Studiul la Southampton University, Marea Britanie - Interviu cu Andreas Zimmermann
Andreas Zimmermann a absolvit Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani. Acum este student la Southampton University în Marea Britanie. Faptul că în perioada liceului a reușit să exceleze și în cadrul activităților extra școlare i-a dat curajul să ia în calcul opțiunea studiului în străinătate. A găsit acolo un mediu în care se poate dezvolta și poate fi apreciat pentru tot ceea ce face.
Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?
Faptul că pe durata liceului, am reușit să fac mai mult decât ceea ce se cerea în cadrul orelor de curs, anume să excelez în cadrul olimpiadelor și a concursurilor școlare, mi-a dat curajul să iau în considerare opțiunea studiilor în străinătate unde am găsit un mediu în care mă pot dezvolta bine și pot fi apreciat pentru tot ceea ce fac.
Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?
Având în minte mereu faptul că voi merge într-un loc în care va fi bine, m-a făcut să trec cu ușurință peste momentul „ruperii” de casă. În niciun caz nu spun că e ușor, dintr-o dată apar multe lucruri de luat în considerare, cum ar fi curățenia, mâncarea și adaptarea la un mediu cu totul nou. Adăugând și volumul mare de lucru și distanța față de cei dragi, poți vedea o influență considerabilă asupra psihicului unui student care nu a început de mult studiile în străinătate. În acest caz, este foarte important ca atunci când moralul este jos, să ne reamintim că ceea ce facem acum ne va aduce un viitor „strălucit”.
În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?
Imaginea pe care o aveam despre Marea Britanie a fost alterată puțin de când am ajuns aici. În schimb, pot spune că majoritatea așteptărilor au fost confirmate. De exemplu, cursurile sunt organizate într-un mod logic iar toți studenții au acces la absolut toate materialele utilizate în predare prin intermediul unui portal online. În plus, studenții pot accesa o multitudine de facilități prin intermediul internetului, cum ar fi: lista cărților din bibliotecă, pot face rezervări pentru cărți sau pentru camere de studiu, acesta fiind exact modul de lucru care ar trebui să fie disponibil în orice universitate care activează în prezent. Pe lângă acest lucru, îmi plac dotările facultății de inginerie, sistemul de organizare a universității și asistența acordată studenților. Pentru orice problemă ar putea exista, sunt oameni disponibili să te ajute sau să te îndrume.
Cum e o zi din viața ta de student?
De dimineață merg la cursuri/ laboratoare/ tutoriale -durata variază - am zile cu 7-8 ore și altele cu o singură oră. Când ajung acasă încerc să revăd ceea ce s-a predat în ziua respectivă și să rezolv coursework-urile care urmează a fi predate. Seara fie mă odihnesc, fie mă întâlnesc cu prietenii în oraș. Desigur, periodic trebuie să mă ocup de curățenie, de mâncare, cumpărături, precum și de alte activități mărunte.
Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
Faptul că nivelul de venit in Marea Britanie este cu mult superior celui din Romania, reprezintă un impediment pentru mulți dintre viitorii studenți români. Decizia mea de a veni la studii aici a fost făcută abia după ce am știut sigur că părinții mei mă pot susține din punct de vedere financiar. Volumul de lucru de aici este considerabil, fapt pentru care am decis împreună cu părinții mei ca pentru primul an să nu iau în calcul varianta unui job part-time. Pe parcursul următorilor 3 ani îmi doresc să pot lua parte la câteva internship-uri ca să pot căpăta experiență și să câștig și bani.
Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?
Aici spiritul de competiție este aproape inexistent, fiind promovată foarte mult ideea de lucru în echipă. În general, rezultatele la examene sau teme nu sunt publicate, considerându-se că trebuie sa fie anunțate în particular (pe e-mailul personal). În acest mod, nu poți ști niciodată unde te situezi între colegi și nu există termenul de „cel mai bun” decât la sfârșitul anului.
Pe lângă acest fapt, informațiile predate sunt succinte, fiind concentrate în mod deosebit pe materia și specializarea studiată.
Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru oportunitate de studii în străinătate?
Pentru a studia în străinătate și a câștiga ceva în urma acestei experiențe (și nu mă refer deloc la partea materială/ financiară), trebuie ca elevul să fie foarte pasionat de subiectul preferat.
Pe lângă partea educațională, aș putea spune că aici se găsește o lume lipsită de prejudicii, pentru care imaginea contează mai puțin decât personalitatea. Există o foarte mare libertate de exprimare și se apreciază cu adevărat valorile.
Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?
- Nu vă limitați la materia de la școală. Încercați să fiți speciali, să ieșiți în evidență cu lucruri pozitive. Citiți, uitați-vă la documentare, cunoașteți oameni noi, vorbiți cu ei și dezvoltați-vă.
- Învățați foarte bine limba țării în care urmează să mergeți. Adaptarea la noul mediu va fi mai ușoară, vă veți putea face prieteni și veți putea intra în grupuri cu mai multă ușurință. În caz contrar, riscați să fiți marginalizați iar mâinile vor obosi de la atâta gesticulat.
- Fiți ordonați. Doar așa veți ști mereu foarte clar ce aveți de făcut și să căutați orice informație de care aveți nevoie. Viața de student înseamnă a ști că există acele informații predate, a ști unde se găsesc și a ști să le aplici.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.