POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Teodora Ianus, studentă la Drept la Queen Mary University of London
Teodora Ianuș urmează un program de licență în drept la Queen Mary University of London, unde a aplicat cu ajutorul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Cum e programul pe care îl studiezi?
Programul pe care îl urmez este LLB Global Law, având o durată de 4 ani. Mi se pare un modul extraordinar, deoarece îmi oferă oportunitatea de a pleca în anul al treilea la altă universitate din altă țară pe care voi avea posibilitatea de a o alege.
Și cum ai ales Queen Mary şi programul de Global Law?
Queen Mary nu se afla inițial pe lista mea de opțiuni, dar consiliera mea m-a îndrumat către alegerea asta. Totul a început cu o sugestie din partea ei și, cu cât m-am informam mai mult despre această universitate, cu atât mai mult m-a atras.
Dar care erau alternativele la care te uitai şi cum ai luat până la urmă decizia?
Printre opțiunile mele se numărau și University College London, King’s College London și Westminster University. Decizia de a studia la Queen Mary am luat-o, cântărind oportunitățile ce mi s-ar fi oferit la celelalte universități, precum și clasificarea facultății de drept din cadrul fiecărei universități.
Cum ți s-a părut că a decurs procesul de aplicare?
Procesul de aplicare a fost destul de complex și a necesitat multă atenție, răbdare și perseverență. Cea mai mare provocare a fost scrierea eseului personal, fiind elementul de bază în obținerea unui loc la facultate.
Si cum a mers colaborarea cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) şi consilerul tău, Aniela, în tot procesul ăsta?
Aniela m-a susținut moral pe parcursul procesului de aplicare și m-a ghidat prin observații precise și constructive către cel mai bun rezultat. Pe lângă efortul îndelungat, mi-a fost alături și în clipa în care am trimis aplicația, discutând pe Skype și făcând ultimele modificări.
Crezi că au fost elemente ale backgroundului tău care te-au avantajat în procesul de aplicare?
Faptul că m-am oferit ca voluntar în cadrul Crucii Roșii Brașov, precum și faptul că aveam deja o săptămână de practică la o firmă pe postul de consilier juridic, au reprezentat mari avantaje, având în vedere că englezii pun foarte mare accent pe activitățile extracuriculare. Cu cât văd că ești mai implicat în societate și că îți place interacțiunea cu diverse persoane, cu atât îți cresc șansele de a fi acceptat la universitatea dorită.
Și, cum e viața ca studentă la Queen Mary? Cum ți se par cursurile și profesorii?
Până acum m-am bucurat de fiecare moment pe care l-am petrecut la Queen Mary. Oamenii sunt foarte prietenoși și deschiși la minte, iar oportunitățile de a îmi dezvolta cariera sunt nenumărate. Cursurile sunt destul de intense, iar pe parcursul lor ți se oferă doar o schemă a unui capitol, urmând să o completezi și să o aprofundezi ulterior prin seminarii. Procesul de învățare, fiind fundamental diferit față de cel din România, m-a învățat cum să fiu autodidactă și cum să îmi împart timpul cât mai eficient posibil.
Dar la viața de zi cu zi în Londra, dincolo de cursuri, cum te-ai adaptat?
Adaptarea la stilul de viață britanic nu a fost grea. Mai degrabă mi-a venit destul de natural și am întâmpinat schimbarea cu entuziasm și cu un zâmbet larg. Mi-a fost mai dificil puțin la început să mă obișnuiesc cu moneda și prețurile, dar de ceva timp a devenit un reflex. Londra este absolut încântătoare: plină de istorie și energie, această metropolă nu doarme niciodată; întotdeauna este ceva nou de făcut, de vizitat sau de aflat.
Ai vreun sfat pentru cei care abia încep să ia în calcul să aplice la Queen Mary (sau pentru studii în străinătate)?
Pentru cineva care ar dori să studieze la Queen Mary ar fi poate util să participe la Open Day, având astfel oportunitatea de a cunoaște zona universității mai bine și de a fi deja familiarizat cu campusul înainte de începerea anului propriu zis. De asemenea, orice contribuție la vreun program de voluntariat, dezbateri sau schimb de experiență este foarte apreciată de unversitățile străine.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?