POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Ana-Maria Gușu, studentă la Graphic Design în Olanda
Ana-Maria Gușu studiază design grafic în Olanda, la campusul din Arnhem al ArtEZ University of Arts, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Ce te-a făcut sa te îndrepți spre Olanda ca destinație de studiu?
Am ales Olanda deoarece facultățile din Marea Britanie mi se păreau prea scumpe și prea mari pentru a mă dezvolta în direcția potrivită. În același timp nu eram încântată de Brexit și de toate implicațiile pe care acesta îl reprezintă.
Și cum ai ales ArtEZ?
În Olanda am aplicat la patru academii de arte, dar am avut ca backup și patru facultăți în Marea Britanie, care mă acceptaseră deja. Am ales ArtEZ după un video call cu conducătorul departamentului de Graphic Design, care mi-a spus că vede potențial în portofoliul meu. La celelalte facultăți, eram doar sunată sau anunțată prin email dacă am fost acceptată sau nu, în timp ce la ArtEZ relația lor cu studenții este una mult mai directă și personală, ceea ce m-a convins de caracterul pe care îl căutam în viitorii mei profesori.
Dă-ne câteva detalii despre programul de Graphic Design de la ArtEZ.
La Graphic Design la Arnhem, programul de bachelor este de 4 ani: primul an este introducerea practică și teoretică a designului, anii 2 și 3 sunt bazați pe research, skill-learning și colaborare, iar în anul 4, primul semestru este rezervat internshipului, iar al doilea semestru proiectului final de licență.
Cum a fost procesul de aplicare pentru acest program?
Procesul de aplicare are mai mulți pași, deoarece la academiile de arte din Olanda, pe lângă portofoliu, se cere și un Home Assignment, un proiect care te pregătește pentru cum arată și assignmenturile din facultate. Cred că procesul de aplicare a fost ușor pentru mine deoarece aveam deja textele pentru scrisoarea de recomandare și eseul personal de la procesul de aplicare în Marea Britanie, și am putut să mă concentrez pe Home Assignment.
Un alt avantaj a fost că aveam examenele de engleză date din timp și că aveam un istoric lung de tentative artistice în multe domenii, încât să pot să știu în ce direcție vreau să merg. Pe de altă parte am avut ajutor din partea unui meditator care m-a ajutat să îmi construiesc portfoliul.
Și cum te-au ajutat Ami și UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) în proces?
Ami m-a ajutat să îmi structurez opțiunile și să pregătesc tot ce era necesar pentru a aplica la fiecare facultate în parte. În același timp a fost și este o persoană care m-a ajutat emoțional cu stresul care vine la pachet cu acest proces.
Iar acum, cum ţi se pare viața de student la ArtEZ?
Viața de student la ArtEZ poate fi rezumată prin expresia “Fake it till you make it”, deoarece este un bachelor greu, cu multă informație practică și teoretică de asimilat rapid, în care trebuie să înveți din mers, chiar și atunci când nu știi nimic. Nu mă așteptam la altceva, deoarece știam că o să fie mult de muncă; totuși, o surpriză plăcută a fost echipa profesorilor, care sunt foarte săritori și buni în a da feedback și a te ajuta cu proiectele tale. Grupul studenților este și el o oază de oameni din toate colțurile lumii gata să te ajute.
Și dincolo de cursuri? Cum e pentru tine viața de zi cu zi în Olanda?
Viața de zi cu zi în Olanda se învârte mult în jurul prietenilor mei și a acțiunilor de menținere a unui stil de viață sănătos. Arnhem e un orășel destul de mic, așa că the night life nu este atât de interesantă ca în alte orașe studențești, dar este perfect pentru mine. Sunt implicată într-o organizație de studenți numită Arnhem Student Point, căreia îi dedic o parte a timpul meu liber, și recomand tuturor studenților să caute o organizație în care să se implice.
Din păcate, odată cu pandemia, am revenit în România și toate planurile am fost puse pe hold. Dar știu că încet-încet vom reveni cu responsabilitate unde am lăsat lucrurile în martie.
Și, din toată experiența de până acum, ai vreun sfat pentru cineva care abia începe să ia în calcul studiile în străinătate?
Pentru oricine care se gândește să aplice la studii în străinătate recomand să găsiți un student care merge la bachelorul care vă interesează și să îl întrebați cum este acolo (pe grupurile de Facebook ale studenților din acele facultăți, de exemplu). It’s never too late to think about studying abroad, but the sooner you start, the better! Nu e nici o rușine să ceri ajutor, să mergi la companii care ajută cu procesul de aplicare și să dai multe emailuri. Researchul și pregătirea pe care le faci acum vor fi în favoarea ta!
Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top?