Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Top 10 mituri despre studiul în străinătate

Pentru orice tânăr ambiţios alegerea facultăţii este un pas foarte important. În cazul celor care aplică pentru studii în străinătate, informarea este esenţială.

Încercăm să dezbatem şi să clarificăm 10 mituri despre studiile în străinătate pentru a vă oferi toate informaţiile de care aveți nevoie în mod corect. Acestea sunt preluate din experienţele studenţilor Edmundo care pleacă anual la studii în străinătate.

#1 Nu e pentru mine

În cazul în care doreşti să ai o carieră de succes, dar simţi că obiectivele tale nu pot fi atinse în România, atunci studiul în străinătate este perfect pentru tine. Dacă dorința ta este să urmezi studii superioare de calitate, cu profesori bine pregătiţi şi care îţi oferă oportunităţi de perfecţionare în domeniul de studii ales, îţi recomandăm să aplici la o universitate străină.

Studiul în străinătate este considerat o poartă deschisă spre succes pentru cei care aspiră la perfecționare în afara țării. În plus, poţi să ai parte de experienţa vieţii tale, un proces care te poate maturiza şi îţi poate oferi libertatea de care simţi că ai nevoie.

#2 Doar olimpicii studiază în străinătate 

Adesea tinerii români sunt descurajați de exigențele universităților din străinătate. Deși procedurile de admitere sunt riguroase și competitive, facultățile se adresează acelor tineri cu deschidere și capacitate de a urma domeniul de studiu ales, nu doar celor cu note foarte mari.

Ca fapt general, o medie de peste 8 sau 8,50 în ciclul de studii anterior (liceu pentru admiterea la facultate; facultatea pentru admiterea la master) asigură șanse sporite de a fi admis la o universitate din afara țării. În cadrul EDMUNDO, am lucrat și cu studenți admiși cu medii mai mici, însă aceștia au reușit să demonstreze comisiilor de evaluare o reală determinare în dorința de a-și continua studiile în afara țării.

De asemenea, universitățile din Danemarca se concentrează pe notele obținute la materiile relevante pentru domeniul universitar ales. Cu alte cuvinte, în cazul unui tânăr care își dorește să studieze IT, spre exemplu, performanța la materiile reale de studiu va fi privită mai atent decât cea la domeniile umane.

În plus, unele facultăţi din UK acceptă şi viitori studenţi care au avut calificativul B2 la bac în cadrul competenţelor de limbă engleză. Acest lucru este în beneficiul celor care nu reuşesc să obţină punctaj mulţumitor în cadrul testelor standardizate de limbi străine de tipul Cambridge, IELTS sau TOEFL.

Mai mult, tot în UK, există un program de tipul Foundation Year pentru elevii care nu dețin cunoștințe foarte bune la nivel de limbă engleză sau nu reușesc să ia bacul cu o notă satisfăcătoare. Acestă oportunitate asigură urmarea unor cursuri de 1 an de zile, considerate pregătitoare pentru persoana care va deveni automat student după finalizarea Foundation Year-ului, fără a fi nevoie de admitere.

Programele de studii internaționale sunt destinate oricărui tip de elev dornic să învețe. Studiul în străinătate reprezintă o oportunitate de specializare, nu de plafonare, de aceea îi încurajăm pe toţi cei dornici să studieze la o universitate internaţională să aplice.

#3 Este greu să aleg destinaţia de studiu

O altă decizie importantă pe care trebuie să o iei când alegi să studiezi în străinătate este să optezi pentru ţara din care provine universitatea.

Ar trebui să te gândeşti bine unde ai dori să trăieşti în următorii ani de viaţă. Ţara ar trebui să ţi se potrivească în ceea ce priveşte personalitatea ta. Odată ce ai identificat aşteptările pe care le ai de la ţara “adoptivă”, alegerea este foarte uşoară. În cazul în care nu ești hotărât ce program de studiu să urmezi sau nu știi ce domeniu ți se potrivește, aruncă un ochi aici.

După ce ai trecut de acest proces, echipa noastră te poate consilia gratuit în următorii pași ai procesului de aplicare. Ne recomandă faptul că deţinem parteneriate cu peste 100 de universităţi din Europa, iar echipa noastră de consilieri are o experienţă de peste 1000 de studenţi consiliaţi anual, care urmează sau au urmat cursurile unei universităţi din străinătate.

Poţi găsi răspuns la orice întrebare ai în cadrul acestui blog şi poţi vizita virtual campusurile universităţilor alături de consilierii noştri, prin intermediul Jurnalului Edmundo.

#4 Este scump

Oamenii din ţară se raportează la nivelul economiei naţionale şi au impresia că a studia într-o ţară străină implică costuri uriaşe.

