinților.
Când discutăm despre cazare, majoritatea universităților italiene nu au cămine, dar oferă adesea servicii de asistență pentru a ajuta studenții să găsească apartamente sau camere de închiriat.
Bursele pentru studenții internaționali sunt disponibile și aceștia sunt eligibili să solicite împrumuturi și granturi pentru studenți. Cu toate acestea, rețineți că asistența financiară este adesea bazată pe merit sau testată prin diverse mijloace, astfel încât este posibil să nu fie disponibilă tuturor studenților.
În cazul în care nu dispuneți de suficiente fonduri vă puteți căuta un job part time. Din fericire, pentru a munci în Italia nu este nevoie de permis de muncă, de aceea majoritatea studenților, chiar și cei din Italia, aleg să își suplimenteze veniturile cu un job part-time.
3. Franţa
Majoritatea studenţilor români aleg Franţa ca destinaţie de studiu în primul rând pentru limbă, iar în al doilea rând pentru că la unele universităţi sunt taxe chiar mai reduse decât la universităţile din România.
În Franţa poţi beneficia prin intermediul serviciului social CROUS de oferte de burse şi cazare. Se pot obține numeroase burse oferite prin programe guvernamentale sau interguvernamentale.
Sistemul de admitere pentru învățământul universitar în Franța este foarte asemănător cu cel din România. Diferențele se regăsesc în maniera de predare și accentul pus pe diferitele aspecte ale vieții academice. De aici și numărul de studenți români din Franța, care depășește în acest moment 3000.
Universitățile au domenii de studii destul de variate, atât în științe umane (cum ar fi Psihologia, Istoria, Geografia, Literatura, Limbile Străine etc. ), cât și în științele exacte (cum ar fi Fizica, Chimia, Ingineria, Medicina etc.) dar și în Drept, Management și Științe Politice.
4. Danemarca, Finlanda, Suedia
Studiile în Danemarca, Finlanda, Suedia sunt gratuite, iar aplicaţiile se fac pe bază de dosar. Ai nevoie printre altele de o scrisoare de intenţie scrisă corect şi un test de limba engleză recunoscut internaţional şi absolvit cu un scor decent.
Programele de licenţă şi master la universităţile din aceste țări sunt subvenţionate în totalitate de stat. Astfel, românii pot studia cu taxe 0. Instruirea tinerilor în țările nordice implică multă creativitate, aceştia beneficiind de o pregătire academică şi practică excelentă.
Studenţii care urmează cursurile de licenţă sau de master la o universitate din Danemarca pot beneficia de o bursă SU de până la 800 de euro pe lună, oferită de guvernul danez. Pentru a putea aplica pentru această bursă, studentul trebuie sa aibă un contract de muncă pe cel puţin 10-12 ore pe săptămână şi să fie cetăţean european.
5. Olanda
Sistemul de învățământ olandez este considerat unul dintre cele mai bune din lume, iar această țară este văzută ca fiind campioană în domeniul învăţământului.
Olanda oferă un total de 1.462 programe internaționale și cursuri, din care 1.455 cu predare în limba engleză. De asemenea, absolvenții facultăţilor din Olanda sunt atrași și incluși mult mai ușor și mai repede pe piețele muncii internaționale.
Sistemul de învățământ olandez este interactiv și se axează pe munca în echipă, ceea ce ușurează mult comunicarea între studenți. Iată că în 2018 peste 2000 de studenți români au ales să studieze în Olanda.
Sistemul de învățământ este diferit de cel românesc, astfel în Olanda există 2 tipuri de universități – de cercetare și de științe aplicate.
Universități de Cercetare (WO) - pe teritoriul Olandei poți găsi 14 Universități de Cercetare. Pentru a fi acceptat ca student este necesară diploma de bacalaureat. Domeniile de studiu sunt extinse, iar focusul este spre cercetare.
Universități de Științe Aplicate (HBO) - înscrierea la Universitățile de Științe Aplicate, în număr de 41 în total, în Olanda, este un proces mai ușor decât cel pentru Universitățile de Cercetare, care nu necesită decât diploma de bacalaureat. Aici, domeniile de studiu sunt restrânse, iar orientarea studiilor este spre aplicabilitate și profesionalism.
Poţi citi aici mai multe despre studiile în Olanda.
6. Germania
Germania se află pe locul patru în topul preferinţelor studenţilor străini. Studenţii români care aleg să studieze în Germania mărturisesc că i-a atras foarte mult calitatea sistemului de educaţie.
Germania oferă o serie de avantaje precum:
• calitatea și oferta bogată de studiu
• taxele mici de școlarizare
• costurile moderate de trai
• îmbinarea dintre cercetare şi predare
• coordonarea foarte bună a studenților
• numeroase programe în limba engleză
Cursurile sunt foarte complexe şi bine structurate, la fel seminarile şi laboratoarele. Dotarea sălilor este de asemenea uimitoare.
Procesul de admitere în Germania este foarte simplu, iar taxele de şcolarizare sunt foarte apropiate de cele din România.
Practic, orice aplicant român poate deveni student în Germania doar cu diploma de bacalaureat, iar la admitere nu se dau teste suplimentare, cu excepţia celor care atestă cunoaşterea limbii specifice programului pentru care aplică.
Conform ultimului studiu efectuat de Institute of International Education, în Germania studiază în jur de 2000 de studenți români, în acest moment.
