POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Irina Anghel, studentă la University of Essex

Irina Anghel e studentă la University of Essex, la programul BA World Performance, unde a aplicat alături de UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO. 

Cum se numeşte programul pe care îl studiezi la University of Essex și ce presupune mai exact?

Programul pe care îl studiez se numește BA World Performance, în cadrul East 15 Acting School, una dintre școlile de teatru recunoscute și apreciate în Marea Britanie, care la rându-i face parte din University of Essex. Modulele studiate în cei 3 ani acoperă arii diverse ale artelor scenice, cu puternic accent pe actorie, muzică și dans, incluzând studiul diferitelor forme de performance non-vestice (spre exemplu: dans african, Balinese dance-drama, Kechak, Capoeira, Noh theatre etc.). Este un program bazat în foarte mare măsură pe lucru practic.

Cum ai ales University of Essex şi programul de World Performance?

Pentru prima oară am auzit de University of Essex în cadrul unui târg RIUF în București și am fost atrasă de East 15 datorită varietății de programe pe care le oferă și de deschiderea către perspectiva studenților internaționali, o diferență majoră față de multe alte școli de teatru din UK. World Performance a fost exact genul de program pe care îl căutam, tânăr și non-conformist, explorând noile direcții în care se îndreaptă lumea teatrală.

Și ce alternative luai în calcul?

Celelalte alternative au fost programe de tipul Theatre and Creative Writing în cadrul universităților precum Lancaster, Brunel și University of York.

Cum a decurs procesul de aplicare? Au existat părţi mai dificile sau etape care au fost în mod special provocări pentru tine?

Procesul de aplicare este o provocare în sine, dar nu este în niciun fel de netrecut. Partea cea mai stresantă este adesea redactarea unui Personal Statement, dar, personal, părțile cruciale ale procesului de aplicare au fost audițiile și interviurile, fie face-to-face, fie via Skype.

Crezi că sunt elemente ale backgroundului tău care ţi-au dat un avantaj în proces? 

În special în cazul școlilor vocaționale de tip drama school, experiența anterioară joacă un rol important ca factor de decizie al comisiei, așa că un background într-un liceu de arte și experiența anterioară, fie cât de (aparent) nesemnificativă, în domeniul artelor spectacolului au ajutat destul de mult. Cu toate astea, pasiunea și entuziasmul pentru domeniul ales uneori înclină balanța în favoarea aplicantului mai mult decât experiența anterioară.

Care simţi că a fost contribuţia UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) în tot procesul?

Consilierii UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) fac o treaba extraordinară în a minimaliza stresul întregului proces, în primul rând. Simt că Personal Statementul meu ar fi avut extrem de mult de suferit în lipsa acestui ajutor, pentru că, până la urmă, a-ți sintetiza întreaga experiență anterioară și personalitate pentru o instituție care îți poate decide viitorul într-un spațiu așa restrâns nu e tocmai simplu. Dar ajutorul primit de la echipa UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) pe tot parcursul procesului (incluzând pregătirea pentru interviuri) a fost un foarte mare salt pe drumul către locul în care sunt acum.

Cum ţi se pare viaţa de student la University of Essex?

Sinceră să fiu, așteptările mele au fost întrecute cu mult. Sunt absolut îndrăgostită de programul din care fac parte, oricât de greu și încărcat poate deveni programul zilnic. Cu un curs care pune atât de tare accentul pe muncă în echipă și a very hands-on approach, avem cursuri zilnic de la 9 la 6, incluzând timp pentru repetiții și studiu individual. Așa că numărul mare de contact hours săptămânal face totul extrem de personal, fiind foarte ușor să legi prietenii  strânse cu ceilalți colegi încă din primele săptămâni. Facultatea e plină de oameni pasionați și incredibil de talentați, de la colegii de curs, de cămin până la profesori cu experiență de lungă durată în industrie și cu o atitudine extrem de deschisă și prietenoasă. De asemenea, petrecerile de vineri și sâmbătă seara nu lasă deloc de dorit după genul ăsta de săptămâni încărcate.

Cum e viaţa într-un orășel universitar?

Campusul meu este în Southend-on-Sea, un orășel cu ieșire la mare, la doar o oră de Central London, iar pentru mine combinația asta este una ideală. În special pentru o brăileancă obișnuită cu orașe mici, ca mine, Southend e un loc prietenos și vibrant fără să fie copleșitor, fiind totodată aproape de viața culturală și atracțiile londoneze. Campusul e foarte bine gândit, totul e la distanță de 10-15 minute de mers pe jos și este exact lângă High Street, ceea ce face accesul către orice ai putea avea nevoie extrem de ușor.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experienţa de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la un program artistic (sau, în general, pentru studii în străinătate)?

Curaj. Nu e cel mai ușor proces din lume și, în special în cazul aplicării pentru un program artistic, vor fi multe voci gata să te descurajeze. Dar, din experiența proprie, pot spune cu mâna pe inimă că nu regret nicio secundă drumul pe care l-am ales. Probabil vei auzi multe comentarii de genul “Ah, ce fain, dar ce faci cu degree-ul ăsta după?”.

Din punctul meu de vedere, unul dintre lucrurile cele mai importante de avut în vedere atât din perspectiva unui program artistic, cât și din perspectiva de student internațional, studiile în străinătate sunt o experiență de viață importantă, oricare ar fi drumul pe care o apuci la final. Din punct de vedere social și cultural, în primul rând, e imposibil să nu pleci îmbogățit. Ca să nu mai zic de încrederea în sine și independența pe care o capeți din momentul în care începi să-ți construiești o viață într-o țară străină.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)