POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Anisia Damian, studentă la Erasmus University Rotterdam
Anisia Damian urmează un program de licență de Communication and Media în Olanda, la Erasmus University Rotterdam, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Cum ai ales Erasmus University Rotterdam şi programul International Bachelor Communication and Media?
Felul în care eu am ales să studiez International Bachelor Communication and Media (IBCoM) e destul de amuzant. Inițial îmi doream să aplic la academia de arte din Rotterdam, dar cu șase luni înainte de deadline-ul aplicării am realizat că nu aș vrea să studiez un domeniu atât de nișat. Însă deja eram obișnuită cu ideea de a studia în Olanda, în special în Rotterdam, așa că am decis să caut alternative la facultățile din oraș. Surprinzător, unul dintre primele programe de licență pe care le-am găsit a fost International Bachelor of Communication and Media (IBCoM) de la Erasmus University Rotterdam și am realizat că acesta era domeniul pe care l-am căutat tot timpul, dar nu știam să punctez ce îmi doresc. Odată ce m-am decis că IBCoM este opțiunea mea preferată, am căutat alte programe similare la care să aplic. Am aplicat și la University of Amsterdam și la Tilburg University, dar când am primit scrisoarea de acceptare de la Erasmus University Rotterdam, am acceptat locul într-o secundă.
Dă-ne câteva detalii despre programul de Communication and Media.
Communication and Media este un program de licență de trei ani. Anii universitari în sistemul olandez sunt structurați în patru block-uri a câte opt săptămâni, cu examenele în săptămâna a noua. Fiecare block are trei cursuri în componență. Primul an e bazat pe acumularea cunoștințelor de bază ale major-ului, pe când în anul doi și trei ai și electives precum International Journalism, Diversity in Popular Culture and Advertising, Artificial Inteligence for Social Design, Science Fiction in the Media, etc., adică materii la alegere care nu fac parte din trunchiul comun obligatoriu.
În anul trei poți face un program de exchange, care se organizează în aproape toate țările europene, dar și în S.U.A., Argentina, Mexic, Australia, Canada (și lista nu este epuizată), sau un minor, care poate fi luat din oricare program oferit de Erasmus University Rotterdam sau de cele două universități partenere – Leiden University și Delft University of Technology.
Cum ai descrie profesorii și cursurile?
Când am intrat în mediul universitar olandez, am fost plăcut surprinsă. Am fost uimită de cât de frumos e campusul universității, cât de dedicați sunt profesorii de aici, venind la fiecare seminar cu câte o activitate de consolidare a cunoștințelor, și ce oameni diverși am întâlnit. Pe lângă modul în care tutorii își țin orele, sunt foarte înțelegători și dornici să ajute cu orice probleme întâmpinate în proiectele pe care le avem de pregătit. În schimb, cursurile și seminariile ocupă foarte puțin timp din programul săptămânal de studiu. Sistemul olandez pune foarte mult accent pe muncă în afara clasei, cu lectură individuală și realizarea de eseuri.
Și cum e viața de zi cu zi în Rotterdam, dincolo de cursuri?
De când cu noile măsuri anti COVID-19 în Olanda, viața mea de zi cu zi gravitează în jurul pregătirii pentru seminarii și examene, și a prietenilor mei. Cum totul e închis, petrec foarte mult timp cu prietenii din căminul în care stau, fie în natură, fie în clădire.
Dar înainte de lockdown, cum era viața ta în oraș?
Viața înainte de lockdown era mult mai activă. Rotterdam e cunoscut ca fiind un oraș cu o viață studențească foarte bună. Orașul îți oferă posibilitatea de a alege dintr-o mulțime de activități. Din punctul meu de vedere, Rotterdam e locul optim pentru o viață variată pentru un student, în care poți petrece în weekend, iar în timpul săptămânii poți să-ți ocupi timpul explorând orașul pe bicicletă, găsind cafenele drăguțe pentru învățat sau ieșind din zona de comfort cu activități super fun precum mini golf in the dark, paintball, indoor rollerskating, etc.
Cum a decurs procesul de aplicare la Rotterdam?
Din punctul meu de vedere, procesul de aplicare este relativ simplu. Am auzit asta de la mulți studenți români din Olanda: „E ușor să intri, dar greu să termini.” și pot spune că e complet adevărat pentru sistemul universitar olandez.
Colaborarea cu Gabriela cum a fost?
Colaborarea cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) și cu Gabriela a fost una benefică pentru mine întrucât am fost ajutată pas cu pas să îmi pun ordine în gânduri în așa fel încât să am un dosar cât mai bun. Pe lângă asta, Gabriela m-a ajutat să îmi țin moralul sus pe parcursul acestui proces stresant.
Crezi că au fost elemente ale profilului tău care ți-au dat un avantaj în procesul de aplicare?
Cum aplicarea la Communication and Media nu presupune un examen de admitere, ci se intră doar pe baza unui dosar, singura oportunitate a comitetului de admitere de a-ți cunoaște personalitatea este eseul motivațional. Cred că atuurile pe care le-am demonstrat în eseul personal – creativitatea, dorința de a învăța, aptitudinile de vorbit în public – au fost factorii care m-au făcut să fiu admisă la această facultate.
Ce sfaturi sau recomandări ai, din experiența de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la Erasmus University Rotterdam sau la studii în străinătate?
Nu vreau să generalizez și să dau sfaturi tuturor elevilor care vor să studieze în afară, ci celor care vor să studieze în Olanda, sau mai specific la Erasmus University Rotterdam. Cum am spus anterior, e ușor să intri, dar greu să termini. Sistemul educațional olandez este foarte diferit. Eu am fost puțin nedumerită chiar și la începutul celui de-al doilea block. Cerințele sunt mari, deși cursurile și seminariile nu sunt multe. Va fi foarte multă muncă individuală, de grup, de asimilare de informații pe cont propriu, etc. Deci cred că e foarte important, înainte de a aplica la Erasmus, sau la o facultate în Olanda, să fie luat în calcul faptul că viața de student aici este foarte demanding.
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?