POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Luca Arișanu, student la Eindhoven University of Technology

Luca Arișanu urmează un program de Applied Physics la Eindhoven University of Technology (TU/e), unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.

Ce te-a făcut sa te îndrepți spre Olanda ca destinație de studiu?

În momentul în care am început căutarea pentru alegerea universității la care să studiez în străinătate, alături de Olanda am mai luat în considerare și alte destinații, precum Marea Britanie sau Danemarca. După ce am analizat costurile de trai și de studii, precum și programele disponibile la universitățile din țările menționate, am decis că raportul cel mai favorabil dintre prestigiul universităților și efortul financiar depus este de departe în Olanda. Pe lângă informațiile găsite pe topurile internaționale și pe site-urile universităților, alegerea mea a fost influențată cel mai mult de contactul direct cu studenți și profesori de la diferite facultăți, la târgurile RIUF. Acolo am avut ocazia să aflu mai multe informații despre viața de student în Olanda, despre facilitățile universităților și despre sistemul lor educațional, și ulterior mi-a fost mai ușor să-mi imaginez cum ar fi viața mea ca student aici.

Cum ai ales TU/e şi programul de Applied Physics?

Nu a fost deloc greu să aleg fizică. Având profesori care să-mi deschidă această pasiune, am hotărât că, atâta vreme cât voi urma un domeniu care mi se pare atât de fascinant, voi învăța cu plăcere și voi urma o carieră mai departe știind că asta este ceea ce vreau să fac cu adevărat. Alte alternative ar fi fost facultățile de Applied Physics sau Astronomy din Groningen. Din informațiile pe care le aveam, TU/e avea facultatea mai bine cotată în topurile internaționale și facilități superioare din punct de vedere al tehnologiei, drept urmare și alegerea făcută.

Dă-ne câteva detalii despre programul de Applied Physics.

La facultatea de Applied Physics, teoria și practica merg mâna în mână. De la materia care îți este predată (sau pe care trebuie să o înveți singur uneori), ce reprezintă partea teoretică ajungi să faci experimente, să înveți să expui și să interpretezi rezultatele acestora, să creezi singur diferite device-uri (panouri solare, nano-device-uri etc.). Nu m-aș fi gândit înainte să încep facultatea că în prima jumătate din primul an voi calcula viteza sunetului sau coeficientul adiabatic al unui gaz de unul singur. Trebuie investit mult timp în ceea ce faci și, chiar dacă câteodată te simți copleșit de toată treaba pe care o ai de făcut, per total este o experiență unică de care mă bucur cu desăvârșire.

Cum a decurs procesul de aplicare pentru tine?

Pentru procesul de aplicare nu au existat dificultăți. Am trimis documentele cerute de universitate, iar după ce am fost acceptat am avut un interviu cu un student dintr-un an mai mare de la TU/e, pentru a fi 100% sigur că alegerea pe care o fac este cea bună. Singurul moment când am investit mai mult timp de lucru a fost la CV și scrisoarea de motivație, pe care le-am refăcut de mai multe ori pentru a ajunge la variantele finale cele mai bune, însă este mult spus că am avut parte de dificultăți.

Și cum te-au ajutat Gabriela și UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) pe parcursul procesului?

Gabriela a fost elementul intermediar dintre mine și universitate și mă bucur că am putut lucra cu ea. Dacă aveam orice nelămurire în legătură cu procesul de aplicare, documente, cazare etc., o puteam suna sau îi puteam trimite un e-mail și mi-ar fi oferit un răspuns prompt. Momentul în care am simțit ajutorul ei cel mai mult în decursul aplicării a fost la scrierea CV-ului și scrisorii de motivație. După ce am refăcut documentele de 3-4 ori, Gabriela încă venea cu sugestii de ce ar trebui să mai îmbunătățim la ele, acestea fiind și cele mai importante elemente pe care se baza intrarea la facultate.

Ce elemente ale backgroundului tău crezi că au contat pentru succesul procesului de aplicare?