7. Ungaria
Majoritatea aplicanților români care se îndreaptă spre Ungaria pentru a-şi continua studiile, aleg această ţară deoarece dispun de dublă cetăţenie.
Cei care urmează studiile de licenţă sau de master au ridicat semnificativ procentajul persoanelor cu educaţie terţiară de pe teritoriul Ungariei.
Cu toate că este vecina noastră, Ungaria este o locaţie mai puţin accesată de către aplicanții români. Aceştia aleg, în schimb, alte ţări mai populare pentru a realiza studiile de învăţământ superior.
8. Austria
Austria este destinaţia de studiu perfectă pentru cei care doresc să înveţe limba germană sau să-şi perfecţioneze aptitudinile lingvistice deja existente.
Cele mai importante universităţi din Austria se găsesc în oraşele mari, iar admiterea la acestea se face pe baza notei de Bacalaureat. Singura excepţie o face Facultatea de Medicină, unde se susţine un examen de admitere. Cursurile durează între 6 şi 12 semestre.
Austria se diferenţiază de România, în ceea ce priveşte sistemul educaţional, prin comunicarea dintre studenţi şi profesori, dotările sălilor de curs, dar şi prin procesul examinărilor din timpul facultăţii.
Modul de predare, dar şi de învăţare, este complet diferit faţă de cel din ţara noastră. În Austria se pune accentul mai mult pe auto-educarea studentului, astfel încât informaţiile parcurse de acesta vor rămâne mai bine în memoria sa.
Taxele de şcolarizare nu sunt resimţite de studenţii internaţionali, iar la nivelul dotărilor din facultăţi, Austria excelează prin ultimele tehnologii și intrumente folosite. De aceea, numărul de studenți români prezenți în Austria depășește 1000.
9. SUA
Universităţile din SUA fac parte dintr-un sistem educaţional considerat a fi cel mai avansat şi performant din lume. Dintre cei aproape 21 de milioane de studenţi care studiază în SUA, peste 1 milion este reprezentat de studenţii internaţionali.
Un beneficiu pentru studenţii români este că, în ultima perioadă, Statul American a început să recunoască examenul de Bacalaureat ca un criteriu de înscriere a tinerilor la facultăţile din SUA.
Studiile la universităţile din SUA le oferă tinerilor flexibilitate crescută în ceea ce priveşte alegerea programelor pe care aceştia doresc să le studieze. În anul 3 de studiu, aceste cursuri se restrâng, iar studentul poate opta pentru Major (specializare) sau Minor (subspecializare), în funcție de domeniul de studii ales.
Numărul românilor care studiază în SUA a crescut simțitor față de anul 2017 (peste 2000 de studenți).
10. Elveţia
Elveţia este poate cea mai importantă destinaţie de turism a Europei, aşa că universităţile elveţiene sunt specializate pe turism şi management de hotel.
În timpul studiilor de licenţă sau de master, studenţii au un program orientat mai mult spre practică, cu posibilitatea de a munci în fiecare an.
Taxele de şcolarizare includ cheltuielile de cazare, masă şi studii.
Foarte mulţi angajatori de top vin la târgurile organizate special pentru studenţi pentru a-i recruta direct de pe băncile şcolii.
Cel mai important aspect al studiilor în Elveţia îl reprezintă posibilităţile de angajare şi de carieră în domeniul turistic, care se află în expansiune.
11. Spania
Spania este una dintre destinațiile preferate de tinerii români, atât datorită asemănării dintre cele două limbi, cât și datorită sistemului de învățământ modern și atractiv.
În ceea ce-i priveşte pe profesori, cei din Spania știu să comunice mult mai deschis cu elevii, iar sistemul atractiv de predare face materiile mai ușor de înțeles.
Sumele care se plătesc pentru o facultate în România sunt aproximativ aceleași ca la o facultățile din Spania.
Pe lângă pregătirea şi modul de predare a profesorilor, în Spania, cursurile sunt mult mai atractive şi structurarea acestora se face cu ajutorul unei baze didactice moderne.
12. Belgia
În Belgia, 74% din populaţie vorbeşte cel puţin o limbă de circulaţie europeană. Acest lucru este foarte avantajos pentru străini, mai ales pentru studenţii care aleg studiile în această ţară. Totuşi, ţara oferă posibilitatea parcurgerii studiilor și în limba engleză, pentru doritori.
Belgienii sunt apărători puternici ai culturii lor, motiv pentru care îți recomandăm să înveți una dintre limbiile de circulație din Belgia, pentru a putea socializa mult mai ușor cu aceștia.
Studenții români sunt priviți în general ca fiind serioși și muncitori, astfel că în foarte multe firme, pe poziții cheie, se găsesc români.
Universităţile din Belgia adoptă metode de predare moderne și sunt recunoscute la nivel internaţional datorită facilităţilor de ultimă generaţie.
Te aşteaptă, astfel, o mulțime de universități și oportunități, în străinătate.
Dacă îţi doreşti cu adevărat să treci prin această experienţă inedită, vei fi primit cu brațele deschise de ţara pe care ai ales-o pentru a studia mai departe.
În cazul în care nu poţi lua o hotărâre cu privire la destinaţia perfectă pentru tine, noi suntem aici să te ajutăm!
Scrie-ne aici sau la edmundo@educativa.ro.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.