Provocarea de a fi student in Olanda – interviu cu Raluca Poiana

Raluca a absolvit Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Tulcea și studiază Art &Technology – Game Creation and Producing la Saxion University of Applied Sciences, în Olanda. Consideră studiul în străinătate ca fiind o aventură și se concentrează permanent pe a-și clădi un viitor solid. Îi place Olanda pentru că oamenii sunt primitori, iar sistemul educațional încearcă să modeleze fiecare student pornind de la calitățile lui, nu de la defecte.

Care a fost motivaţia ta de a aplica la studii în străinătate?

Pot începe prin a spune că mă consider o persoană foarte norocoasă. Mereu mi-am dorit să devin concept artist, însă în România nu există studii superioare pentru aşa ceva. Am renunţat la idee o perioadă de timp, dar în mijlocul bacalaureatului s-a ivit oportunitatea de a studia ceea ce îmi doresc, chiar dacă într-o ţară străină. Am fost acceptată, iar la o săptămâna după afişarea rezultatelor am şi plecat.

Ştim că distanţa şi dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânără şi să te afli la aproximativ 2000 km distanţă de casă?

Vine un moment în care trebuie să părăsim casa părintească indiferent încotro ne îndreptăm. Eu sunt o persoană aventuroasă, iar această distanţă este o provocare ce îmi face viaţa de student mai frumoasă pentru că trebuie să mă descurc singură. Indiferent cât mi-aş dori, nu aş putea să o sun pe mama să îi zic să îmi trimită de mâncare, sau să îmi spele nişte rufe. Am pornit pe cont propriu şi îmi place!

În orice ţară se găsesc atât aspecte pozitive, cât și negative. Ce îţi place cel mai mult la ţara în care studiezi?

Ce am admirat din prima zi când am ajuns este faptul că Olanda e o ţară civilizată, curată, organizată, cu muuulte biciclete. Oraşele şi satele sunt incredibil de frumoase şi bine îngrijite, iar oamenii sunt foarte primitori şi politicoşi.

Cum e o zi din viaţa ta de student?

Din cauza faptului că sunt foarte devotată studiului, viaţa mea de student este în spatele calculatorului şi a planşelor de desen. Am planuri mari pentru viitorul meu, de aceea trebuie să mă asigur că totul merge „ca la carte”, ca apoi să mă pot bucura de reuşitele mele.

Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Pare scump deoarece comparăm totul cu preţurile româneşti. Cu această gândire am plecat din ţară, însă, după o perioada de timp, am realizat că singurul lucru care ar trebui comparat este venitul din România cu cel dintr-o ţară străină şi diferenţa se va vedea acolo. Momentan, singura mea sursă de venit este din partea părinţilor. Nu sunt plecată în vacanţă, ci la studii, de aceea nu am nevoie decât de strictul necesar şi încă puţin pe lângă.

Cu ce diferă sistemul de învăţământ în care studiezi acum de cel românesc?

Este greu de spus o diferenţă exactă pentru că nu am fost în alte universităţi româneşti şi nici în licee olandeze, dar pot spune că aici profesorii sunt mult mai apropiaţi de studenți şi încearcă să scoată la suprafață ce e mai bun din ei, nu să evidenţieze ce nu ştiu. Acest lucru îi ajută foarte mult pe cei care nu au prea multă încredere în ei înşişi şi astfel reuşesc să aibă performanţe mai bune.

Tu ai făcut alegerea şi poţi vorbi din experienţă: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Trebuie să recunosc, studiul în străinătate nu este pentru oricine. Am întâlnit atât de multe persoane care n-au făcut faţă fie din cauza faptului că este mult de lucru, fie pentru că sunt pe cont propriu. Dacă un elev are oportunitatea de a studia în altă ţară, ar trebui să o facă numai dacă este ceea ce îşi doreşte cu adevărat şi nu pentru că este o altă experienţă bună de trăit.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să ţină cont colegii tăi mai mici care sunt încă în liceu?

Ai încredere în tine, fii devotat şi fii raţional! Dacă aveţi aceste atribute, totul este posibil!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)