POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Kendra Sartori, studentă la Delft University of Technology
Kendra Sartori urmează un program de Computer Science and Engineering, în Olanda, la Delft University of Technology (TU Delft), unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Cum ai ales TU Delft şi programul de Computer Science and Engineering?
Alegerea pe care am făcut-o în urmă cu doi ani a fost, consider eu, una destul de grea, dar ușoară în același timp. Încă de la început eram indecisă între programele la care să aplic. Cu toate acestea, știam că dacă voi fi acceptată, urma să aleg programul care mi se părea cel mai competitiv și, în același timp, unul care să mă pregătească îndeajuns pentru ca după terminarea facultății să pot să fiu stăpână pe toate cunoștințele acumulate în timpul programului de licență. Dorința de a alege să studiez Computer Science and Engineering a venit atât din pasiunea mea pentru matematică și informatică, cât și din conștientizarea faptului că este un domeniu vast care îmi va deschide multe uși. Odată cu începerea facultății am aflat că bagajul meu de cunoștințe reprezentă probabil doar 1% din ceea ce urma să învăț. La început, eu am aplicat la mai multe programe din Olanda și am dat și multiple examene. Am decis însă să studiez la TU Delft datorită prestigiului universității și simplului fapt că modul în care este structurat programul este potrivit pentru mine.
Ne poți da nişte detalii despre programul de Computer Science and Engineering?
Programul este unul dificil, dar extrem de satisfăcător. La finalul fiecărui quarter, uitându-mă în spate, conștientizez de fiecare dată faptul că într-un timp atât de scurt reușesc să învăț și să realizez lucruri pe care în urmă cu câțiva ani visam să le stăpânesc atât de bine eventual la finalul universității și nicidecum după 10 săptămâni de cursuri. Am observat cu mare bucurie faptul că toate cursurile se clădesc unul pe baza celuilalt astfel încât dacă ești constant și depui efortul necesar, în ciuda examenelor grele și proiectelor lungi, ai șanse mari să reușești, în timp ce faci ceva ce te pasionează. Faptul că multe proiecte se realizează în echipe, deseori create aleatoriu, mi-au oferit șansa de a cunoaște multe persoane noi și de a fi pusă în fața multor situații care mă vor ajuta pe viitor.
Cum ţi se pare viața de student la TU Delft?
Viața de student la TU Delft este frumoasă așa cum e ea, cu ups and downs. Faptul că nu este obligatorie prezența la cursuri îmi oferă libertatea de a îmi împărți timpul cum consider eu că este cel mai eficient pentru mine, astfel încât să țin pasul cu studiul, dar să am și momente de relaxare. Cu toate acestea, participarea la cursuri oferă un plus deoarece profesorii sunt foarte deschiși să răspundă la orice întrebare și să te ajute să înveți cât mai mult, atât în timpul orelor, cât și în pauze. Un plus pentru mine a fost faptul că de două sau trei ori pe săptămână se organizau shared labs la care puteai participa și cere ajutorul unor Teaching Assistants pentru a înțelege cât mai bine orice legat de materiile quarterului respectiv. De asemenea, orarul este făcut în așa fel încât o zi pe săptămână să nu ai cursuri. Astfel în acea zi ai timp să ajungi la zi cu materia, în cazul în care ai rămas puțin în urmă, sau să te mai și relaxezi.
Dar viața de zi cu zi în Delft, dincolo de cursuri, cum e?
Viața în Delft este perfectă pentru a găsi echilibrul între învățat și timp liber. Fiind un oraș destul de liniștit, consider că este un mediu potrivit pentru a învăța fără a avea atenția captată de alte evenimente. De obicei, în timpul săptămânii îmi petrec diminețile asistând la cursuri și după mesele lucrând la assignment-uri, în ordinea importanței și a deadline-urilor săptămânale. Seara îmi fac mereu timp pentru sport, la centru sportiv și cultural numit X TU Delft, sau pentru o plimbare cu prietenii. La sfârșit de săptămână îmi place să călătoresc în orașele din împrejurimi, Haga și Rotterdam fiind la o distanță de 15 minute de mers cu trenul, pentru a mai schimba puțin peisajul său pentru o rundă de shopping. Bineînțeles, pe când încă se putea, nu aveam nevoie de prea multe motive pentru a nu rata câte o petrecere. De asemenea, în weekenduri îmi fac cumpărăturile și îmi planific săptămâna care vine pentru a începe fiecare zi de luni cu forțe proaspete.
Să ne întoarcem la momentul procesului de aplicare. Cum a decurs acesta?
Procesul de aplicare nu a fost unul extrem de complicat. Pentru fiecare program era un anumit număr de documente specifice care trebuiau încărcate pe o platformă. De asemenea, două dintre cele patru programe la care am aplicat au avut și un examen de admitere. Examenul era compus din trei părți: Mathematics, Systematic Reasoning & Logical Thinking și Algorithmic & Computational Thinking. Pentru primele două am primit exact materialele din care să mă pregătesc, astfel încât am știut ce am de făcut pentru a reuși să obțin ceea ce mi-am propus. Cea mai dificilă parte, dacă pot să spun că a făcut parte din acest proces, a fost așteptarea rezultatelor deoarece acestea sunt comunicate doar la o lună distanță de la susținerea examenului de admitere și eram nerăbdătoare să aflu unde mă va purta viitorul.
Cum a fost să lucrezi cu Aniela?
În momentul în care am decis să apelez la ajutorul UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) și am fost contactată de către Aniela, eram încă puțin confuză în legătura cu ceea ce îmi doream cu adevărat. Cu toate acestea, Aniela a fost cea care mi-a dat toate informațiile necesare despre un număr mare de programe care se potriveau cu ceea ce voiam și m-a ajutat să mă documentez astfel încât să îmi pot alege patru programe care erau cele mai potrivite pentru mine. Încă de la început m-a sprijinit și m-a ajutat cu tot ceea ce a fost necesar de-a lungul întregului proces de aplicare și chiar și după. Nenumăratele sfaturi pe care le-am primit din partea ei m-au ajutat la întemeierea tuturor documentelor necesare specifice fiecărui program în parte, astfel încât să fiu sigură că voi avea șanse maxime de reușită. Așadar, pot afirma că datorită colaborării mele cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) pentru mine procesul de aplicare a fost unul stress-free.
Crezi că au fost elemente ale profilului care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?
Cu siguranță faptul că aveam, în opinia mea, cunoștințe vaste în domeniul matematicii formate încă din clasele primare și până la terminarea liceului au făcut ca examenul de admitere să nu reprezinte un mare obstacol pentru mine. În plus, faptul că de-a lungul liceului am fost implicată în diferite proiecte a făcut ca CV-ul meu să fie unul destul de bogat în experiențe exracurriculare.
Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la studii în străinătate?
Consider că este bine să începi din timp să te pregătești pentru procesul de aplicare și să fii sigur că este ceea ce îți dorești cu adevărat. Totodată cel mai important lucru e să nu te lași descurajat de greutățile pe care le-ai putea întâmpina. Trebuie să ai încredere în tine și în abilitățile tale și vei vedea că nici un lucru nu e prea greu dacă îl faci din plăcere. Nu este un proces ușor, însă dacă privești partea bună a lucrurilor și întâmpini fiecare experiență cu brațele deschise, vei vedea că orice vis poate fi îndeplinit dacă îți dorești cu adevărat.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?