Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz
POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Alessandra Stan, studentă în Dubai

Alessandra Stan e o aplicantă UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) care studiază management hotelier în Dubai, la The Emirates Academy of Hospitality Management.

Ce te-a făcut să te îndrepți spre management hotelier, ca domeniu de studiu?
Îmi place foarte mult să călătoresc, să cunosc locuri noi, oameni, religii, culturi, peisaje, orice mă atrage, mă binedispune și mă ajută să îmi îmbogățesc cunoștințele. Pot spune că părinții mei au fost cei care m-au făcut să mă îndrept către acest domeniu, deoarece, fiind ocupați cu serviciul, atunci când venea vorba de vacanțe, îmi spuneau să mă uit eu și să aleg o vacanță al cărei buget nu trebuia să depășească o anumită sumă. În timpul liber, căutam, alegeam o destinație și apoi căutam obiective de vizitat, restaurante sau mijloace de transport. Făceam calculele necesare, iar atunci când totul era gata, discutam cu familia și cu prietenii noștri. Eram numită de ei „ghidul familiei” și îmi spuneau că ar trebui să mă informez despre universități care să se bazeze pe turism. Acest lucru m-a făcut să reflectez mai mult asupra a ceea ce urma să fac după ce voi termina liceul.

Am mers la târgul de universități din București, RIUF, am adunat broșuri de la universitățile de renume și, odată ajunsă acasă, am început să mă informez din ce în ce mai mult. În acest fel am descoperit că era ceea ce îmi doream să urmez.

Și cum ai ales Emiratele Arabe Unite (și The Emirates Academy of Hospitality Management) ca destinație?
EAU a rămas în sufletul meu după o vacanță în Dubai cu familia mea. După acest concediu fantastic, le-am spus părinților mei că eu mi-aș dori să trăiesc și să lucrez în Dubai, însă niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să studiez aici.

Ok, acum să vă spun cum am ajuns aici. La acel moment cochetam cu o universitate din Olanda, pe care am vizitat-o în iunie 2016 în urma programului Open Day. Acolo am fost întâmpinată de un student ambasador din anul II, pe nume Eduard Trică, care, preț de câteva ore, ne-a prezentat și descris cât de frumos și interesant este să studiezi management hotelier la Stenden, dar și ce oportunități ai pe parcursul celor 3 ani de studiu. Acum deja totul căpătase contur, era clar că asta îmi doream să urmez, mai ales pentru că îmi doream să lucrez în Dubai. Îmi făcusem și planul: merg la Stenden, studiez acolo cei 3 ani, îmi voi face internshipul în Qatar, iar după terminarea studiilor voi găsi un job în Qatar, pentru că voi deveni o profesionistă în domeniul ales și apoi clar voi aplică pentru un job în Dubai.

Am decis să aplic cu UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO), iar consilierul m-a întrebat ce îmi doresc și unde mă văd în viitor. I-am povestit, iar ei m-au ajutat ca drumul meu către destinația dorită să fie mai scurt. Linkurile puse la dispoziție de Silvana, informațiile, chiar dacă au fost puține, mi-au fost de mare ajutor, iar programul EAHM era ceea ce îmi doream mai ales că această universitate are un parteneriat cu École hôtelière de Lausanne, din Elveția.

Cum a decurs procesul de aplicare?
Procesul a fost destul de complex: foarte multe formulare și multe informații, atât despre mine cât și despre părinții mei. So, procesul de aplicare, cum am zis mai sus, a fost complex, însă nu complicat. Cel mai dramatic lucru a fost faptul că trebuia să aștept răspunsurile, care parcă nu mai veneau. Un element specific pentru admiterea în EAU este un contract pe care universitatea ți-l trimite și unde îți explică care sunt regulile, atât în universitate, cât și în campus. De exemplu, alegând să studiezi la EAHM, trebuie neapărat să locuiești în campusul universității dacă niciun membru al familiei nu trăiește în Dubai. Atât în Dubai, cât și în campus, consumul alcoolului este strict interzis celor cu vârsta sub 21 de ani. În campus, este total interzis indiferent de vârstă. Interviul este cel care face diferența, dar și rezultatele obținute și prezența la orele de curs în cei 4 ani de liceu.

Și cum a fost colaborarea cu Silvana?
A fost o adevărată încântare. M-a ajutat foarte mult și îi mulțumesc din tot sufletul pentru că, fără ea, nu știu ce m-aș fi făcut. Silvana a fost cea care m-a sfătuit și m-a ajutat în tot ceea ce a presupus pregătirea dosarului meu: formulare, scrisori de motivație, scrisori de recomandare , interviuri. Toate soluțiile la ceea ce nu înțelegeam le găseam cu ajutorul Silvanei. Este o persoană specială pentru mine și îi voi rămâne recunoscătoare toată viața.

