POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Ștefania Tudor, studentă la Imperial College London
Ştefania Tudor studiază Computer Science la Imperial College London, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Ce te-a făcut sa te îndrepți spre Marea Britanie ca destinație de studiu?
Marea Britanie este pentru mine destinația ideală pentru studenții care vor să urmeze un domeniu al științei, precum Computer Science. Există foarte multe oportunități, atât pentru viața profesională, cât și pentru cea personală, și reprezintă un model al unui nivel de trai foarte ridicat. De asemenea, Marea Britanie este locul în care te integrezi în mediu și comunici cu oamenii foarte ușor.
Și cum ai ales Imperial şi programul de Computer Science?
Imperial a fost pentru mine prima opțiune atunci când am aplicat, și universitatea la care mi-am dorit cu adevărat să studiez Computer Science. Am luat alegerea de a urma acest program foarte târziu, în vara de dinaintea clasei a XII-a, după multe discuții cu familia și prietenii față de ceea ce presupune o astfel de decizie. Pe lângă beneficiile oferite de facultate, precum ușurința obținerii unui loc de muncă – atât în timpul facultății, cât și la terminarea ei, activitățile propuse de societăți și sponsori sau facilitățile oferite studenților, a existat și avantajul locației, Londra fiind orașul potrivit pentru a petrece perioada facultății. Celelate opțiuni au fost Delft din Olanda, din aceleași motive, și universitățile din Manchester, Glasgow și Southampton, ca opțiuni de rezervă.
Povestește-ne despre programul de Computer Science.
Programul Computer Science presupune, în primul rând, mult efort și creativitate, cel puțin la această universitate. Accentul cade pe gândirea logică, matematică și înțelegerea multor concepte din acest domeniu. În primul an de studiu se dezvoltă bazele teoretice, urmând ca din al doilea an să putem lua decizii despre latura pe care vrem să o aprofundăm. Examinarea se bazează pe teste în laborator pe partea de programare, examene scrise la cele 8 materii, teme individuale și anumite prezentări de proiecte. De asemenea, studiul se bazează foarte mult pe exercițiu și dobândirea unei experiențe.
Cum a decurs pentru tine procesul de aplicare?
Procesul de aplicare a decurs foarte ușor, Gabriela oferindu-ne tot ajutorul și sfaturile necesare, fiind nevoie ca foarte multe formalități să fie îndeplinite. În schimb, așteptarea răspunsurilor din partea universităților, dar și îndeplinirea criteriilor lor au presupus foarte multe emoții și gânduri de toate felurile. Aș putea spune că partea cea mai dificilă pentru mine a fost să dau un examen în plus pentru Imperial și anume STEP-ul, întrucât nu eram pregătită și nici nu mă așteptam să primesc o astfel de cerință. A trebuit să lucrez pentru acest examen concomitent cu pregătirea pentru bacalaureat, însă totul a decurs foarte bine, și acum, după finalizarea acestui proces de aplicare, pot spune că a nu a fost atât de greu.
Zi-ne ceva mai multe despre cum ai lucrat cu Gabriela.
Gabriela este o persoană și o prietenă minunată, care mi-a oferit tot timpul ajutor, încredere și o viziune pozitivă față de tot ceea ce urma să se întâmple, iar eu cred că acesta este lucrul cel mai important atunci când trebuie să iei decizii majore, precum urmarea unei facultăți. Nu cred că a fost ușor pentru ea, întrucât aplicația mea a depins de aplicația prietenului meu, ea trebuind cumva să facă o muncă mai deosebită, reușind, însă, cu desăvârșire acest lucru. UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) mi-a oferit foarte multe exemple de experiențe ale actualilor studenți de la diverse universități, cât și îndrumarea necesară pentru a avea succes în propriul proces de aplicare prin activitățile și întâlnirile organizate.
Crezi că au fost elemente ale profilul tău care au fost un avantaj în procesul de aplicare?
Backgroundul meu a constat în baza matematică și debutul studierii informaticii la un liceu în care se pune accentul pe această materie, Tudor Vianu. Pregătirea cu profesori excepționali a fost un avantaj, întrucât mi-a fost ușor să îndeplinesc cerințele facultății, chiar dacă a părut greu la început. Cu toate acestea, nu consider că am avut avantaje deosebite față de ceilalți aplicanți în acest domeniu, fiecare având succesul și drumul lui de parcurs.
Cum e acum viața ca studentă la Imperial?
Ca imagine de ansamblu, viața de student la Imperial este grea, dar foarte frumoasă și intensă, pot spune. Programul este ocupat tot timpul de activități legate de facultate, dar și de timpul meu liber cu prietenii. Cursurile au nivel de dificultate mediu spre avansat, însă cu multă muncă și răbdare poți depăși anumite probleme și poți reuși să ai toate temele la zi. Avem toată teoria foarte bine structurată, cu multe exemple și explicații foarte bune, fiind mereu încurajați să găsim aplicabilitatea în realitate a conceptelor pe care le studiem. Singurele probleme pe care le întâmpin sunt față de anumiți profesori, care nu predau materia așa cum m-aș fi așteptat, fie din lipsă de rigurozitate, cum e la matematică, de exemplu, fie prin stilul lor de predare. Cu toate acestea, sunt și profesori foarte bine pregătiți, care te motivează și te fac să-ți placă acest domeniu. Cred că depinde foarte mult de persoană cum percepe stilul acestor profesori… în cazul meu, am rămas puțin dezamăgită.
Și viața în Londra, dincolo de cursuri?
Viața în Londra este perfectă, după mine. Sunt atâtea lucruri pe care le poți face în acest oraș, încât te gândești dacă vei avea vreodată timp să le faci pe toate. Este un oraș dinamic, cu foarte multe parcuri frumoase, zone speciale precum Soho, Shoreditch sau Camden și, în general, multe atracții care te fac să trăiești viața din plin.
Cu ce sfat ai lăsa pe cineva care abia începe să ia în calcul să aplice în străinătate?
Pentru studiile în străinătate recomand ca țări Anglia și Olanda, din spusele prietenilor și propria experiență, în special Imperial, pe care eu o consider cea mai bună universitate pentru pregătirea în acest domeniu, bazându-se cel mai mult pe partea practică și oferind cele mai multe oportunități de viitor. Sfatul meu ar fi să aleagă foarte bine facultatea, să asculte cât mai multe păreri și să comunice cu cât mai mulți actuali studenți la facultatea respectivă, întrucât ei pot da cele mai sincere sfaturi și păreri față de acea facultate. Poate cel mai important sfat ar fi să aibă încredere în ei și în părerile persoanelor apropriate și totul va veni de la sine.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?