POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Bianca Epistatu, studentă la University of Groningen
Bianca Epistatu este studentă în cadrul programului International and European Law de la University of Groningen, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Cum ai ales Olanda ca destinație de studiu?
Pot spune că au fost anumite etape succesive pe care le-am urmat când am ales să studiez în Olanda. Un prim pas a fost dorința de a studia într-o altă țară din Europa. Având în vedere că trăim în secolul mobilității și al deschiderii spre nou, am considerat că ar trebui să profit de această oportunitate, care este necesară pentru a avea parte de interacțiuni cu alte culturi, cu oameni noi și cu noi moduri de viață. Importanți factori în decizia mea au fost nu numai calitatea invățământului, dar și cea a traiului. Cu unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ și cu un nivel de trai peste media europeană, Olanda este țara care s-a încadrat cel mai bine în preferințele mele.
Și ce a dus la decizia să mergi la Groningen și la programul de International and European Law?
Odată cu trecerea timpului, în liceu am înteles că orientarea mea spre drept va duce către alegerea unei facultăți în acest domeniu. Știind că în Olanda se află Curtea Internațională de Justiție și este o țară orientată spre relații diplomatice internaționale, am luat decizia de a studia drept aici. În ceea ce privește alegerea orașului, nu a fost deloc greu, deoarece singurul oraș din Olanda cu program care constă în International and European Law la nivel de Research University este Groningen. În același timp, varianta inițială a fost Tilburg, unde era disponibil programul de Global Law, dar cel de la Groningen mi s-a părut mult mai specific. Groningen, „orașul cel mai tanar” din Olanda, 33% din populație fiind reprezentată de elevi, este un loc sigur și adus la viață constant de către studenți internaționali, elemente-cheie atunci când esti pus în situația de a-ți alege viitorul „Acasă” pentru câțiva ani.
Cum a decurs procesul de aplicare pentru tine?
Un lucru pe care l-am invățat de la olandezi până acum este faptul că sunt persoane foarte directe și nu își pierd timpul cu prea multe detalii, acesta fiind exact opusul meu. În general, sunt obișnuită să acord multă atenție detaliilor, uneori chiar să mă pierd în ele, astfel fiindu-mi mai greu să surprind esența. În această categorie s-au încadrat atât personal statementul, cât și CV-ul, pe care le-am elaborat cu foarte mare atenție și cu mai puține detalii. O provocare la care m-am așteptat încă de la începutul procesului de aplicare a fost colectarea documentelor, a birocrației, care a fost o provocare din punct de vedere al timpului, însă nu a fost una imposibilă. Pot spune că procesul, în sine, nu a fost unul foarte greu, mai ales că am avut susținerea profesorilor mei din liceu, care au fost fericiți și deschiși în a mă ajuta cu diferite formalități.
Și în ce mod simți că au contribuit Gabriela și UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) la proces?
La această întrebare pot spune că răspund cu foarte mult entuziasm, deoarece am avut șansa de a lucra cu un consilier special, care prin calitățile sale m-a completat perfect. Gabriela a fost foarte deschisă, a dat dovadă de seriozitate și profesionalism, a răspuns prompt oricăror întrebări și totul a decurs extrem de ușor. Înainte de a începe să lucrez cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO), am fost puțin sceptică deoarece nu știam dacă viziunile noastre ar coincide sau dacă ar fi programul de consiliere potrivit pentru mine, cred că aceasta este una dintre fricile cel mai des întâlnite în rândul studenților care doresc să aplice la o universitate internațională. S-a dovedit exact contrariul! UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) a fost prima reușită în procesul meu de aplicare, astfel că a menținut legătura permanentă cu universitatea din Groningen privind orice detaliu, mi-a oferit îndrumare înaintea, în timpul și ulterior procesului meu de aplicare, iar feedback-urile primite au fost de ajutor și pe viitor.
Crezi că au fost elemente ale profilului tău care au contribuit la succesul aplicației tale?
Cu siguranță! Având în vedere numărul mare de aplicanți, departajarea a fost una strictă și bazată pe motive susținute. Consider că activitățile extracurriculare în care am fost implicată au fost un avantaj, dar cele care au avut legătură cu programul pentru care am aplicat au contat cel mai mult. Printre acestea s-au numărat concursuri de dezbateri, un internship la o firmă de avocatură cu profil internațional și câteva proiecte de training privind Uniunea Europeană. Alte plusuri au fost abilitățile dobândite pe parcursul proiectelor și modul în care acestea s-au încadrat pentru conturarea profilul unui student la drept.
Facultățile din Olanda sunt orientate spre elevi deschiși, cu viziune bogată despre lume, deoarece își doresc să creeze un mediu propice studiului și din punct de vedere al colectivului. Principalii candidați sunt elevii care știu să lucreze în echipă, dar care au și capacitatea de a filtra informația cu scopul de a rămâne la finalul zilei cu strictul necesar, care mai târziu devine 100% informație aplicabilă.
