Nu există ”nu se poate” - interviu cu Andreea Mitran despre studiile în Danemarca
Andreea Mitran a absolvit Colegiul Național ”Carol I” Craiova în cadrul profilului filologie bilingv – spaniolă. În prezent, studiază Marketing în Danemarca, la Lillebaelt Academy. Consideră că decizia de a-și continua studiile în străinătate a fost una inspirată și îi încurajează pe ceilalți tineri spunând că nu există ”nu se poate”, ci doar ”nu vreau”.
Iată ce ne-a spus Andreea despre experiența de studii în Danemarca.
Motivul pentru care am hotărât să îmi continui studiile în străinătate a fost nesiguranța posibilității de a mă realiza în România pe propriile forțe. Mama mea m-a încurajat și susținut să plec din România, iar după un an și jumătate, pot spune că am luat cea mai bună decizie a vieții mele.
Când alegi un astfel de drum, cel mai mult contează motivația. Eu am avut 100% motivație să plec și acum sunt foarte fericită pentru tot ce am realizat.
Cel mai mult îmi place în Danemarca zâmbetul oamenilor de pe stradă, din autobuz, din supermarket, de la concert, de la școală. Oriunde, sunt foarte politicoși și încearcă să te ajute atunci când văd că ai nevoie. Partea mai puțin bună este că uneori nu ți se spune atunci când greșești și ești lăsat să înveți din propriile erori. Danezii nu te vor contrazice niciodată, ei vor aduce argumente care să te îndrume către drumul cel bun, dar nu te vor critica direct. Trebuie să ai un simț al subtilității dezvoltat.
O zi din viața de student este captivantă pentru că sunt foarte multe activități disponibile. De exemplu, marțea încep cursurile de la 08:05 și rămân la facultate până la 12:00 sau 13:30. După ce termin, merg de obicei la un eveniment sau un prânz cu prietenii. La ora 17:00 particip la cursurile de limbă daneză, iar seara când ajung acasă citesc cazul practic sau cartea de curs și mă relaxez. Dacă trebuie să descriu, spre exemplu, ziua de vineri, aceasta este mai relaxată pentru că nu trebuie să merg la cursuri (lucrez de acasă). Cu siguranță particip la vreun eveniment, iar seara muncesc. La orele 22:00, când termin, merg de obicei într-un club/la un film/la o petrecere.
În primul an de studii, mama a fost cea care m-a finanțat. Apoi ea a venit în Danemarca, iar eu mi-am găsit un job. Acum lucrez 40 de ore pe lună și beneficiez de o sumă de la statul danez pentru că sunt studentă. Banii pe care îi primesc astfel și cei pe care îi câștig muncind sunt suficienți cât să economisesc jumătate din total. Așa cum am mai spus, atunci când ești motivat, nu există lucru pe care să nu îl poți face.
În ce privește sistemul de învățământ, pot spune că în Danemarca, profesorii ne tratează de la egal la egal, iar motivația trebuie să vină de la sine. Dacă tu nu vrei să înveți, nu o să te roage nimeni. Dacă nu mergi la școală, universitatea îți transmite un preaviz, iar apoi te exmatriculează.
Un elev român bine pregătit din liceu, spre exemplu, își poate construi o carieră pe propriile forțe continuând studiile în Danemarca pentru că aici va fi apreciat din toate punctele de vedere.
Pentru tinerii care doresc să studieze aici, aș avea trei sfaturi:
1. Să învețe bine în liceu/facultate pentru a avea oportunitatea de a pleca din țară;
2. Să fie motivați atunci când iau o decizie care le va schimba viața;
3. Să pornească de la premisa că nu există ,,nu se poate”, există doar ,,nu vreau”.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.