Șapte sfaturi pentru viitorii studenți, de la Teodora Crivineanu, Queen Mary University of London
Teodora Crivineanu e o aplicantă UNIVERSALIO care studiază acum Dreptul la Queen Mary University of London. După primul an la universitate, Teodora ne-a trimis șapte lucruri pe care le-a învățat și pe care i se pare important să le cunoască un viitor student:
- Manualele (de drept) sunt scumpe și trebuie cumpărate după ce se dă lista oficială la începutul anului. Fix acum un an, am primit un mail de la facultate cum că există o listă cu carți recomandate de care ne putem apuca. Le-am căutat pe net și toate erau manuale. Am cumpărat o carte de Contract Law care a costat aproximativ 300 RON, convingându-mă că mi-am luat deja manual pentru la anul. Dar, ce să vezi, că în prima săptămână am primit lista oficială de la fiecare modul cu toate cărțile și manualele; nu numai că pe lista aia era un alt manual de Contract Law, care era mai ușor de citit, însă ediția pe care mi-o cumpărasem eu cu o lună înainte nu era cea mai recentă, ceea ce însemna că acea carte avea lipsă o mare parte din materia de la Contract Law (pe scurt, în 2015 s-a dat o lege care era inclusă numai în ultimele ediții de manuale). Deci este cel mai bine să aibă răbdare viitorii studenți și să își cumpere cărțile în prima săptămână. Și, să nu uităm, e bine ca fiecare să încerce să economisească din banii de buzunar sau fonduri sau pușculițe pentru manuale. Nu știu dacă se aplică același principiu și la alte programe de studiu, dar cărțile de drept sunt foarte scumpe și nu e ca și cum ai doar o carte pe modul. Nope! Ai vreo 3 carți pe modul, ceea ce înseamnă pe puțin 75 de lire cheltuiți pe modul (noi avem 4 module pe an).
- Înainte să închirieze o cameră, să nu se uite doar la cum arată clădirea și dacă e mișto amplasată, să dea click pe un virtual tour la toate camerele. Okay, știu că poate e prea târziu pentru sfatul ăsta, din moment ce cam toată lumea și-a ales deja camera pentru la anul, dar m-am gândit că poate unii vor să se mute după primul semestru și că sfatul e, în fond, valabil și pentru la anul. Ideea e că, deși sunt două camere la același preț care au același număr de metri pătrați, una dintre ele e mai potrivită decât cealaltă. Motivele pot fi mai multe: amplasarea în campus, forma camerei, orientarea camerei etc. Eu, de exemplu, am avut situația cu forma camerei: deși plăteam mai mult decât majoritatea, forma camerei la mine era dreptunghiulară, ceea ce făcea să pară că e o cameră mică și întunecoasă. Alții, care plăteau mai puțin, aveau mai puține avantaje (de exemplu, baie în cameră), dar camera lor arăta mai cozy și drăguță pentru că era sub formă de pătrat.
- Sistemul de notare din Romania nu are nicio treabă cu sistemul de notare din Marea Britanie. La prima vedere, în afară de faptul că la ei nu există punct(e) din oficiu, te gândești că e cam la fel: 8,50 înseamnă 85%, 4,75 înseamnă 47,5% etc. Totuși, percepția asta e greșită nu din punct de vedere matematic (echivalentele alea de sus sunt, în mod oficial, adevărate), ci din punct de vedere al aprecierii notelor. Ceea ce vreau să spun e că, în timp ce în România aș fi plâns 2 zile pentru un 7 la vreun examen sau teză, în Marea Britanie este tot ce îți poți dori să obții peste 70%.
- Să ieși cu prietenii în oraș te ajută să înveți. Eu, în primul semestru: învățat 10 ore pe zi, stat non-stop la masă fără să mă ridic, fără ieșiri de vreun fel, ieșeam doar pentru lectures, tutoriale și chestii urgente. Așa ceva nu e okay din trei motive:
- Productivitatea ta scade în momentul în care nu-i dai creierului o pauză (adică, în loc să studiezi două ore și să te destinzi 20 de minute, înveți 3 ore însă rezultatul e același, deci ai pierdut timp);
- Te îngrași. La toate mesele de la cantina din QM se servesc cartofi prăjiți. Măi, dar la toate! Asta ca să nu menționăm sandvișurile de la Sainsbury's care au în jur de 1200 kcal/sandviș. Daca vreunul spune că poate să mănânce mese de genul ăsta fără să se îngrașe, le arat și eu fotografii before & after cu mine în Romania și în Anglia (adică eu în România + 10 kg);
- Te simți mai bine. Socializarea înseamnă nu numai distracție, dar și productivitate. Dacă te amesteci în grupurile care trebuie, o să discutați despre facultate o groază, ceea ce înseamnă că studiezi în timp ce vorbești într-un cadru informal și ăsta e cel mai awesome lucru!
- Dacă ai o întrebare, e de datoria ta să o pui. Încerc să accentuez ideea cât de mult pot: nu există întrebări stupide, sau cel puțin englezii nu consideră că există așa ceva! Din asta rezultă că trebuie să pui orice întrebare care-ți trece prin căpșor! Dacă nu apuci să întrebi profesorul la tutorial, trimite-i un mail; absolut toată lumea va aprecia că pui întrebări și că te interesează materia. Deși eu nu am avut așa ceva în grupă, presupun că se poate să existe și oameni aroganți care să facă glume pe seama celor care pun întrebări. Dar asta nu ar trebui să conteze, fiindcă ceea ce contează e ca TU să înțelegi materia. Plus că atunci când o să iei o notă mișto la examene, nu-i va păsa nimănui că a râs nu-știu-cine de tine.
- Un student la drept trebuie să meargă la cât mai multe evenimente. Încerc să nu complic prea mult povestea; pe scurt: în momentul în care ți se evaluează aplicația pentru un post de solicitor (de exemplu) atenția este pe activitățile și evenimentele la care te-ai dus. Probabil cei care trec în al doilea an în septembrie știu deja asta, însă părerea mea e că e important să te apuci de așa ceva din primul an. Toate facultățile au un site pe care postează evenimentele ce au loc în campus și 90% dintre ele sunt gratis. Chiar dacă e un open day la o firmă de care tu nu ai auzit sau un workshop pe un group exercise pe care nu l-ai mai făcut niciodată, absolut nimeni nu o să te certe că ești acolo sau să te excludă. Pe lângă faptul că o să poți să incluzi în CV eventul, o să capeți experiență și încredere în tine!
- Toată lumea începe de la 0. Cea mai mare frică a mea înainte să încep facultatea era că ceilalți vor fi din start mult mai buni ca mine pentru că au citit mai mult sau au făcut niște cursuri. Fals! Atunci când te duci pe un program pur universitar, cum e dreptul, toată lumea pornește de la zero. Așa că le recomand viitorilor studenți să citească în vacanța de vară tot ce le place lor, care să aibă cât mai puțină legătură cu dreptul. Oricât de pasionat ai fi de drept, garantez că va veni un timp în cursul anului universitar când tot ce îți vei dori va fi să stai întins în pat fără să faci nimic. Pentru că la drept ai O GROAZĂ de citit și nu prea multă viață. Așa că este mai înțelept să profiți de vara cât mai poți înainte să uiți ce înseamnă expresia "timp liber".
Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.