POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Cristina Olteanu, studentă la Eindhoven University of Technology
Cristina urmează un program de Computer Science în Olanda, la Eindhoven University of Technology, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO.
Ce te-a făcut să te îndrepți spre Olanda ca destinație de studiu?
Îmi doream să studiez în străinătate, iar Europa mi s-a părut cea mai accesibilă. Nu prea am fost atrasă de Marea Britanie, dar am fost prinsă undeva între Olanda și Danemarca. În clasa a 10-a, am fost într-un schimb de experiență în Olanda și am fost impresionată de stilul lor de viață și de țară în general, așa că am decis că aici este locul unde aș vrea să studiez. De asemenea, să nu uităm de biciclete și stroopwaffels!
Cum ai ales Eindhoven University of Technology şi programul de Computer Science
Mi-am dorit să studiez Computer Science pentru că am fost atrasă mereu de o carieră în domeniul IT, și este un program destul de general, pentru a vedea câte puțin din toate părțile informaticii. După ce am hotărât că vreau să vin în Olanda, am început să mă interesez de universități care oferă programul de Computer Science în engleză. Astfel, după mai multe căutări, am fost atrasă de două universitați: Eindhoven Uniersity of Technology si University of Groningen. Am ales să vin la prima, deoarece este o universitate tehnică și am considerat că acest curs va fi predat mai bine acolo. De asemenea, m-a atras flexibilitatea programului aici, deoarece aproape o treime din cursuri sunt electives – cursuri pe care noi ni le alegem în funcție de ceea ce vrem să facem.
Procesul de aplicare cum a decurs?
Procesul de aplicare a decurs destul de bine și a fost destul de rapid. Am început să îmi pregătesc toate documentele pentru aplicare în septembrie, iar în noiembrie deja am aplicat. Cel mai mult mi-a luat probabil să fac personal statementul și probabil pentru toată lumea acesta reprezintă cel mai mare stres, dar, cu puțină îndrumare, nu mai este un obstacol.
Și acum, cum ţi se pare viața de student la Eindhoven University of Technology?
Nu pot spune că mi-am făcut vreo idee despre cum va fi facultatea până să vin aici, dar până acum am fost încântată de tot ceea ce a avut de oferit. Cursurile sunt foarte bine structurate și nu îți prea dau șansa să uiți ce ai făcut până în prezent. Cumva suntem ”ținuți în priză” tot trimestrul, pentru că avem de făcut diverse teme sau proiecte, care constituie la rândul lor o parte din nota finală. Profesorii sunt foarte deschiși și obiectivi; unii mai duri, alții mai puțin, dar toți sunt foarte bine pregătiți. Majoritatea colegilor sunt olandezi, dar suntem și foarte mulți internaționali, dintre care un sfert chiar români. Pot spune că nu mi se face prea des dor de casă.
Și viața de zi cu zi în Olanda pentru tine, dincolo de cursuri?
Eindhoven nu este un oraș foarte mare, dar găsești câte ceva de făcut dacă știi unde să cauți. Pot spune că nu este atât de plin de distracții și atracții ca alte orașe mai mari din Olanda, precum Amsterdam, dar alături de oamenii potriviți nu te plictisești niciodată. Pentru că este mic, este destul de ușor să ajungi rapid pe jos sau cu bicicleta la toate locurile importante, fiind concentrate toate în aceeași zonă, iar acest lucru reprezintă un mare avantaj. Totodată, profit și de faptul că locuiesc aici prin a vizita și alte orașe din apropiere. E foarte drăguț să îți iei prietenii și să fiți turiști pentru o zi sau două.
Ne poți da niște detalii despre cazare și alte subiecte logistice care ți se par important de știut pentru viitorii studenți?
În general, universitățile din Olanda se oferă să se ocupe de cazare pentru studenții din primul an, sau le recomandă diverse agenții speciale pentru studenți. Pe cont propriu este destul de greu să găsești cazare la un preț decent. De asemenea, cazarea, în special, nu trebuie lăsată pe ultima sută de metri, pentru că este foarte greu să găsești un loc bun.
De asemenea, un cont bancar olandez este de preferat. Noi am avut nevoie de el, dar facultatea s-a ocupat și de acest aspect, iar când am ajuns aici aveam deja contul făcut.
Dă-ne o idee despre bugetul tău lunar și modul în care îți finanțezi studiile.
Bugetul meu lunar este de 1000 de euro, din care 460 merg spre cazare. În general, cu 300-400 de euro pe lângă cazare te poți descurca foarte bine în Olanda. Momentăm, părinții mei îmi finanțează studiile, dar de la anul plănuiesc să mă fac tutore sau asistent de profesor la facultate, pentru a mai câștiga o parte din bani și singură.
Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice pentru studii în Olanda?
Dacă știi că vrei să studiezi în străinătate, Olanda este un loc extraordinar. Probabil cel mai înspăimântător gând este acela că rămâi singur și trebuie să ai grijă de toate, dar treci destul de repede peste asta, zic eu. De asemenea, trebuie să te aștepți la destul de multă muncă pe cont propriu, ceea ce poate fi un avantaj sau un dezavantaj, depinzând de persoană. Dar nu te speria. Dacă te mobilizezi și lucrezi măcar puțin pe tot parcursul anului nu vei avea nicio problema. În final, dacă știi exact ceea ce îți dorești să studiezi și ai găsit un program pe gustul tău aici, nu ezită și aplică. Olanda este o țară cu multe oportunități și facultățile de aici te pot lansa foarte ușor spre cariera dorită.
Te interesează să discuți cu un consilier UNIVERSALIO despre propria ta aplicație la o universitate de top? Ia legătura cu echipa noastră.