POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Alexandra Danșa, studentă la University of Groningen

Alexandra Danșa urmează un program de International and European Law la University of Groningen, unde a aplicat cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.

Ce te-a făcut sa te îndrepți spre Olanda?

Desigur că a contribuit nivelul de dezvoltare superior României pe toate planurile, dar țara ca atare nu a reprezentat un factor decisiv pentru alegerea mea, ea făcând doar parte din contextul unei universități bune, al cărei program mă atrăgea.

Cum ai ales Groningen şi programul de International and European Law?

Niciodată nu am luat în considerare posibilitatea de a rămâne și studia în România, deoarece îmi doream să experimentez un alt mod de viață și să descoper diferite părți ale lumii prin intermediul colegilor internaționali. Încă din clasa a 8-a, aveam în minte ideea unei cariere juridice, iar în timpul liceului domeniul politicii a început să mă intereseze tot mai mult. Așadar, la începutul colaborării cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) aveam trei opțiuni: Political Science (Sciences Po), International and European Law (University of Groningen) și International Relations (Leiden University). Cu toate acestea, prieteni de familie care fac parte din cercul politic m-au sfătuit să mă îndrept spre drept pentru că oferă numeroase oportunități profesionale, fapt pe care îl înțeleg acum pe deplin.

Cum e programul?

Programul durează 3 ani, din care primul semestru din ultimul an îți oferă posibilitatea să studiezi la o universitate dintr-o țară diferită. Un an este împărțit în patru blocuri (un semestru e egal cu două blocuri) și, prin urmare, patru sesiuni. În timpul unei sesiuni se dau 2-3 examene, fapt care îți permite să îți structurezi și să înțelegi materia într-un mod eficient. Orarul nu este încărcat, oferind studenților libertatea de a-și aloca timpul necesar studiului individual, dar și activităților extra-școlare.

Cum a decurs procesul de aplicare pentru tine?

Procesul de aplicare a decurs fără dificultăți prea mari. Necesită însă pregătirea multor documente și scrisori, motiv pentru care e de luat în considerare faptul că fiecare etapă impune o lungă durată de timp.

Cum au contribuit Aniela și UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) în proces?

Aniela a fost un real sprijin în toată această perioadă. Mi-a oferit sfaturi și informații utile, atât mie, cât și părinților mei. Uneori poate fi dificil să înțelegi în totalitate numeroasele cerințele pretinse de către universități, dar și modul în care ar trebui să îți compui scrisorile de intenție sau discursul din timpul unui interviu. Personal, nu am întâmpinat aceste greutăți datorită Anielei, care mi-a oferit toate detaliile necesare și s-a asigurat ca fiecare document să atingă standardele calitative obligatorii.

Ce anume din profilul tău crezi că a contat pentru succesul aplicației tale?

Cu siguranță că, pe lângă situația școlară, cele care fac diferența sunt activitățile extra-școlare. Consider că premiile obținute la olimpiade și concursuri școlare, dar și implicarea în activități de voluntariat sau workshopuri pentru dezvoltarea personală au reprezentat un plus în CV-ul meu.

Și, cum ţi se pare viața de student la Groningen?

Profesionalismul pe care l-am întâlnit aici mi-a depășit toate așteptările. Spre deosebire de România, profesorii sunt extrem de deschiși la propunerile studenților, au o atitudine prietenoasă și sunt dornici să ne învețe cât mai multe. Deoarece majoritatea profesorilor de la seminare sunt tineri, am reușit să creăm o legătură specială cu ei. Cât despre cursuri, acestea sunt formulate pe înțelesul tuturor și adesea predate de etaloane ale lumii juridice.

Și viața de zi cu zi în Olanda?

Viața in Olanda e caracterizată de lipsa agitației cotidiene, de oameni ospitalieri care se plimbă molcom pe străzi, târguri de flori, dar și de roiuri de biciclete.

Ai recomandări pentru cei care abia încep procesul de aplicare?

Presupun că cei mai dificili pași din acest proces al plecării în străinatate sunt reprezentați de decizia propriu-zisă, dar mai ales de primele săptămâni de acomodare. Adevărul e că niciunul din cei menționați nu este ușor, dar îți oferă ocazia unei experiențe inedite, de care nu ai putea avea parte în propria țară. Singurătatea este un sentiment relativ printre atâția colegi internaționali, care trec prin aceleași stări, și cu care ai ocazia să empatizezi. Studiile în străinatate reprezintă oportunitatea de a te bucura de un sistem educațional de excepție și să te dezvolți nu doar pe plan profesional, ci și personal.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)