Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz
POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Andreea Mardale, studentă la Rotterdam Business School

Andreea este studentă în anul I la International Business la Rotterdam Business School, unde a aplicat cu sprijinul EDMUNDO. 

  • De ce ai ales consilierea EDMUNDO?

Visul meu dintotdeauna a fost să studiez în străinătate. Mereu mi-am dorit să explorez lumea și să cunosc cât mai mulți oameni și culturile acestora. Undeva în clasa a unsprezecea m-am și hotărât la ce facultate vreau să merg – Rotterdam Business School. Știam că procesul de admitere este unul destul de lung, care necesita atenția mea totală pentru documente, interviuri și update-uri și știam că nu mă voi descurca singură, pentru că aveam examenul de bacalaureat și o grămadă de învățat. Astfel, am căutat pe internet dacă există companii care să mă ghideze și să mă sfătuiască pe tot parcursul procesului de admitere, iar EDMUNDO a fost prima și cea mai bună variantă. EDMUNDO este în parteneriat cu RBS și tot procesul de admitere a fost foarte ușor. Tot ce am avut de făcut a fost să ofer actele necesare și să particip la interviul de admitere, în rest EDMUNDO s-a ocupat de discuțiile și e-mailurile cu facultatea, dar și de înscrierea mea la programul de International Business pe platforma Studielink.

 

  • Cum te-a ajutat consilierea EDMUNDO și de ce o recomanzi?

 

EDMUNDO m-a îndrumat pe tot parcursul admiterii – de la ce documente aveam nevoie până la sfaturi despre cazarea în Olanda și viața de student într-o țară străină. Pentru un adolescent care are stresul bacului, dar și teama că urmează să devină adult independent, procesul de aplicare într-o țară străină poate părea imposibil. De multe ori nu știm exact cum trebuie procedat cu admiterea, care sunt pașii de urmat, documentele necesare și să nu mai zic de aspectele vieții personale – cazarea (care este extrem de greu de găsit în Olanda), bugetul pentru mâncare, transport în comun, activitățile din timpul liber. Însă, aici vine consilierea EDMUNDO. Am colaborat foarte bine cu Cristina Chiosa, care mereu m-a ajutat și mi-a răspuns repede la toate întrebările. Mi-a oferit informații prețioase, dar și sprijin și căldură pe tot parcursul admiterii.

 

Recomand consilierea EDMUNDO tuturor elevilor care doresc să studieze în străinătate, pentru că șansele de a intra la universitatea dorită sunt mult mai mari prin îndrumarea lor. EDMUNDO se asigură că tot procesul de admitere merge așa cum trebuie și nu doar atât – oferă sfaturi despre stilul de viață al țării alese și cum să ne acomodăm cât mai repede.

 

  • De ce ai ales să studiezi în străinătate și ce le-ai spune celor ce se gândesc să facă acest lucru?

 

Visul meu este să călătoresc și să cunosc lumea din toate unghiurile ei și prin toate perspectivele. Am considerat că primul pas spre a-mi îndeplini acest vis este să studiez în străinătate, să încep dintr-un loc cu totul nou, cu oameni noi, într-un mediu internațional cu studenți din toate colțurile lumii.

În plus, indiferent de cât de mult m-am distrat în anii de liceu, am simțit mereu că sistemul de învățământ din România nu-mi poate oferi tot ce-mi doresc. Așa că am decis că vreau să experimentez cu totul altceva – un nou sistem într-o țară străină – un sistem care nu necesită doar memorarea informației, ci și aplicarea ei în viața reală, în cazuri reale. Cred că pentru a ne forma ca indivizi într-o societate care se află în continuă schimbare, este important să învățăm lucruri de actualitate și să le și punem în practică.

Când vine vorba de a recomanda elevilor ce să studieze, răspunsul meu va fi întotdeauna – ce te face mai fericit. Facultatea este un pas imens spre viața de adult și ar trebui ca decizia să fie bine gândită și aleasă cu împăcare. Viața este așa scurtă și imprevizibilă încât nu ne permitem să o irosim pe ceva ce nu ne ajută sau nu ni se potrivește. Recomandarea mea este ca fiecare elev să-și urmeze visul și ce le place cel mai mult, pentru că doar cu pasiune putem să ne creăm o carieră de care să fim mândri.

Și totuși, ce se întâmplă când nu știm ce ne place sau ce ne dorim în viață? Așa am fost și eu o lungă perioadă. Pasiunile mele, hobby-urile, lucrurile de care sunt interesată sunt efemere și mereu schimbătoare. Pentru elevii care se află în această situație, vă sfătuiesc să căutați mai multe programe, mai multe universități și să vă interesați ce se predă și în ce mod materia este predată. Poate pare o muncă dificilă, dar este spre binele vostru. RBS, de exemplu, nu predă doar materii de business (un lucru care oricum pe mine m-a interesat, fiind curioasă de cum funcționează toate companiile de succes), dar și materii de dezvoltare personală și cel mai important limbi străine: există o varietate de limbi din care un viitor student poate alege – de la limbi europene până la limbi asiatice. Astfel, prin căutări multiple, este posibil să găsiți o universitate și un program care să vă atragă.