Am avut, într-adevăr, multe activități extrașcolare în CV – cursuri, concursuri legate de domeniul fizicii și astronomiei, diferite sporturi – și asta probabil a contribuit destul de mult în decizia facultății de a mă accepta. Este foarte dificil să te reprezinți pe tine în doar câteva pagini, să prezinți facultății cine ești tu și să le demonstrezi că meriți să studiez la universitatea respectivă. Din punctul meu de vedere, cel mai important este că din acele hârtii pe care le trimiți să reiasă pasiunea ta pentru domeniul pe care vrei să-l studiezi și câteva detalii despre cine ești tu ca om. Universitățile din Olanda vor să cunoască aplicanții, să primească oameni deschiși care să se integreze bine în spiritul facultății.

Și acum, cum e viața de student la TU/e?

Realitatea se situează destul de aproape față de așteptări. Este foarte multă muncă la nivel individual, iar cursurile și profesorii diferă foarte mult de la caz la caz. Spre exemplu, sunt cursuri la care consider că e necesar să mă duc la orele de predare ca să înțeleg mai bine materia, altele la care pot învăța și fără să mă duc la lectures, având în vedere că facultatea îți oferă tot materialul de studiu pe platforma online. Similar și în cazul profesorilor. Am avut și am profesori la care mă duc la ore cu cea mai mare plăcere, și alții la care nu mă duc deloc, fie că e vorba de materie în sine (care mi se pare abordabilă la nivel individual), sau de faptul că profesorul nu preda într-un mod preferabil mie. Cu toate acestea, dacă vrei să întrebi un profesor în pauza lecture-ului orice legat de materie, îți va răspunde fără ezitare. Oamenii sunt deschiși de la cele mai simple până la cele mai complicate întrebări. Viața de student la TU/e îți oferă foarte multă libertate, de la a alege între a merge sau nu la orele de predare, până la alegerea unor cursuri opționale de la alte facultăți (spre exemplu, pentru trimestrul următor am ales să fac un curs de la Inginerie Mecanică). Îți poți modela programul zilnic foarte ușor, dar o dată cu asta intervine și foarte multă responsabilitate de care trebuie să dai dovadă.

Dar viața de zi cu zi în Eindhoven, dincolo de cursuri?

Există multe asociații de studenți la care te poți înscrie în cadrul facultății (sportive, de dans, de muzică, de teatru, de gaming etc.) care au activități câteva zile pe săptămână, seara. Spre exemplu, am făcut parte o scurtă perioadă din asociația de atletism a facultății, dar am renunțat pentru că eram încă în perioada de acomodare și nu îmi puteam împărți bine timpul între sport și studiu. În rest, aproape în fiecare zi găsesc ceva de făcut împreună cu prietenii pe care mi i-am făcut aici, de la seri de whist și făcut clătite, până la petreceri de apartament sau chiar și mai mari. De asemenea, în weekenduri de obicei vizităm alte orașe din Olanda. Eindhoven nu este cel mai diversificat oraș în care să trăiești. Există o stradă în centru cu puburile și cluburile orașului, există muzeul DAF sau muzeul Philips, însă în general orașul e liniștit și fără numeroase atracții. Pe de altă parte, consider că este foarte ușor să găsești oameni cu care să stai, iar asta umbrește monotonia orașului.

Ai vreun sfat pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la TU/e (sau pentru studii în străinătate)?

Procesul de aplicare nu este unul complicat, iar cu atât mai mult cu cât ai parte și de un consilier, procesul acesta se simplifică și mai mult. Cel mai important lucru înainte de a aplica este decizia facultății pe care vrei să o urmezi, să îți placă domeniul pe care îl vei studia, pentru a avea o experiență reușită studiind în străinătate. După ce ești acceptat și începi studiul la universitate în străinătate, la început există un impact social în momentul în care schimbi societatea, care este total diferită față de cea din România. Acest impact se poate resimți atât în comunicarea cu oamenii de naționalități diferite, cât și în perceperea informațiilor și abordarea cursurilor la universitate. Cunosc români care au renunțat la TU/e după primele 2-3 luni, pentru că nu se acomodaseră la viața din Olanda și la sistemul educațional. Însă după ce înveți comportamentul și cultura olandezilor, discrepanța dintre naționalități dispare, iar eu consider că cei care au renunțat după 2-3 luni nu au dat destul timp acestei perioade. Oricine are un moment în care se gândește dacă a procedat bine când a plecat din țară, dar aceste momente trec într-un final, iar după vei ajunge să te bucuri de această experiență.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)