Studii în Marea Britanie - interviu cu Anamaria Radu
Absolventă a Liceului Teoretic ”Mihai Viteazul” din Caracal, Anamaria Radu studiază Business & Marketing Public Relations la University of Worcester, în Marea Britanie. Programul de la facultate, mai relaxat și orientat spre practică, i-a permis să-și ia un job part-time. Deși afirmă că nu i-a fost ușor să plece din țară, Anamaria ne-a spus că oamenii pe care i-a întâlnit au încurajat-o enorm.
Care a fost motivația ta de a aplica la studii în Marea Britanie?
Decizia mea de a studia în străinătate a fost influenţată de mai mulţi factori. În primul rând, de mică am călătorit în diverse ţări europene şi am fost fascinată de diversele culturi şi obiceiuri. Mai mult de atât, pasiunea mea pentru limba engleză s-a dezvoltat de-a lungul anilor şi din necesitatea de a comunica în timpul călătoriilor şi prin intermediul profesorilor de engleză pe care i-am avut în şcoală. Drept urmare, decizia de a pleca în Anglia a fost facilitată de cunoștințele pe care le aveam.
Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr și să te afli la aproximativ 2000 km distanță de casă?
Eu am plecat din ţară la 19 ani şi nu voi spune că a fost uşor pentru că nu a fost. Cu tot sprijinul mamei mele, este greu să te trezeşti singur într-o ţară complet străină fără niciun suflet cunoscut în jurul tău.
Însă universitatea la care studiez eu, University of Worcester, are un program destul de dezvoltat pentru studenţii internaţionali, care mi-a oferit un ajutor imens. E intimidant la început, dar cu timpul am învăţat cum merg lucrurile şi ce trebuie să fac datorită centrului internaţional de la universitate care oferă sprijin non-stop şi datorită tutorelui personal care m-a ajutat să mă integrez în noul mediu.
Dacă aş fi fost întrebată acum 2 ani cum este să te afli la aşa o distanţă de casă, aş fi spus că e înspăimântător, însă acum am realizat că este o parte necesară în maturizare şi, dacă aş putea să o iau acum de la început, aş face exact acelaşi lucru.
În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?
Luând în considerare evenimentele din ultima perioadă, aş vrea să încep prin a clarifica situaţia cu imigranţii români şi bulgari în Anglia. În 2 ani şi jumătate, am întâlnit un număr foarte mare de englezi prin intermediul facultăţii şi prin intermediul serviciului pe care îl am. Însă nimeni până acum nu m-a făcut să mă simt inferioară sau discriminată în vreun fel. Dimpotrivă, am fost mereu apreciată pentru curajul şi voinţa de care dau dovadă într-o ţară străină, dar şi pentru bagajul de cunoștințe pe care l-am adus.
Anglia e o ţară în care imigranţii constituie 25% din populaţie şi numărul e în creştere. Datorită acestui fapt, sunt o populaţie deschisă, curioasă şi probabil acesta e unul din lucrurile care îmi plac cel mai mult.
Curăţenia, corectitudinea şi respectul pentru lege sunt o altă parte bună a lucrurilor. Nu ştiu dacă se poate descrie în cuvinte diferenţa de cultură, însă cei care sunt aici o pot vedea. Îmi iubesc ţara şi sunt mândră să spun că sunt româncă, dar Anglia se află la un nivel mai înalt de civilizaţie.
Cum e o zi din viața ta de student?
O zi obişnuită din viaţa mea că student începe cu mersul la şcoală, unde particip la un curs şi la seminarul aferent, după care mă întorc acasă. Se poate întâmplă să am două cursuri într-o zi, însă aici nu poţi avea mai mult de 6 ore. Dup- amiază de obicei se organizează ceva cu grupul de prieteni – mersul la cinema sau la teatru sunt activităţi uzuale ale mele. În unele zile, merg la bibliotecă după curs dacă e vreo temă pentru săptămâna viitoare. Programa mea prevede doar 4 cursuri pe săptămână, ceea ce îmi oferă destul de mult timp liber. Momentan lucrez part-time, în weekend, aşa că unele zile sunt ocupate de serviciu. Săptămâna mea este structurată în aşa fel încât să pot merge la şcoală şi la muncă şi să am timp liber îndeajuns cât să mă bucur de viaţa de student.
Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
Într-adevăr, partea financiară este destul de importantă şi trebuie multă organizare pentru a putea supravieţui într-o ţară în care moneda e mult mai puternică decât leul. Norocul meu a fost că mama mea lucrează în străinătate şi mă pot baza pe ea în caz că am probleme financiare.
Principalul meu venit este salariul, care îmi permite să plătesc chiria, facturile şi cumpărăturile esenţiale. Universitatea noastră oferă şi un mic ajutor, o bursă de £100 lunar, care acoperă câteva mofturi pe care le poate avea o fată.
Lucrând pe perioada verii full-time pentru că nu trebuia să merg la şcoală, am pus şi câţiva bani deoparte.
Universitatea oferă consultanţă financiară pentru oricine simte că nu se descurcă şi oferă chiar şi burse sociale pentru cei ai căror părinţi nu au venituri destul de mari să le poată da o mâna de ajutor. Personal, nu am avut nevoie de acest serviciu dar ştiu de existenţa lui pentru că sunt mereu în contact cu alți studenţi prin broşuri, e-mailuri şi diverse evenimente.
Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?
Sistemul universitar englez este complet diferit de cel românesc. Eu studiez Business şi Marketing, iar semestrul meu e structurat în 2 sesiuni cu o pauză înainte de fiecare sesiune. Am 4 cursuri pe semestru, 3 sau 4 ore pe zi de şcoală, cu un maxim de 4 zile pe săptămână.
Este un sistem relaxat, bazat mai mult pe practică şi exemple decât pe teorie. Mai mult decât atât, încurajează studiul individual datorită temelor şi examenelor bazate pe aplicații. În viziunea mea, sistemul românesc e încărcat de teorie şi oboseşte prin repetarea acesteia la cursuri şi examene.
Sistemul englez generează curiozitate în minţile studenţilor, făcându-i să aplice teoria în moduri originale şi să înveţe din greşelile făcute de specialişti. Mai mult decât atât, experienţa profesională necesară pentru a obţine un post sigur în domeniu este oferită în timpul facultăţii, ceea ce face diploma obţinută de două ori mai valoroasă.
Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?
Pot să afirm că în primul rând e o experienţă de viaţă incredibilă şi extrem de importantă nu numai în formarea profesională, ci şi în formarea caracterului. Am cunoscut atâţia oameni interesanţi, atâtea poveşti şi moduri de a trăi diferite încât viziunea mea asupra vieţii s-a schimbat complet. Oportunităţile oferite sunt numeroase şi şcoala e bazată în primul rând pe dezvoltarea profesională, ceea ce măreşte considerabil şansele unei cariere de succes.
Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?
În primul rând, aş vrea să ţină cont de faptul că şcoală românească e extrem de valoroasă şi la terminarea liceului ies cu atâtea cunoştinţe încât e păcat să nu profite de oportunitatea de a le pune în practică într-o facultate care le permite acest lucru.
În al doilea rând, aş încuraja pe oricine să participe la cât mai multe activităţi extraşcolare. Sunt extrem de importante în dezvoltarea unui CV bogat.
În ultimul rând, i-aş sfătui pe colegii mei să ţină cont de pasiunile lor atunci când îşi aleg domeniul de studii superioare şi să nu se lase influenţaţi de presiuni exterioare. Când ştii exact ce vrei să studiezi, decizia de a rămâne în România sau a pleca în străinătate e de 3 ori mai uşoară, vorbind din experienţă personală.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.