POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Cristian Zaharia, student la Universität Bonn

Cristian Zaharia urmează un master în Computer Science în Germania, la Universität Bonn, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.

Cum e viața în Bonn?

Viața în Germania e liniștită, oamenii nu au multe griji, iar orășelul Bonn e curat (cel puțin mai curat decât Bucureștiul). Totul e conectat de mijloacele de transport în comun, magazinele nu sunt la distanțe mari, iar oamenii sunt deschiși și ajutători. În partea de nord sunt foarte mulți străini și toată lumea știe engleză.

Și facultatea?

Facultățile sunt foarte bine dotate. Eu am prins fix deschiderea noului campus de informatică și totul e nou, curat și modern. Au săli de lectură și prezentare, biblioteca cu locuri pentru studiat, papetărie, cantină, absolut tot ce îți poți imagina.

Profesorii sunt deschiși, zâmbitori și ajutători. Vin de plăcere să predea și sunt pasionați de ceea ce fac. În general lumea aici nu prea are griji: sunt bine plătiți, iar traiul e liniștit.

Ca oportunități de cercetare și practică sunt multe: te poți înscrie la laboratoare pentru credite (în timpul studiului e nevoie de minim un laborator), iar munca pe care o depui la laborator se finalizează cu o lucrare științifică (asemănător unei licențe la noi).

Cum ți se pare programul de Computer Science de la Universität Bonn?

Profilul ales e foarte bine structurat. Am libertatea să îmi aleg ce materii vreau, cu condiția ca la sfârșitul studiului să îndeplinesc numărul de credite și anumite condiții.

Comparativ cu România, ce se face aici e mult mai de actualitate. Învățământul nemțesc e apropiat de al nostru că stil (predare, teme etc.), dar și la noi se face carte și pot spune că cel puțin la Universitatea București se făceau progrese și erau profesori buni.

Cum te descurci cu cazarea?

Cazarea e bună, stau în Staytoo. Acestea sunt o serie de cămine, în general pentru studenți străini (poți să îi găsești pe internet, comparativ cu alte oferte eu consider că sunt ok).

E foarte greu de găsit loc de închiriat aici, deoarece cererea e mai mare decât oferta, iar proprietarul dorește să te vadă, să aibă garanție, să poată suna foștii proprietari la care ai stat să îi întrebe despre tine etc.

Și, mai general, pe plan financiar?

Cu banii nu am probleme, viața aici nu e foarte scumpă (de exemplu mâncarea e mai ieftină uneori decât la noi). Mie îmi ajung 100 de euro pe săptămâna să trăiesc confortabil. Serviciile în schimb sunt scumpe aici (taxi, ieșitul în oraș, cafenele, berării).

Uitându-te în urmă, cum a fost procesul de aplicare și colaborarea cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) ?

Procesul a fost plăcut și ușor. Mi-a fost de folos, pentru că nu știam nimic despre cum să aplic în afară. Munca este într-adevăr o colaborare și ajută mult când ai pe cineva să întrebi și cu care să te sfătuiești.

Ce sfaturi ai pentru alți elevi care se gândesc să aplice în Germania?

Nemții au investit puternic în învățământ, iar în ultimul deceniu au fost mari dezvoltări pe partea de oferte de studiu în limba engleză. Dacă doresc să vină aici, pot să o facă liniștiți, traiul e bun și nu e costisitor și se face carte. Se poate și fără limba germană, dar dacă o cunosc e un mare avantaj.

Pentru cazare, în opinia mea, e o pierdere de timp să cauți locuințe de închiriat înainte să vii în Germania, iar căminele oferite de Studierendenwerk au liste de așteptare de 2 ani, sunt vechi, ieftine și prost dotate. Eu mi-am găsit loc aplicând la căminele private pentru studenți din Bonn. Sunt moderne, au totul inclus și de obicei amplasare bună, iar făcând o comparație cu ce aș fi plătit dacă stăteam într-o garsonieră ies la același preț, dacă nu mai bine. Studenții ar trebui să se ferească de ofertele care arată prea bine să fie adevărate, de obicei ceva nu este în regulă cu ele (de exemplu fie sunt amplasate într-un cartier periculos sau pot fi chiar și escrocherii).

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)