POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Ioana Ichim, studentă la Leiden University

Ioana Ichim urmează un program de International Studies la campusul din Haga al Leiden University, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.

Ce te-a făcut să te îndrepți spre Olanda ca destinație de studiu?
„E un trend asta cu facultatea în Olanda, mai ceva ca Anglia de câțiva ani încoace,” tot aud. Cât despre alegerea mea, voiam să încerc ceva nou, mă încânta ideea de a studia în altă țară de dragul experienței în sine. Septembrie mă prindea încă indecisă unde. Apoi noiembrie mă găsea în Olanda, am stat câteva zile la invitația unei prietene. Peste câteva săptămâni, înapoi acasă, începeam procesul de aplicare la facultate. Mi-e greu să iau decizii, pentru că mereu mă gândesc că există acel cost de oportunitate, ceva la care vei fi nevoit să renunți. Dar nu au fost regrete. Cred că rămăsesem cumva îndrăgostită de Olanda… Dacă cu creierul mi-a fost simplu să aleg, căci sistemul universitar e bine cotat aici, inima m-a convins la final că e o decizie bună.

Odată ce te-ai hotărât asupra Olandei, cum ai ales Leiden şi programul de International Studies?
Marile nehotărâri le-am avut în ce privește programa, fiindcă eram deschisă la foarte multe variante, de la business și turism pana la regie de film. Am ales programul de International Studies pentru că voiam ceva cât mai de actualitate și, probabil, ca prim-criteriu, cât mai complex. Am văzut ce programe oferă diverse universități din Olanda și Leiden m-a atras în mod special. Mi-a plăcut într-adevăr structura. Alt plus a fost faptul că este bine cotată și are numeroși absolvenți de succes.

Şi cum e programul de studiu?
Cum bine știi, în Olanda învățământul universitar propune două alternative: programe de științe aplicate, foarte practice, cu prim scop rapida angajare; și programe academice, studii teoretice vaste în ideea specializării ulterioare prin continuarea studiilor după Bachelor. International Studies la Leiden se încadrează în a doua categorie; ca structură, combină domenii diferite predate interdisciplinar, în ideea în care iți faci o imagine cât mai complexă asupra unor realități geopolitice, economice, sociale, culturale, de securitate etc. și dezvolți progresiv o înțelegere a lor în profunzime. Cunoști lumea.  Specific programului, și destul de rar, este faptul că iți sunt introduse toate regiunile lumii, iar din semestrul doi ai oportunitatea de a alege una dintre ele pentru studiu în detaliu, împreună cu o limbă asociată.

Cum ți se pare viața de student la Leiden? Cum sunt cursurile și profesorii, față de așteptările tale?
Pai hai să îți zic. Intri în campusul principal din Haga, deschis anul trecut în centru, modern, și ce îți place ca primă impresie este diversitatea. Contradictoriu faptului că engleza e limba „maternizată” în Olanda, cantina afișează meniuri în olandeză, cred că asta e singura certitudine că ești totuși în Haga. Mentorul grupei mele, un italian din anul 2, ne-a arătat în prima zi toată clădirea, nimic străin, e simplu. De la 9 pana la 24 când se închide facultatea e mișcare continuă. Te antrenează.

Profesorii sunt profesioniști; deschiși, inteligenți, cu experiență și vocație pedagogică. Vor să dezvolte gândirea critică individuală mai degrabă decât stilul memorativ, nu promovează idei „dorite”, sunt dornici de debate și de a afla părerea studenților cu privire la temele abordate. Nu dau răspunsuri în alb și negru. Analizează. Provoacă la gândire „în afara cutiei”, cu nelimitate interpretări. Apreciază inovația. Sunt nepărtinitori și au experiențe diverse, din toate colțurile lumii.

Iar despre colegi, pe scurt, un profesor de-al nostru avea dreptate când a zis că în facultate cele mai multe lucruri le înveți nu de la profesori, ci de la colegi. Și era un profesor bun.

Şi viața de zi cu zi în Olanda, dincolo de cursuri?
Personal, îmi place. Te adaptezi ușor. E greu să te plictisești. Dincolo de experiența de turist, cred că oricine, indiferent de gusturi sau de personalitate, se adaptează la viața de zi cu zi din Olanda.

Cum a decurs pentru tine procesul de aplicare?
Nu am fost presată de timp – un mare plus. M-am putut concentra pe fiecare etapă în procesul de aplicare. A fost lejer. Faptul că puteam reveni oricând cu întrebări către echipa de consiliere mi-a dat un mare confort psihic.

Apropo de asta, cum a fost să lucrezi cu Silvana şi cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO)?
Silvana? Numărul 1. M-a ajutat mult, normal, altfel as fi renunțat probabil la ideea de consiliere. M-a provocat să iau decizii potrivite (la începutul colaborării noastre, nu eram hotărâtă 100% asupra programului și universității).  Feedbackul pozitiv și sfaturile ei m-au încărcat cu optimism de fiecare dată.  Prin UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) și cu ajutorul Silvanei am avut norocul să nu mă pierd în hârtii și să am un pic de organizare și planificare, fără stres, fără presiune, fără timp irosit.

Crezi că au fost elemente ale profilului/backgroundului tău care ți-au dat un avantaj în procesul de aplicare?
Cred că universitățile din Olanda sunt destul de open-minded și înțeleg că într-un cadru de selecție internațional este foarte greu să folosești ca prim-criteriu foaia matricolă din liceu sau să ceri în mod fixist nota minimă în examenul de Bac. Sistemele de învățământ pre-universitar diferă foarte mult între ele și este greu să folosești doar notele în procesul de admitere. De aceea, tind să cred, există un accent mare pus pe eseul motivațional, pe scrisorile de recomandare venite din partea profesorilor și pe CV. Cred că acestea m-au ajutat, în special competițiile și activitățile naționale și internaționale din domenii diverse la care am participat de-a lungul timpului.

La final, ai sfaturi sau recomandări, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la Leiden (sau pentru studii în străinătate)?
Sunt programe foarte bune și în tara. Dacă studiile în străinătate înseamnă evadare și nu descoperire, poți face pași greșiți. Eu nu aș înlocui experiența din Olanda cu cea de acasă, pentru simplul motiv al diversității și noutății aduse zilnic la facultate și dincolo de ea. Din toata colțurile lumii. Tot ceea ce am spus a fost într-o notă personală, și nu aș vrea să influențez pe cineva greșit. Sfatul meu – călătorește!  Cunoaște! Fă-ți o proprie impresie! Ceea ce cred este că Olanda nu va fi o dezamăgire.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)