Pregătirea pentru studiile la universitățile de top începe din clasa a XI-a
(Articol apărut inițial pe adevarul.ro)
Cerinţele de admitere la cele mai bune universităţi din lume sunt pe măsura prestigiului lor. Cu toate acestea, există elevi români care sunt acceptaţi anual la universităţi de top precum Oxford sau Cambridge, dacă vorbim despre Europa, şi Harvard, Stanford sau Yale, dacă ne gândim la Statele Unite. Aceşti elevi s-au făcut remarcaţi încă din timpul liceului atât prin situaţia şcolară excepţională, cât şi prin activităţile extracurriculare desfăşurate. Drept urmare, de foarte multe ori, oferta universităţilor vine însoţită şi de o bursă parţială sau integrală, nereturnabilă, mai ales în cazul instituţiilor de învăţământ americane.
În afara unor note cât mai mari la şcoală, a unor rezultate foarte bune la testele de limbă engleză (IELTS, Cambridge, TOEFL etc.), dar şi a implicării în cât mai multe proiecte în afara şcolii, există şi alte elemente care cresc şansele de reuşită ale unei aplicaţii. Printre acestea, pe primul loc ar fi eseul personal care oferă o imagine de ansamblu asupra motivaţiilor şi pasiunilor candidatului, respectiv asupra a ceea ce îl deosebeşte de restul aplicanţilor.
Pregătirea documentelor necesare unei aplicaţii bine făcute durează o perioadă mai mare de timp, iar deadline-urile pentru Oxford, Cambridge, dar şi pentru susţinerea testelor SAT şi aplicarea în SUA sunt în octombrie şi noiembrie. Astfel, cel mai bun moment pentru începerea pregătirii acestora este în vacanţa de vară, imediat ce elevii au terminat clasa a XI-a.
Oxbridge – tradiţie şi prestigiu
„Oxbridge” reuneşte prin nume cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie, fondate în urmă cu mai bine de opt secole şi care se menţin constant pe primele locuri în topurile celor mai bune universităţi din lume: University of Oxford (locul 2, conform Times Higher Education 2014) şi University of Cambridge (locul 7, conform aceluiaşi top).
Deşi aflate în competiţie, ambele universităţi ies în evidenţă prin calitatea sistemului educaţional, prin performanţa recunoscută la nivel mondial atât a studenţilor şi alumnilor, cât şi a corpului profesoral, dar şi prin resursele excepţionale de care dispun pentru a realiza cercetări importante în diferite domenii.
În ceea ce priveşte profilul candidatului ideal, acesta trebuie să aibă performanţe academice, să dea dovadă de pasiune şi o motivaţie puternică de a studia în domeniul ales, însoţite de activităţi extracurriculare relevante, să fie axat pe cercetare şi să aibă un nivel ridicat al limbii engleze (IELTS 7.0, Toefl 110, CAE A, CPE B).
Deadline-ul de trimitere al aplicaţiei este de 15 octombrie, iar, în cazul unui răspuns pozitiv, candidaţii vor fi chemaţi la un interviu, pentru ca apoi să primească rezultatele finale.
Medicină în Marea Britanie
Pentru cei care vor să studieze medicina în străinătate, indiferent de specializare (generală, veterinară, dentară), Marea Britanie reprezintă una dintre puţinele ţări la nivel european care oferă programe în limba engleză . În ceea ce priveşte posibilităţile de angajare de după terminarea facultăţii, lucrurile stau foarte bine pentru cei care aleg medicina: The Guardian a realizat o cercetare care relevă faptul că pentru 21 dintre cele 31 de instituţii de învăţământ analizate, procentul de absolvenţi care aveau un loc de muncă în primele şase luni de la absolvire era de 100%.
În ceea ce priveşte medicina veterinară, există o serie de universităţi precum University of Bristol, University of Cambridge, The University of Edinburgh sau London Royal Veterinary College care oferă programe foarte bune în domeniu. În cercetarea din The Guardian, pe primele două locuri – cu o rată de angajare de 95 % - se află University of Liverpool şi University of Nottingham. Termenul de aplicare este tot de 15 octombrie şi, pe lângă testele standard de limbă engleză, trebuie susţinute şi teste specializate precum UKCAT şi BMAT.
În 2013, au existat 11 candidaţi pe loc în domeniul medicinei în UK, aşa că cerinţele în ceea ce priveşte candidatul ideal sunt la fel de înalte precum cele de la Oxbridge: performanţă academică, motivaţie puternică, gândire independentă, critică şi analitică. Mai mult decât atât, evaluatorii vor lua în considerare experienţa în spital şi influenţa acesteia asupra candidatului, cunoaşterea programei de studiu şi a provocărilor presupuse de o carieră medicală, respectiv aptitudinile specifice domeniului.
Universităţile din Ivy League – oportunităţi multiple de burse
În topul Times Higher Education 2014, printre primele 20 universităţi din lume se găsesc 15 instituţii de învăţământ superior din Statele Unite ale Americii, lucru care reflectă calitatea învăţământului universitar american. Mai mult, Statele Unite reprezintă destinaţia în care studenţii au cele mai mari şanse să primească burse parţiale sau integrale la universităţile de top.
În ceea ce priveşte sistemul educaţional, învăţământul universitar american se remarcă prin oportunităţile pe care le oferă studenţilor, atât prin colaborarea strânsă dintre profesor şi student, cât şi prin facilităţile academice şi de cercetare puse la dispoziţie.
Este necesar ca dosarul de aplicare să fie foarte bine construit, în special pentru că sistemul american se bazează pe o admitere care ia în calcul elemente variate, capabile să oferă informaţii complexe despre candidat. Printre acestea se numără notele din liceu, punctajele obţinute la testele standardizate SAT şi TOEFL, eseul personal, scrisorile de recomandare din partea profesorilor, respectiv activităţile extracurriculare desfăşurate.
Universităţile americane oferă burse generoase: în 2013, studenţii internaţionali au primit sprijin financiar în valoare de 9 miliarde USD. Finanţarea depinde de performanţele şi meritele candidatului (merit-based scholarship) sau de situaţia financiară a familiei (need-based scholarship).
Întrucât testele SAT se pot susţine din luna octombrie, iar termenele de predare ale dosarului de aplicare încep în noiembrie şi continuă până în februarie, cel mai bine ar fi ca pregătirea acestuia să fie începută încă din timpul verii.
În cadrul procesului de construire a aplicaţiei, ajutorul din partea consilierilor educaţionali reprezintă un factor important care măreşte considerabil şansele de reuşită ale candidatului. Echipa UNIVERSALIO poate oferi consiliere personalizată pentru universităţile de top, pe tot parcursul procesului de aplicare.
Pentru cei care îşi doresc să studieze în Statele Unite, consilierii American Education oferă sprijin atât în crearea aplicaţiei, cât şi în găsirea celor mai bune modalităţi de finanţare prin bursele puse la dispoziţie de universităţi.
Îți dorești să studiezi la o universitate de top din UK sau SUA? Completează formularul cu opțiunile tale și un consilier te va contacta!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.