Interviu cu Octavian Dragan despre studiile universitare in Germania
Absolvent al Colegiului Național ”Alexandru Dimitrie Ghica” din Alexandria, Octavian Drăgan este astăzi student al Universității din Mannheim, Germania. Vede studiul în străinătate ca pe o investiție, însă recomandă tuturor tinerilor care aleg acest drum să nu uite valorile naționale sau aspectele pozitive legate de România.
Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?
Am simțit dorința de a experimenta un sistem de învățământ diferit de cel românesc. Voiam să fac ceva dificil, solicitant și inedit pentru a încerca să-mi testez și să-mi demonstrez în felul acesta abilitățile. M-am gândit că, dacă voi reuși să obțin o bursă și să petrec o perioadă de studiu „în afară” încununată de succes, aș face o investiție în dezvoltarea și perspectivele mele viitoare.
Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr și să te afli la așa mare distanță de casă?
În privința aceasta nu cred că există un răspuns universal. Am întâlnit atât tineri care nu aveau probleme aproape deloc pe planul acesta, cât și tineri care erau măcinați de astfel de lucruri. În linii mari, schimbarea presupune și episoade în care te simți poate copleșit de noile provocări (sfat: nu vă speriați când se va întâmpla asta, e perfect firesc și, deși în momentele acelea veți simți că nu puteți și că vreți să cedați, veți reuși să treceți cu bine peste, de aici termenul de „episod”). Dar suntem ființe adaptabile și în orice circumstanțe putem găsi echilibrul.
De obicei această tranziție necesită timp, răbdare și susținere din partea celor dragi și apropiați. Deci nu trebuie să subestimăm lucrul acesta, ci să ne gândim în prealabil ce presupune. Inevitabil vom avea parte de o doză de necunoscut și de „hopuri”. Nu trebuie să ne lăsăm descurajați, însă, pentru că viața își va face un curs firesc pe care poate nu-l putem anticipa, dar cu prezența căruia ne vom obișnui.
În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult la Germania?
Gradul de civilizație. Și când spun lucrul acesta mă refer la mentalitate (majoritatea problemelor și a beneficiilor de aici pornesc), însemnând disciplină, respect pentru oamenii și lucrurile din jur, dar și la fondul material (infrastructură, diverse facilități) care oferă posibilități de studiu, dezvoltare și recreere.
Cum e o zi din viața ta de student?
Pe măsură ce am mai mult de învățat, ziua devine mai scurtă. Nu sunt genul de persoană care are un program obișnuit pe care îl respectă, deci zilele diferă destul de mult de la una la alta.
În general nu petrec multe ore la facultate. Cursurile și seminariile nu ocupă mult timp, nu sunt plasate într-un anumit moment al zilei (ci pot avea loc dimineața, după-amiază sau seara) și sunt făcute să îmi ofere baza pe care eu trebuie să construiesc. E mult mai mult de lucru acasă.
Dacă programul îmi permite, iau prânzul la cantină. În drum spre casă mă opresc aproape întotdeauna la supermarket pentru cumpărăturile de rigoare. Restul zilei este o combinație de studiu și odihnă, presărate cu gătit, practicarea vreunui sport în cadrul facilităților oferite de universitate, întâlniri cu prietenii sau vreun eveniment special, poate un concert sau o ieșire interesantă undeva.
Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
Cheltuielile depind de doi factori: stilul de viață al fiecăruia (cine alocă mai mult timp distracției și cumpărăturilor evident va cheltui mai mult) și destinația (traiul în unele orașe este într-adevăr costisitor, se pot adăuga apoi taxe de studiu etc.). Eu mă descurc bine deoarece nu sunt o persoană cheltuitoare, iar țara în care locuiesc acum oferă posibilitatea unui trai bun fără o solicitare financiară mare. Sursa mea principală de venit este bursa de studiu ERP pentru absolvenți din domeniul economic care mi-a fost oferită de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Serviciul German de Schimb Academic).
Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?
Este orientat spre partea practică a studiului, în sensul că teoria nu trebuie doar înțeleasă și învățată, ci și aplicată corespunzător. De asemenea, tot ceea ce se studiază este de actualitate, bazat mult pe lucrări și articole din literatura de specialitate și experiențe din viața reală, astfel încât teorii care s-au dovedit a fi învechite sau eronate sunt eliminate, corectate sau transpuse în prezent.
Se pune accent pe contribuția și participarea studenților, profesorii evitând să monologheze și preferând să poarte discuții care să ajute la înțelegerea conceptelor ce trebuie asimilate. Astfel, greșelile nu sunt criticate, ci acceptate ca o parte firească a procesului de învățare. Nu în ultimul rând și ca o încununare, este mai multă seriozitate atât din partea profesorilor, care realizează marea responsabilitate pe care o au și acționează ca atare, cât și din partea studenților, care respectă autoritatea profesorilor și le apreciază munca.
Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?
A studia în străinătate nu se reduce doar la o experiență academică, fiind și o modalitate de descoperire, testare și dezvoltare a sinelui pe toate planurile: social, emoțional, cultural. Este ceva aparte care poate nu are un corespondent în altă situație de viață prin prisma tuturor momentelor, fie ele dificile, plăcute, inimaginabile sau de neuitat.
Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?
Fiți responsabili și analitici în decizia de a face acest pas și în pregătirea lui, gândindu-vă atât la beneficiile pe care vi le-ar aduce, cât și la sacrificiile pe care va trebui să le faceți!
Fiți încrezători în forțele proprii, pe care poate nu le realizați în totalitate și dați cel mai bun efort al vostru, căutând să aveți de câștigat cât mai mult în urma experienței acesteia!
Să nu fiți tentați să dați valorile noastre românești pe altele străine! Este bine să învățăm și să luăm de la alții ce este bun, dar trebuie să reținem în același timp că România are multe de oferit, iar lucrurile acestea nu trebuie uitate, neglijate, denigrate sau înlocuite!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.