Trebuie să ştii că în unele ţări din Europa de Nord (Finlanda, Suedia, Danemarca) studiile sunt complet gratuite, iar în restul celorlalte ţări unde se aplică taxe de şcolarizare, se oferă sprijin pentru orice tânăr pentru a-şi putea finanţa studiile.

Împrumuturile guvernamentale acordate de majoritatea ţărilor străine studenţilor internaţionali acoperă în întregime taxele de şcolarizare. De exemplu, în cazul Marii Britanii se acordă împrumuturi guvernamentale de către Student Loans Company de aproximativ £9.250 pentru studiile de licenţă şi aproximativ £10.609 pentru studiile de master.

Olanda, pe de altă parte este mult mai accesibilă din punct de vedere al studiilor, costul școlarizării începând de la 2.078 Euro/an, în cadrul universităților de stat.

De asemenea, studenţii au şansa de a primi burse de studiu de până la 2.000 de euro în unele ţări, o sumă de bani care le vine în ajutor şi reduce din cheltuielile zilnice.

#5 Procesul este complicat

Cerinţele de admitere la facultăţile din străinătate se aseamănă foarte mult cu cele din România.

Documentele cerute, sub formă de dosar, sunt aproximativ aceleaşi la toate facultăţile: o notă peste 8 la bac/licenţă, o scrisoare de motivaţie, una sau câteva scrisori de recomandare, un CV şi dovada unei nota bune obținute în cadrul unui test de limbă engleză recunoscut internaţional (Cambdrige, IELTS, TOEFL). Unele universităţi acceptă şi calificativul B2, obţinut la bacalaureat, în cadrul testului de limbă engleză. Iată care sunt acestea.

Mai mult, există posibilitatea de a studia în străinătate chiar în absența bac-ului sau dacă nu ai cunoștințe avansate de limba engleză, prin programele de tip Foundation Year. Pentru mai multe detalii despre aceste această oportunitate, ne poți contacta aici.

Aceste cerinţe sunt foarte uşor de îndeplinit de către orice persoană dornică să studieze în străinătate. Există anumite facultăţi pentru care se cer teste de limbi speciale sau de aptitudini, însă acestea sunt cazuri particulare, nu foarte des întâlnite, pe care ţi le poate prezenta orice consilier din echipa noastră. Dacă ți se pare complicat, suntem la un click distanță, message us.

#6 Nu sunt pregătit

Să pleci în străinatate este o decizie foarte importantă pentru orice tânăr. Vârsta fragedă, despărţirea fizică de familie sau prieteni reprezintă factori care îi pun pe mulţi pe gânduri în ceea ce priveşte studiul în altă ţară.

Cu toate acestea, cei care îşi doresc din toată inima să studieze într-o ţară străină, la o universitate de top nu sunt intimidaţi de aceşti factori. Totul depinde de cât de mult își doresc să trăiască experiența vieții lor.

Anii de studiu nu sunt chiar atât de mulţi, și, la fel ca în România sau Grecia, ai câteva vacanțe în fiecare an școlar astfel că poți călători acasă la cei dragi. În plus, un zbor cu avionul durează 2-3 ore, aşa că nu va fi atât de greu să vă vedeţi din nou.

Odată începute studiile, atenţia se va îndrepta spre programa şcoalară şi încercarea de a face faţă noilor provocări, aşa că dorul de acasă va trece imediat. Se vor forma noi prietenii şi ştiţi că se spune că prieteniile formate în facultate durează o viaţă.

#7 Nu ştiu care va fi calitatea programului

Conform unui studiu finalizat de curând, la care subiecţi au fost studenţi EDMUNDO, sistemul de învăţământ din străinătate este mai performant şi se axează pe fiecare student în parte. Profesorii sunt foarte bine pregătiţi în fiecare domeniul de studiu, iar relaţia acestora cu studenţii este una foarte deschisă.

Universităţile din străinătate se bazează mai mult pe studiul practic, flexibilitate în orare şi materii, acestea find alese după bunul plac, în funcţie de dorinţele tale.

De asemenea, oportunităţile de angajare sau înscriere într-un program de internship sunt mult mai ridicate decât în ţară, iar acestea pot apărea încă de pe băncile facultăţii.

Majoritatea universităţilor din UK deţin o rată de angajabilitate peste 90%, imediat după finalizarea studiilor.

Pentru a întregi pachetul de beneficii pe care îl aduce studiul în străinătate, universităţile internaţionale deţin numeroase parteneriate cu alte instituţii de pe toate continentele, aşa că oricând ai posibilitatea să pleci să studiezi în acea ţară exotică la care ai visat mereu, pentru un semestru sau un an, prin programe de Study Abroad/Exchange.

#8 Nu mă voi adapta în străinătate

Dacă eşti o persoană deschisă, care doreşte să cunoască culturi si oameni noi, atunci viaţa în străinătate va fi cea mai frumoasă experienţă a ta. De obicei, studenţii străini sunt ajutaţi de către ceilalţi colegi, instituţii sau asociaţii să se integreze perfect încă din prima zi.

