Studii pe meleaguri insorite: interviu cu Andrei Nicorescu, student la American College of Thesaloniki

Absolvent al Colegiului Național ”Nichita Stănescu” din Ploiești, Andrei a decis continuarea studiilor la American College of Thessaloniki, în Grecia. A obținut o bursă care îi acoperă 70% din taxa de școlarizare și este convins că se află pe drumul cel bun în a-și construi un viitor solid.

Care a fost motivaţia ta de a aplica la studii în străinătate?

Încă din clasa a X-a m-am decis că vreau să aplic la studii în străinătate pentru facultate. Am luat această decizie pentru viitorul meu, fiind convins că în România nu pot face ceea ce îmi doresc.

Ştim că distanţa şi dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr şi să te afli departe de țara ta?

Pentru mine distanţa nu ar fi chiar o problemă, pentru că între Ploieşti şi Salonic sunt aproximativ 800 km. Chiar şi aşa vin foarte rar acasă. Cel mai important lucru, însă, este faptul că trebuie să facem anumite sacrificii pentru a reuşi să ne îndeplinim visele. Pe de altă parte, dacă decidem din timp să plecăm de lângă familie, reuşim mai repede să ne clădim propriul viitor.

În orice ţară găsim lucruri bune, dar şi lucruri rele. Ce îţi place cel mai mult la Grecia?

În ţara în care studiez, Grecia, îmi place clima. Este o adevărată plăcere să locuiești în Salonic, un oraş cu port la mare. Cu toate că în ţară vedem nenumărate revolte, realitatea este cu totul alta. Grecii au o ospitalitate aparte, mereu îţi vorbesc cu o căldură specifică. Toate aceste lucruri mă fac să recomand atât Grecia, cât şi locuitorii acestei ţări.

Cum e o zi din viaţa ta de student?

O zi din viaţa mea de student este cât se poate de simplă şi normală. Dimineaţă de obicei scriu sau citesc ceva. La prânz – şcoală, iar în timpul pauzelor care de obicei sunt de o oră, joc ping-pong. Seara fie ies cu prietenii pentru câteva ore, fie mai stăm la şcoală, fie vin acasă şi vorbesc cu cei din România. Nu pot spune că am un program fix, mă bucur de posibilitatea să mi-l pot modela după bunul plac.

Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Partea financiară este şi nu este o problemă. Asta deoarece în ultimii ani s-au acordat tot mai multe burse studenţilor români. Acest stereotip în legătură cu preţurile este distrus în primul rând de către ţările nordice, acolo unde învăţământul este gratuit pentru studenţii români.

Într-adevăr, nu mi-aş fi putut permite să vin aici fără o bursă (în cazul meu 70%), deoarece taxa anuală este de aproximativ 8500 de euro. Cu banii mă descurc bine pentru că știu cum să-mi manageriez bugetul. Acesta este unul dintre primele lucruri învăţate în viaţa de student.

Sursa mea principală de venit sunt părinţii, că în cazul multor alţi studenți, dar în funcţie de cerere mai fac pregătire cu unii colegi la diverse materii. Astfel, alături de ei pot aprofunda mai bine materia, dar pot câştigă şi ceva bani din asta.

Cu ce diferă sistemul de învăţământ în care studiezi acum faţă de cel românesc?

În primul rând diferă prin felul în care suntem punctaţi. Astfel, avem un examen la mijlocul semestrului şi unul la final semestrului. La anumite materii în afară de aceste 2 examene mai avem de făcut o prezentare sau un proiect. Spre deosebire de multe facultăţi din România, prezenţa este obligatorie, iar dacă avem mai mult de 6 absențe se consideră cursul picat.

Până acum am vorbit în mare parte de ce se întâmplă la ore, dar este important şi ce se întâmplă în afară orelor. Spre exemplu, la fiecare sfârşit de semestru trebuie să ne ducem la un profesor la care suntem repartizaţi și să ne alegem cursurile pentru semestrul viitor.

O altă mare diferenţă este faptul că în această universitate elevii îşi aleg doar 5 cursuri în fiecare semestru. Astfel există zile când ne ducem doar 2-3 ore la şcoală. Profesorii încearcă să se facă plăcuţi, înţeleşi şi să îşi facă materia cât mai accesibilă studenților. Aproape în fiecare oră ni se face conexiunea cu fapte reale pentru a putea înţelege mai bine. Prin faptul că suntem aproximativ 300 – 400 de studenți, profesorii şi întreg staff-ul universităţii au oportunitatea de a ne cunoaşte pe fiecare în parte şi de a ne ajuta pe toţi.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să ţină cont colegii tinerii care doresc să studieze în străinătate?

În primul rând, îi sfătuiesc pe toţi să facă exact ceea ce vor, chiar dacă anumite persone din jurul lor nu sunt de acord. Un mare avantaj aici a fost faptul că am avut destul de multe diplome din activităţi extraşcolare. Îi sfătuiesc de asemenea să fie cât mai implicați. În ultimul rând, cred că trebuie să ne clădim viitorul pe baze cât solide şi să încercăm să ne folosim propriile abilităţi, fără a fi nevoie de ajutorul părinţilor sau altor cunoştinţe.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)