Student în Marea Britanie - interviu cu Cristina Baciu

Cristina Baciu a absolvit Colegiul Național ”Unirea” din Focșani. Acum studiază International Entrepreneurship and Innovation la Essex University în Marea Britanie. A aplicat pentru studii în străinătate motivată fiind de posibilitatea contactului cu o cultură nouă și de integrarea într-un sistem educațional care pune mai mult accentul pe practică și lucru în echipă.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Faptul că pot avea acces la o educație mai bună și la mult mai multe oportunități de muncă. Un alt motiv a fost că în străinătate se pune accentul mai mult pe învățatul practic și lucrul în echipă. Toate acestea cât și deschiderea către o nouă cultură, civilizație, obiceiuri, m-au determinat să aplic la o universitate în străinătate.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

La început bineînțeles va fi un pic mai greu dar timpul de adaptare depinde de personalitatea fiecăruia. Este evident că trebuie să fii puternic și să treci peste probleme dacă vrei să realizezi ceva în viață. Oricum vei primi tot sprijinul posibil din partea universității de a depăși aceste momente dificile. Plus că există Skype prin intermediul căruia se poate comunica foarte ușor cu prietenii și părinții.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Eu studiez în Marea Britanie și cel mai mult îmi place variația de studenți veniți aici să studieze și de la care înveți foarte multe. De asemenea, îmi place țara. Toata lumea știe că UK este o țară o foarte frumoasă și merită explorată. Bineînțeles că sunt și dezavantaje. Mie nu îmi place mâncarea tipic englezească și personalitatea acestora dar te vei obișnui cu acestea în timp.

Cum e o zi din viața ta de student?

Programul meu personal: mă trezesc, mănânc, merg la cursuri apoi la gym. În timpul liber mă implic în diferite activități și proiecte caritabile iar seara îmi pregătesc cursurile. Bineînțeles, îmi fac timp și pentru prieteni.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Sursa principală de venit este din partea părinților. Fiind acum în al doilea an voi încerca să-mi găsesc un job part-time care îmi poate acoperi cheltuielile personale.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Faptul că se pune accentul pe practică și munca în echipă, nu pe teorie. Aici trebuie să te implici în cât mai multe activități pentru a-ți dezvolta abilitățile.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Pentru o mai bună educație cât și pentru șansa la un job mult mai bine plătit având în vedere faptul că în România studenții se confruntă cu foarte mari dificultăți în găsirea unui job.Și, în final, pentru experiența câștigată, bineînțeles.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Pregătește-te din timp, ai încredere în tine și fii sigur că asta este ceea ce vrei să faci !

Succes !

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)