Multimedia Design and Communication în Danemarca - interviu cu Roxana Savin
Roxana este fostă elevă a Colegiului Național ”Ghe. Vrânceanu” Bacău iar acum studiază Multimedia Design and Communication în Danemarca. Pentru ea alegerea a fost ușor de făcut având deja un verișor student la această specializare în Danemarca.
Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?
Eu am un verișor care era deja la studii în Danemarca și el m-a pus la curent cu o parte din detaliile despre viata de student de acolo. În plus am aplicat la același program și facultate ca și el. Părinții m-au susținut foarte mult chiar dacă situația noastră financiară nu era tocmai una foarte bună.
În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?
Mentalitatea danezilor este diferită de a noastră: mănâncă mai sănătos, aleargă în fiecare dimineață și au piste de biciclete peste tot. În plus este o țară foarte curată.
Cum e o zi din viața ta de student?
Programul e asemănător cu cel din liceu, cursurile încep dimineața la ora 9:00 și se încheie la ora 12:00 sau la ora 14:00. În general la ora 12:00 avem jumătate de ora pauză de masă. Săptămânal am o zi liberă sau cateodată chiar două, depinde de orar. La specializarea mea folosesc în principal laptopul, fie pentru notițe fie pentru prezentări de proiecte. Cel mai des, modul de predare ales de profesori este prin intermediul prezentărilor,dar asta depinde bineînțeles de fiecare facultate.
Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
Este intradevar destul de scump ca să poți pleca dar, pe parcurs, dacă ești perseverent în găsirea unui job part-time te poți descurca destul de ușor cu partea financiară. De exemplu eu lucrez doar 9 ore duminica la un depozit in Aarhus. Pe ora primesc 14,5 euro, asta insemnand aproximativ 530 euro/lună. De asemenea am și o bursă de 670 euro/lună. Din acest punct de vedere consider că Danemarca e o alegere demnă de luat în calcul.
Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?
Difera destul de mult. La specializarea mea examinarea se face mai mult pe parcurs. La final de semestru se dă doar un singur examen oral. În plus pe tot parcursul anului simțim sprijinul și încurajarea cadrelor didactice cu care interacționăm. De asemenea cred că este mai ușor să-ți găsești un job part-time care să nu intre în conflict cu programul de la facultate.
Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?
Daca vreți să experimentați un stil de viață diferit, să interacționați cu o cultură nouă, vă îndemn din toată inima să aplicați la o facultate în străinătate. Chiar dacă poate va fi greu la început, veți începe să întelegeți cu timpul că ați făcut alegerea corectă.
Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?
Să plecați cu încredere, dacă asta vă doriți cu adevărat. Sa nu vă dați bătuți, chiar dacă în primele luni dorul de casă poate fi destul de mare.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.