 

  • De ce le-ai recomanda și altor elevi să studieze în străinătate?

 

În primul rând, trebuie să menționez că alegerea de a studia în străinătate nu este ușoară deloc și elevii care își doresc să plece într-o altă țară trebuie să fie 100% pregătiți, atât din punct de vedere psihic, cât și emoțional.

Însă, din momentul în care v-ați hotărât, nu veți regreta. Oportunitatea de a studia în străinătate este superbă. Nu numai că te ajută să îți deschizi ochii și mintea la un nou stil de viață și de învățat, dar îți deschide și sufletul prin multitudinea de oameni și culturi pe care o întâlnești. A locui într-o nouă țară înseamnă a te adapta și eu personal nu regret niciun moment alegerea făcută. Am avut ocazia să învăț atât de multe lucruri noi și să le privesc dintr-o nouă perspectivă. Mai mult decât atât, am cunoscut oameni extraordinari cu care acum îmi creez amintiri de neuitat.

Recomand viitorilor elevi să studieze în străinătate, pentru că este o experiență de neuitat care îi va dezvolta pe toate planurile.

 

  • Cum a fost experiența ta ca student internațional până acum?

 

Într-un singur cuvânt – diferită. Olanda, ca și țară vestică, este cu totul diferită de România. Stilul de viață de aici este total opus stilului de viață din România.

 

Din punct de vedere educațional, pot spune că am mult de muncă. Anul universitar este împărțit în 4 block-uri și în fiecare din el materia este diferită. La fiecare șapte săptămâni (cât durează un block) avem examene. În primul block, am avut examen scris la BE&C (Business English & Communication) și un multiple choice exam la cele patru materii de business din Block 1 (Organisation & People, Finance & Accounting, Operations & Supply Chain Management și Marketing & Sales). În plus, am avut un examen oral la japoneză (limba pe care am ales să o studiez, dar există mai multe opțiuni din care să alegeți) și de realizat un portofoliu la PPD (Professional and Personal Development). Deși pare o grămadă, nu vă îngrijorați, aveți o săptămână de studiu specială. Acum sunt în al doilea Block și am alte materii de studiat și alte criterii pentru a obține EC (European Credits de care este nevoie pentru a continua studiile). De asemenea, munca în grupe este foarte importantă în această perioadă, deoarece avem de realizat mai multe proiecte.

Deși am mult de învățat, materia predată este pusă în aplicare prin diferite studii de caz și proiecte. În plus, toți profesorii sunt dornici de a ajuta și a explica. Și să nu uităm de colegii de clasă, de care m-am apropiat. Ne ajutăm reciproc și ne susținem în tot ceea ce facem.

 

Când vine vorba de viața personală, cea mai mare problemă a Olandei este cazarea. Mi-a luat luni întregi să găsesc cazare în Rotterdam, iar această problemă există în întreaga țară. Dacă aveți noroc, puteți prinde loc la cămin, dacă nu – sugerez să începeți căutările de garsoniere și apartamente cât mai din timp.

 

Restul vieții mele ca student internațional este destul de liniștit. Rotterdam are o grămadă de lucruri de oferit – cafenele, restaurante, parcuri, cluburi și pentru cei pasionați de cărți sau librării, precum Cărturești – Donner Boekhandel este locul vostru. Îmi place să îmi petrec timpul plimbându-mă peste tot prin centru, iar peisajele și arhitectura sunt superbe. În plus, Olanda este țara bicicletelor, unde peste tot se poate ajunge cu ea (așa că vă sugerez să vă luați una). Când Rotterdam nu mai este de ajuns pentru ieșirile ocazionale – Amsterdam, Haga, Eindhoven și chiar și țara vecină, Belgia sunt un must see. Deși, de ținut minte este faptul că plouă foarte, dar foarte des peste tot.

 

Nu în ultimul rând, importante sunt cumpărăturile. Olanda nu are aceleași supermarketuri ca și România, așa că atunci când aveți nevoie de mâncare și alte produse pentru casă, opțiunile sunt Aldi, Dirk, Albert Heijn, Jumbo. Singurul loc pe care îl puteți recunoaște în Olanda for groceries este Lidl. Și ca și alternativă pentru Dm, Kruidvat este de reținut.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate din străinătate?

Ia legătura cu echipa noastră
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)