La studii în Olanda - interviu cu Samuel Haret

Samuel Haret, absolvent al Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad având ambiția de a excela în ceea ce face și ceea ce este a ales studiul la Utrecht University în Olanda. Din punctul lui de vedere ” Studiul în străinătate e asemănător cu venirea unui tânăr din provincie la facultate în București, doar că ridicat la pătrat.”

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Cred că ambiția a fost motivația mea principală. Știam ce vreau să fac și știam care e calitatea studiilor și șansele de a mă angaja ulterior dacă voi rămâne în țară. Cântărind greutatea acestor factori între România și Olanda, țara în care am ales să vin, balanța a înclinat spre vestul Europei.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Acum am 20, dar rezonez perfect cu ceea ce zici. Cred că eu, la fel ca mulți alții care au ales să plece, am subestimat teribil factorul ‚dorul de casă’. E ușor să fii haiduc atunci când ești de 18 ani acasă, dar odată ce petreci câteva luni departe de cei dragi, vorbind numai o limbă străină, și auzind în jurul tău o limbă și mai străină, să zicem doar că ți se pune un nod uriaș în gât, trebuind să înghiți forțat, cu curaj, zi de zi, pentru a-l face să fie ceva mai puțin însemnat.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

E un mediu profesional foarte avansat. Fiecare merge la muncă pentru a-și face treaba și o face ‚ca la carte’. Lene, apatie, lipsă de motivație, sunt termeni destul de necunoscuți aici. Cred că fiecare a înțeles că atâta timp cât mergi la muncă, unde ești plătit rezonabil și faci parte dintr-o echipă care poate merge înainte doar dacă fiecare parte a sistemului merge ‚ceas’, ai face bine să dai tot ce ai mai bun zi de zi.

Cum e o zi din viața ta de student?

Nu știu dacă sunt un exemplu foarte elocvent, viața mea de student e destul de monotonă și deseori obositoare. Merg la facultate destul de devreme, unde petrec relativ multe ore pe zi, iar mai apoi merg la lucru, unde stau de la 18 la 21. În ultima vreme am cedat mersului pe bicicletă și mă întorc acasă cu autobuzul, altfel ar fi urmat un drum cu bicicleta de o oră până acasă. Nu sunt tipul care să frecventez cluburile, din simplul motiv că nu-mi permit și nu am timp. Încerc să-mi mențin focusul la motivul pentru care am venit aici și zi de zi să fiu cu un pas mai aproape de ținta mea.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

În momentul de față am o slujbă part-time stabilă la un restaurant, în bucătărie. Lucrez și ca blogger pentru departamentul de marketing al facultății, în colaborare cu EDMUNDO, și fac parte din Ambasada facultății, fiecare din cele trei fiind plătite. În plus, pentru că lucrez primesc și o bursă. Îmi vin lunar ceva mai mult de 1000 de Euro, dar munca se adună destul de mult peste studii, iar costurile nu se depărtează cu foarte mult de suma pe care o câștig.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Sunt destul de mulțumit de ceea ce fac. Profesorii par specialiști în domeniu, și deși cu toții avem câte o problemă cu câte un curs, înțelegem importanța fiecărei materii din curiculă. Prezența multor proiecte oferă dinamism studiului și mai ia din partea teoretică uneori obositoare. Profesorii sunt gata să discute cu tine și poate chiar să negocieze dacă ai o problemă cu o anumită parte a cursului, a testelor sau proiectelor, în condițiile în care vii cu argumente . Cred că principala diferență e că atât profesorii, cât și elevii sunt aici pentru același scop: de a educa elevul în ceea ce-și dorește să facă pentru restul vieții. Chiar dacă nu pare, dar scopul acesta rezolvă multe dintre problemele care apar între cele două părți.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Eu nu sfătuiesc pe nimeni să aplice sau nu, tot ceea ce fac și în esență pot face, este să prezint cum e să fii student internațional, iar elevii pot face propria alegere. Mereu am crezut în libertatea de a alege, și faptul că eu am ales să vin aici, m-a făcut să trec peste extrem de multe piedici. Dacă converg la scopurile pe care le-am avut și eu, la ambiția de a fi într-un ocean mai mare, unde și hrana e mai mare, dar și rechinii mai mari (o analogie între oportunități și riscuri), aici le vor găsi pe amândouă. Studiul în străinătate e asemănător cu venirea unui tânăr din provincie la facultate în București, doar că ridicat la pătrat.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

a. Seriozitatea e o trăsătură apreciată oriunde în lume, și e bine să fie gravată adânc în personalitatea ta. Dacă te construiești ca o persoană sinceră, de cuvânt, cu onoare și coloană vertebrală (cumva noțiuni asemănătoare, dar fiecare cu particularitățile ei), lumea va observa, și vei ajunge departe, mai devreme decât poate că îți planificai.

b. Notele nu sunt atât de importante pe cât le facem noi să fie, însă va veni o vreme în care lungimea materiei de BAC va trebui să fie parcursă în una sau două seri, iar atunci vei face bine să știi să înveți! Inteligența nu va substitui niciodată munca până la capăt!

c. Bucurați-vă de timpul petrecut acasă și gustați în tihnă de distracția pe care o aveți acasă. În curând, dacă veți veni la facultate cu țeluri mari, distracția nu va mai avea atâta loc în program.

 

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)