Cum e programul de International and European Law?
Personal, pot spune că nu am niciun regret în ceea ce privește programul ales. International and European Law nu este potrivit doar pentru cineva care dorește o carieră în domeniul dreptului la un nivel mai înalt față de cel național, dar face parte din categoria programelor de studiu care iți oferă o perspectivă amplă și necesară despre cum funcționează cele mai importante organizații din lume, precum Uniunea Europeană, Națiunile Unite, NATO. În plan personal, gândirea analitică, atenția la detalii, capacitatea de a lua în considerare opinii diametral opuse și abilitatea de a surprinde esența unui text care, la început, pare indescifrabil, sunt doar principalele calități pe care acest program le dezvoltă. Structura anului universitar constă în 2 semestre, acestea împărțite la rândul lor în câte blocuri. Ce este special la această structură este faptul că în fiecare bloc există 2 materii principale, spre care timp de 7 săptămâni toată atenția se îndreaptă. Scopul principal este cel de a facilita înțelegerea în profunzime a acestora, dar și de a face informația mai accesibilă pentru studenți. Într-adevăr, este foarte multă muncă, însă la finalul fiecărui bloc poți simți cum toate orele petrecute studiind nu au fost irosite.
Și viața de student la Groningen?
Contactul cu stilul de învățământ olandez a fost unul foarte interesant. Începând de la colegi, până la profesori, se creează legături pentru a te putea integra și pentru a te simți cat mai confortabil într-un mediu diferit de cel cu care erai obișnuit. La început, programul este de așa natură încât îți permite să ai timp și pentru a te integra în colectiv, în oraș și în tot ceea ce înseamnă Olanda. Pe parcursul anului, lucrurile devin din ce în ce mai provocatoare. Cantitatea informației este mai mare și trebuie tratată cu mai multă seriozitate, assignmenturile care conțineau întrebări elementare din literatură și din lectures se transformă în eseuri bazate pe cazuri europene si internaționale, iar cărțile de câteva pagini se transformă în enciclopedii pline de tratate și de verdicte din toată lumea. Însă nu ai timp sa îți dai seama de evoluția pe care o trăiești, pentru că ritmul accelerat te ambiționează și îți dă numai motive să continui, chiar și atunci când totul ți se pare prea mult și prea greu. Aceasta cred că este frumusețea sistemului olandez, profesorii apropiați și deschiși față de studenți, ritmul alert și provocator, informația și activitățile practice te ajută să vrei din ce în ce mai mult din tot ceea ce implică viața de student.
Dincolo de cursuri, cum ți se pare viața de zi cu zi în Groningen?
Atât Groningen, cât și întreaga Olanda merită descoperite. Fiind un oraș mic, timpul pe care cei din orașele mai mari îl pierd pe drumuri, cei de aici îl pot valorifica prin alte activități. Nu se compară nimic cu bucuria de a merge pe bicicletă pe străduțele din Groningen sau prin parcurile lui imense, ziua. Noaptea, totul devine și mai diferit și plin de viață în orașul în care localurile nu au oră de închidere sau deschidere, funcționând non-stop, pregătite să se ridice la nivelul așteptărilor fiecărui tânăr. Este ușor să îți faci prieteni în toată lumea și să îți imaginezi cum deja ai bifat alte destinații din lume prin intermediul prieteniilor legate. Groningen este un oraș plin de atatea oportunități și potrivit oricărui tip de nevoi, încât 3 ani aici ți se pare un timp nedrept de scurt.
Ce sfaturi de final ai avea pentru cei care se gândesc să studieze în Olanda?
Ca o mică concluzie, aș recomanda oricărui elev care dorește să aplice în Olanda sau în orice altă țară, faptul ca va trebui să fie pregatit să aibă parte de experiențe din toate categoriile, care nu vor face altceva decât să îl definească mai târziu. Este o provocare să fii student într-o altă țară din multe motive. Tu, spre deosebire de prietenii de acasă, nu poți primi pachetul săptămânal trimis de părinți, dar acesta este un plus pentru că pe lângă studiul programului, începi și cursuri culinare, fie că vrei, fie că nu. Însă decizia de a studia într-o altă țară îți va dezvolta flexibilitatea pentru situații noi, îți va extinde orizonturile și îți vei da seama că oamenii nu sunt chiar atât de diferiți pe cât crezi, poate ai fi surprins de câte puteți avea în comun.
Înainte de a pleca, asigură-te că în bagajul tău ai pus motivație, răbdare și entuziasm. Și încă un lucru foarte important, mai ales pentru Olanda: cazarea! Asigură-te ca ai cazarea pregatită pentru când vei ajunge aici, pentru a nu întampina surprize neplăcute chiar din primele zile.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?