POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Sorana Dragoste, mama unui student la Vrije Universiteit Amsterdam

Alexis Dragoste este student la programul de Computer Science la Vrije Universiteit Amsterdam, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO. Sorana Dragoste, mama lui Alexis, ne-a povestit despre experienţa de aplicare din perspectiva sa de părinte.

Ce ne puteți spune despre decizia lui Alexis de a aplica la studii în Olanda? Cum s-a hotărât să aplice la studii în străinătate?

Alexis este pasionat de calculatoare, în special de programare și inovare, iar universitățile din străinătate oferă oportunități în acest domeniu. Pe de altă parte, în România, de la creșă și-a pregătit studiile în limba engleză, liceul pe care l-a absolvit fiind Colegiul Transilvania, o școală acreditată Cambrige. Astfel i s-a format traseul pentru a urma o universitate în străinătate.

Și cum a ales Vrije Universiteit Amsterdam?

Prima opțiune a lui Alexis a fost Anglia, unde a aplicat și a fost admis la University of Liverpool. De asemenea, a fost admis în Olanda la Vrije Universiteit Amsterdam și, apoi, la Eindhoven University of Technology. Întrucât aceste universități sunt aproximativ de aceeași calitate, Alexis a optat pentru oraș, respectiv pentru Amsterdam. Probabil a contat faptul că în 2019, când Alexis era elev în clasa a XI-a, am vizitat Universitatea din Amsterdam în cadrul zilei porților deschise.

Cum a decurs procesul de aplicare? Au existat părţi mai dificile sau etape care au fost în mod special provocări pentru Alexis sau pentru dumneavoastră?

Procesul de aplicare a fost relativ ușor având în vedere ajutorul primit de la UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) prin Aniela care ne-a explicat fiecare pas atât pentru aplicația din Marea Britanie, cât și pentru cea din Olanda. Provocările au fost în alegerea universităților, scrierea scrisorii de intenție și a CV-ului, dar aici Aniela ne-a ajutat foarte mult. Apoi a urmat așteptarea răspunsului.

Cât de implicată ați fost în procesul de aplicare și în ce măsură le-ați recomanda altor părinți să se implice în proces?

Personal, m-am implicat destul de mult pentru a putea alege exact ce este mai bine pentru Alexis, și mai exact o universitate care să i se potrivească atât din punct de vedere academic, cât și personal. Am vizitat universități din Olanda și Marea Britanie în 2019 și trebuia să vizităm și în 2020, dar acest lucru a fost posibil doar online din cauza pandemiei. Cred că cea mai importantă și dificilă parte a fost selecția celor 5 universități din Marea Britanie, respectiv 4 în Olanda, pentru care Alexis a decis să aplice.

Care vi se pare că au fost factorii cei mai importanți pentru succesul aplicației lui Alexis la Vrije Universiteit Amsterdam?

Pentru a avea o aplicație de succes este necesar ca aceasta să fie bine structurată, iar cu această parte Aniela ne-a ajutat foarte mult. Dar pentru a fi bine structurată, trebuie să ai despre ce să scrii. Cred că Alexis a fost ajutat atât de partea academică, având rezultate bune și foarte bune în timpul liceului, cât și de cea non-academică. În timpul liceului Alexis a participat la mai multe conferințe internaționale, în vacanța de vară a luat parte la programe de work experience la mai multe firme de programare din Cluj, iar pe partea sportivă, a practicat cu brio kartingul. Cred că toate aceste activități extrașcolare au ajutat mult la succesul aplicației lui.

Cum a fost colaborarea cu Aniela și UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO)?

Chiar dacă colaborarea a fost exclusiv online, pot spune că fără ajutorul și îndrumarea Anielei, ne-ar fi fost foarte greu. Ea a putut să ne explice exact ce trebuie să facem, ce trebuie să căutăm și apoi, împreună cu Alexis, au pus cap la cap toate informațiile de care universitățile aveau nevoie pentru aplicație. Ne-a ajutat de la crearea de conturi pentru aplicații până la faza finală cu tot ce aveam nevoie, așa că am economisit mult timp și aplicația a avut forma corectă.

Care aţi spune că sunt cele mai mari provocări în calitate de părinte al unui aplicant și student în străinătate?

În primul rând, o provocare a fost să evaluăm șansele copilului să fie acceptat la universitățile pe care le vizam. Alegând bine universitatea, șansa de a fi acceptat este foarte mare. Degeaba noi ca părinți ne dorim copilul la Oxford dacă el nu are potențial, sau aplică la o universitate mai slabă având mai degrabă potențial de Oxford. În al doilea rând, chiar dacă ne place sau nu, trebuie să ne gândim la partea financiară și aceasta poate fi o provocare. Trebuie să ne calculăm bine bugetele și să optăm pentru ceea ce ne permitem cel puțin pentru 3 ani. În al treilea rând, după ce ne-am hotărât unde va merge la facultate, este important să-i găsim o cazare cât mai convenabilă din punct de vedere al siguranței, calității, prețului, distanței până la universitate etc. Nu în ultimul rând, cred că cea mai mare provocare pentru un părinte este să-și știe copilul departe de casă. Acesta este momentul în care nu trebuie să fim posesivi sau egoiști. Nu trebuie să ne gândim la cât de greu ne este nouă, ci la cât le este lor de bine, la ce oportunități imense le oferă studiul  în străinătate pentru formarea lor ca adulți, atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

În final, ce sfaturi sau recomandări aveți, în urma acestei experiențe, pentru alți părinți ai căror copii se pregătesc să studieze în străinătate?

Este important să se decidă cât mai curând în ce direcție vor să meargă și să-și încurajeze copilul, pe tot parcursul liceului, să participe la activități extracurriculare și nu doar pe plan academic. Să se intereseze în prealabil despre universitățile pe care le vizează și apoi să solicite ajutorul unui consultant. Noi am cerut ajutorul celor de la UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) deși la școala unde a studiat Alexis aveau un profesor care i-a îndrumat în vederea realizării aplicațiilor, dar procesul de aplicare a fost mult mai ușor din momentul în care am colaborat cu Aniela.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)