Povestește-ne despre programul pe care îl studiezi la EAHM.
Trebuie să vă spun că anul universitar este structurat în 3 trimestre. În fiecare trimestru, se studiază câte 5 materii. Acum, eu sunt în anul I, trimestrul II. În primul trimestru am studiat Food & Beverage Management, Food & Beverage Service, Culinary, Business și English, iar acum studiez Marketing, Accounting, Housekeeping, Front Office și Leadership. Fiecare materie are 2 ore de curs pe săptămână, una de teorie și una de practică, câte un test în Week 4-5, câte un proiect individual, un proiect de grup, o prezentare a proiectului de grup și un examen final. Materiile sunt foarte bine structurate, foarte bine explicate de profesori. Orele de curs sunt interactive și tot timpul descoperi lucruri noi și interesante care te fac să aștepți cu nerăbdare următorul curs.

Apropo, ei țin foarte mult la prezența la cursuri. De exemplu, dacă ai 2 absențe la un curs, trebuie să reiei întreg cursul trimestrul următor. Absența la curs se justifică doar printr-o hârtie de la medic, cum că ai fost internat sau, mai rău, de la poliție, cum că ai fost închis.

Apropo de asta, cum ți se pare viața de student la EAHM?
Sunt student ambasador la EAHM, particip la foarte multe evenimente, atât în cadrul universității, cât și în afara ei. Ești tot timpul prins în diverse activități. Acestea ne sunt prezentate în pauzele dintre cursuri și poate participa oricine își dorește. Eu una nu am timp nici măcar să mă gândesc la cei de acasă, dar să mă plictisesc. Mie îmi place extrem de mult tot ceea ce am întâlnit aici, este total diferit de ceea ce am făcut în România.

Profesorii sunt niște oameni calzi, prietenoși care știu să-ți captiveze atenția la orele de curs, sunt niște oameni care zâmbesc tot timpul, care te ascultă și te ajută dacă tu le ceri asta. Spun aceste lucruri din propria experiență. De exemplu, nu am înțeles destul de bine anumite lucruri, iar după terminarea cursului, am căutat profesorul respectiv și nu a ezitat nicio secundă să petreacă o oră din timpul lui liber făcându-mă să înțeleg mai bine. Este ceva ce pe mine chiar m-a uimit, pentru că în liceu nu am avut o asemenea ocazie.

Și, dincolo de cursuri, cum e viața de zi cu zi ca studentă în Dubai?
Săptămâna în Dubai începe de duminică și se termină joi; vineri și sâmbătă sunt zile libere. În timpul săptămânii, eu nu părăsesc campusul decât dacă am neapărată nevoie de ceva. Sunt foarte ocupată, așa cum ziceam, cu diverse activități, dar și cu studiul individual.

Însă în fiecare vineri ies împreună cu prietenii mei să luăm cină. De ce vineri? Pentru că în fiecare vineri sunt focuri de artificii în Dubai și e păcat să ratezi un asemenea spectacol pe cer. În fiecare sâmbătă merg împreună cu prietenii mei la cumpărături. În cursul săptămânii, avem o pauză între cursuri pentru a lua prânzul la unul din cele 3 restaurante ale universității. Sunt zile în săptămână când sunt organizate petreceri tematice cu durată exactă de 3 sau 4 ore, unde se ascultă muzică, mâncăm, dansăm. De asemenea, avem Movie night, Valentine’s Day, Halloween night, etc. Aceste seri sunt organizate de Student Council. Aici la EAHM, nicio zi nu seamănă cu alta. După 4 luni de stat în Dubai, pot spune că în fiecare zi este o nouă provocare.

Cum te-ai adaptat?
M-am adaptat foarte repede pentru că a fost ceea ce mi-am dorit și pentru că îmi place foarte mult ceea ce am ales, dar și oamenii pe care i-am întâlnit sunt speciali. Suntem foarte multe naționalități, peste 60. Culturi diferite, religii diferite, obiceiuri diferite. Toți ne dorim să ajungem cât mai sus, toți studiem managementul ospitalității, toți avem același obiectiv. Ne sprijinim, ne protejăm și ne ajutăm ori de câte ori avem nevoie. Suntem ca o familie. Ne înțelegem cu toții extrem de bine cu toate că avem religii diferite și personalități diferite. Fiind toți departe de familiile noastre, probabil că acest lucru ne face să ne împrietenim foarte repede, să ne respectăm și să ținem unii la alții.

Din toată experiența de pană acum, ai sfaturi sau recomandări pentru cineva care ar lua în calcul să studieze în Dubai?
Cei care își doresc să studieze managementul ospitalier trebuie să știe că Dubai este cea mai bună alegere, pentru că, în opinia mea, aici ospitalitatea este la un nivel foarte înalt. Dubai este perla EAU, locul în care te simți în siguranță. Legile stricte și moralitatea maximă au făcut din Dubai ceea ce este astăzi. În acest moment, după 4 luni în care am locuit în Dubai, pot spune că mă simt ca acasă. Și incă ceva, pot spune din propria experiență că toate visele devin realitate cât timp crezi în ele și ai curajul să le urmezi.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătura cu echipa noastră.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)