Cel puţin, universităţile se asigură că vei avea o şedere foarte plăcută în campus, oferind una sau mai multe dintre aceste soluții: Welcome week, un ”Buddy” sau acces la International Office.

Welcome week reprezintă prima săptămâna petrecută în campus în cadrul căreia se organizează diferite evenimente dedicate studenților internaționali. Astfel, vei descoperi universitatea, profesori, noi colegi, organizații studențești în care te poți înscrie pentru a face voluntariat sau pentru a cunoaște noi persoane. În plus, se vor organiza petreceri tematice și poți afla care sunt cele mai accesibile mijloace de transport, supermarket-uri și servicii bancare sau medicale.

Buddy-ul sau persoana care îți va fi desemnată de către universitate să te ghideze în primul an poate fi un student mai mare decât tine și care a trecut prin aceeași experiența precum a ta. Te poate ajuta cu șocul cultural sau cu tranziția socială. Această persoană va înțelege prin ce treci, deci te poți baza pe el/ea în orice situație.

Fiecare universitate deține International Office/Career Center/Student Union, care este o echipă destinată rezolvării problemelor studenților internaționali. Din aceasta fac parte consilieri în carieră, psihologi, voluntari care te pot asista cu orice întrebare sau nelămurire ai în perioada de acomodare, și nu numai.

Astfel, crearea unor legături cu ceilalţi colegi va fi inevitabilă, iar apropierea dintre voi se va face foarte uşor, deoarece toţi cei ce studiaţi acel program aveţi aceleaşi pasiuni şi aspiraţii. Prieteniile formate în timpul facultăţii vor facilita adaptarea la noua viaţă, iar oamenii cunoscuţi pot transforma această experienţă într-una pe care nu o vei uita niciodată.

#9 Studenţii străini sunt trataţi diferit

În realitate, studenţii internaţionali nu sunt marginalizaţi sau diferenţiaţi în niciun fel. Cursurile facilitează comunicarea şi interacţiunea dintre studenţi, astfel că studenţilor străini le va fi uşor să schimbe idei cu ceilalţi tineri şi să cunoască oameni noi, care le pot face ţara şi obiceiurile cunoscute.

Majoritatea universităților din străinătate sunt compuse din comunități mari de studenți internaționali, în special pentru că acestea pun accent pe dezvoltarea umană într-un mediu multicultural, incluziune socială și toleranță, dar și pe promovarea culturală și descoperirea tradițiilor fiecărei țări din care provin studenții lor.

În orice universitate din străinătate, studenţii internaţionali sunt trataţi, respectaţi şi învăţaţi în acelaşi mod în care sunt cei locali. Nu există diferenţe în predare, iar dacă eşti un student cu note bune şi performanţe în timpul studiilor, vei fi apreciat indiferent din ce ţară provii.

Precum tinerii nativi, şi studenţii străini pot beneficia oricând au nevoie de sprijin şi îndrumare pentru viitor sau în timpul studiilor. În plus, toţi au şanse egale de obţinere a unei burse de studii şi oferte de muncă sau internship în companii importante.

#10 Nu ştiu ce opţiuni de carieră am după absolvire

Unul dintre criteriile reprezentative pentru universitățile britanice, spre exemplu, este procentul absolvenților care se angajează pe domeniul studiat în primele șase luni de la finalizarea facultății.

În cazul University of Northampton, 95,7% dintre absolvenți reușesc să-și înceapă cariera imediat după terminarea studiilor.

Fără îndoială, studiile în afara țării echivalează cu certificarea internațională a abilităților unui tânăr. Fie că vorbim de învățământul superior anglo-saxon, fie că ne referim la universitățile de cercetare din Olanda, competențele dobândite pe parcursul anilor universitari și diploma de la final deschid drumul unei cariere europene și internaționale.

Dat fiind mediul internațional din timpul anilor de studiu, oportunitățile de carieră după absolvire nu se rezumă doar la țara în care se află universitatea, ci se extind în tot spațiul occidental.

Adesea absolvenții români de studii în străinătate obțin locuri de muncă ce presupun relocarea într-o altă țară, o capitală europeană sau chiar aleg să revină în România.

Have no fear, Team EDMUNDO is here

Acestea sunt doar 10 mituri despre studiul în străinătate pe care le-am demontat cu informații culese din cei peste 7 ani de când îi consiliem gratuit pe cei ce doresc să urmeze cursuri unei facultăți din afara țării.

Te provocăm să ne adresezi întrebări sau să verifici cu noi informații care nu îți sunt clare pentru că primul pas spre studii de succes în străinătate, este informarea minuțioasă.

Mai departe, te putem noi consilia gratuit să aplici la studii în străinătate. Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)