POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Alex Strete, student la University of Amsterdam

Alex Strete a terminat liceul la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş şi a aplicat în 2016 la University of Amsterdam cu sprijinul UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO. 

Spune-ne câte ceva despre programul pe care îl studiezi la University of Amsterdam (UvA).
Programul se numește European Studies. Pare destul de vag după nume, dar se potrivește având în vedere că se studiază diverse teme legate de evoluția Europei, cum ar fi economie, drept, istorie și artă. Este un program super-versatil care îți oferă multe posibilități de viitor. Nu degeaba profesorii spun că noi o să terminăm facultatea cu o diplomă de „Europeanist”.

Cum ai ales UvA şi programul ăsta?
Sincer să fiu alegerea a fost destul de oarbă. Știam că vreau să studiez în afară, aia era clar, doar că nu știam unde și cum. Odată ce am ales Olanda, pur și simplu am căutat universitățile de top și cu ajutorul Silvanei am aplicat pentru ele.

Aveai şi alternative pe la care le luai în calcul?
Erau și alternative, cum ar fi universitățile din Maastricht și Utrecht, care deși sunt bune, parcă nu sunau la fel de bine ca University of Amsterdam.

Spuneai că ai început prin a alege Olanda ca destinaţie de studiu. Ce te-a făcut s-o alegi?
Cel mai probabil bicicletele. Pare ciudat, dar eu am învățat să mă dau cu bicicleta cu o vară înainte să aplic și fiind în febra noului hobby descoperit, Olanda era un fel de paradis pentru mine. Bine, pot să menționez și alte motive, cum ar fi că e printre puținele țări cu profile bune în engleză (pe lângă UK), că majoritatea absolvenților de facultate de aici își găsesc de lucru foarte ușor sau că viața în Olanda e în general bună. Dar… biciclete.

Şi cum a decurs procesul de aplicare? Au existat părţi mai dificile sau etape care au fost în mod special provocări pentru tine?
Sincer, a fost destul de lejer. A trebuit să pregătesc diverse materiale pentru celelalte universități, cum ar fi interviuri scrise sau CV, dar Universitatea din Amsterdam nu mi-a cerut mare lucru. Ei se bazează mult pe selecție naturală, acceptă cam pe toată lumea, dar o bună parte dintre noii studenți se retrag după primele câteva examene. (De exemplu, din prima prelegere am fost anunțați că 70% dintre noi vor pica primul examen. Nu s-au înșelat.)

Cum a fost să lucrezi cu consilierul tău, Silvana? Care ţi s-a părut că a fost contribuţia ei şi a UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) în procesul ăsta?
Silvana mi-a salvat viața în tot procesul de aplicare. Pe lângă că m-a ajutat să îmi aleg profilul potrivit, a fost cu mine în fiecare pas necesar pentru aplicare. Mi-a plăcut foarte mult tot feedback-ul primit, comunicarea neîntreruptă pentru câteva luni și în general personalitatea ei. Eu eram total pierdut (ca în general) și ea m-a pus pe picioare de multe ori cu Skype-uri, sfaturi și voie bună. Silvana a fost un ajutor vital pentru mine și probabil fără ea nu aș fi aici acum.

Crezi că sunt elemente ale profilului sau ale backgroundului tău care ţi-au dat un avantaj în procesul de aplicare?
Eram destul de mândru de CV-ul meu și am rămas un pic dezamăgit când UvA nu mi l-a cerut. Fiind la profil uman, am avut o grămadă de timp să fac voluntariat în liceu, atât participând în proiecte de educație non-formală (cum ar fi GROW) sau având o poziție de executive board member într-o organizație internațională pentru studenți, AIESEC. Oricum, deși nu m-au ajutat neapărat în aplicare, folosesc abilitățile învățate în timpul voluntariatului în fiecare zi, aici. Recomand tuturor să le dea o șansă, în special celor pe care le-am menționat mai sus.

Cum ţi se pare viaţa de student la UvA? Cum sunt cursurile faţă de aşteptările tale?
Având în vedere că nu am stat foarte mult timp să-mi aleg opțiunea, nu prea am avut timp să îmi stabilesc așteptări. Eu am vrut doar să fie fain. Cu toate astea, încă de la primul curs am rămas plăcut surprins de toată viața de student de aici. Profesorii sunt vizibil extrem de bine pregătiți dar și super de treabă, programul este schimbat constant după feedback-ul studenților și programul de tutorat se asigură că ai cea mai bună experiență posibilă, cu planuri de viitor incluse. În general e destul de mult de lucru, în special de citit, dar profesorilor nu prea le pasă de note, ci de câtă informație rămâne cu tine după cursuri. O notă de 7 aici e o notă de 10 în liceu.

Şi cum e viaţa de zi cu zi, dincolo de cursuri?
Viața de zi cu zi (câtă îți rămâne după studiat și mers la facultate) cred că ar fi bună indifirent de persoană. Orașul are foarte multe atracții turistice și culturale, magazine cu produse locale (atât mâncare cât și bunuri), parcuri drăguțe și alte chestii pe care oricine le știe despre Amsterdam și nu are rost să le enumăr aici.

Ce sfaturi sau recomandări ai, din experienţa de până acum, pentru cineva care abia începe să ia în calcul să aplice la UvA?
Recomand să nu mai calculeze și să vină. În general viitorii studenți români, din câte am văzut, vor să aplice în Anglia pentru profile în engleză, dar ar fi surprinși să vadă câți studenți englezi sunt aici, în Olanda. Ideea e că experiența internațională e minunată, cursurile sunt bine făcute și elevii buni sunt recompensați (nu doar cu burse, ci și cu programe în plus de specializare, internshipuri și altele care în final se văd pe diplomă). Eu, sincer, sunt foarte mulțumit de alegerea făcută și nu m-aș vedea altundeva. Singurul lucru de zis, avantaj pentru unii și dezavantaj pentru alții, e că focusul principal e învățatul pe cont propriu, cu self-research, analize și cărți întregi de citit. Cel puțin mie mi s-a părut o diferență majoră față de sistemul românesc, unde ți se dă totul mură în gură ca apoi să fii nevoit să reciți înapoi, pe de rost.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)