Interviu cu Laura Gheorghe despre provocarea de a studia in Marea Britanie

Laura a absolvit Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” din Caracal, iar în prezent urmează un foundation year (an pregătitor) în Business Management la Southampton Solent University. Și-ar dori ca răspunsurile sale din acest interviu să facă o schimbare şi în viziunea altora. Laura chiar a convins două prietene să urmeze aceiaşi paşi ca și ea, urmând ca în toamna lui 2014 să vină în UK.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Să studiez în UK nu a fost ceva planificat. De obicei se trimite aplicația cu 6 luni înainte de terminarea liceului, dar cum sunt foarte nehotărâtă de fel m-am gândit foarte târziu la asta, prin luna mai, după ce tot vedeam că primesc e-mail uri de la EDUCATIVA.

Doi reprezentanţi EDMUNDO au venit la liceul unde învăţam şi aici am pus baza aplicaţiei mele, iniţial fiind doar o opţiune pentru care așteptam cât mai multe detalii.

Astfel m-am hotărât să şi aplic, nu am nimic de pierdut, dimpotrivă. O mică influenţă au fost şi părinţii mei care vin periodic în UK. Avantaje sunt prea multe ca să stau în România. Vreau ceva mai bun de la viitorul meu şi am încredere că aici voi reuşi.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr și să te afli la aproximativ 2500 km distanță de casă?

Pentru mulţi studenţi români, care nu stau într-un oraş centru universitar, decizia de a urma o facultate presupune şi luarea în calcul a faptului că nu vei fi aproape de casă şi de cei dragi. Că sunt 50, 100, 500 sau 2500 km, tot distanţă se numeşte. Există atâtea metode de comunicare încât e greu să spui că vrei acasă.

Privind avantajele vieţii de aici, puţini s-ar mai întoarce şi eşti oricum suficient de ocupat încât nu ai timp să îţi fie dor. Ocupat cu studiul, poate un job (care e atât de uşor de găsit şi poţi câştiga destul de bine), lucruri la care se adaugă şi viaţa de student într-un oraş vivace.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Eu sunt în UK. Singurul dezavantaj aici e faptul că plouă. Când au aflat că am plecat în UK primul lucru de care m-au întrebat prietenii a fost: ”Nu te-ai plictisit de vremea aceea?”. Mă aflu în Southampton, în Sud, şi presupun că este cel mai călduros oraş din UK. Rareori plouă, poate numai iarna.

Însă în Londra ploaia nu se joacă. Am vizitat-o şi aşa am înţeles reacţia prietenilor.

Îmi plac oamenii de aici; sunt deschişi, comunicativi şi probabil cei mai politicoşi pe care i-am întâlnit. Îmi plac oraşele. De exemplu, din Southampton a plecat Titanicul. Orașul meu are și un mic centru istoric, cu parcuri mai mult decât frumoase, unde ai atâtea de vizitat. Şi special pentru viitorii studenţi: cele mai multe cluburi din Sud sunt aici (by the way, deschise în fiecare seară!).

Cum e o zi din viața ta de student?

O zi din viaţa unui student… nu simţi când trece. Cursurile nu ocupă mai mult de 3 – 4 ore pe zi, majoritatea după-amiază. Deci este un program destul de flexibil în care ai timp să te implici atât în activităţi universitare, cât şi în cele personale. Aş zice că tinerii de aici nu dorm, au activitate non-stop.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Partea financiară este cea mai folosită scuză. Să vii aici nu te costă nimic, cel puţin prin EDUCATIVA. Cunosc persoane care au venit prin intermediul altor agenţii şi au plătit. Costurile facultăţii sunt susţinute în totalitate de statul britanic, nu există student căruia să i se fi refuzat finanţarea.

Există bursă care se acordă în funcţie de venit şi bursă în funcţie de rezultatele examenelor. Chiar am aplicat pentru prima şi am fost acceptată. În rest, facultatea nu îţi cere bani pt nimic, nu ești nevoie să cumperi cărţi atâta timp cât există o biblioteca imensă cu tot ce ai nevoie.

În primele luni, părinţii m-au ajutat cu banii pentru cazare (shared house) însă acum am un job şi câştig suficient cât să îmi plătesc eu cazarea şi parinții îmi mai acoperă doar costurile cu mâncarea şi cheltuielile neprevăzute. Unii sunt surprinşi să afle că 500 lire/lună costă cazarea, mâncarea și alte cheltuieli. Suma pe care ai putea cu uşurinţă să o dai dacă mergi în Bucureşti la facultate sau în orice alt oraş în care costurile sunt destul de ridicate, dar nivelul de educaţie, după cum bine ştim, destul de modest.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

E o imensă prăpastie între sistemul britanic şi cel românesc, două lumi diferite. Universitatea britanică pună accentul pe practică, pe înţelegerea materiei, pe research propriu şi aplicarea teoriei în studii de caz reale. La celălalt capăt, România îţi da teorie cât cuprinde, ca atunci când termini să rămâi cu acelaşi luru, teoria, care neaplicată şi neştiind unde să o foloseşti, este nesemnificativă.

Un exemplu clar ar fi copilul unei prietene care merge la liceu în UK. În clasa a XI-a, este primul din clasa la matematică, profesorii spunându-i că ceea ce ştie el este de clasa a XI-a şi ei nu grăbesc atât de mult materia pentru că fiecare trebuie să înţeleagă o lecţie înainte de a trece la cealaltă. Dovadă clară că teoria în cantitate mult prea mare şi de multe ori neînţeleasă de studenţi nu se compară cu aprofundarea ei aici.

Studiez International Business şi într-un semestru pot spune că ştiu să pun bazele unei afaceri pe cont propriu. Orele de curs şi examenele sunt atât sub formă de prezentare în grup cât şi eseu individual, cu subiecte pe care le avem de la începutul anului. Ni se alocă aproximativ o lună să facem research şi aplicaţie într-un studiu de caz real. Astfel ştim cum şi unde acţionează teoria noastră în viaţă reală.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

M-a atras foarte mult diferenţa de apreciere a studenţilor. Prin comparaţie, terminând o facultate în România, şansele de a găsi un job sunt pe zi ce trece mai mici, pe simplul motiv că nu ai experienţă, care la rândul ei nu poate fi obținută într-un mediu în care ai de învăţat o cantitate semnificativă informaţie care nu ajută la nimic.

Am rămas plăcut surprinsă văzând că aici îţi sunt apreciate eforturile şi facultatea te ajută să îţi faci un CV şi să îţi găseşti un job în domeniul în care ai studiat. Aici companiile caută tineri absolvenţi cu noi cunoștinte dezvoltate recent.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Dragii mei, când vi se deschide o uşa, nu o închideţi. E o oportunitate ce poate schimba o viaţă, aşa că nu rataţi şansa de a vă construi un viitor mai bun. Poate că muncim puţin acum, dar ne va fi bine mai târziu. Aşa că tot ce aveţi de făcut e să învăţaţi, să acceptaţi o schimbare (una bună) şi nu în ultimul rând să finalizaţi aplicaţia – UK vă aşteaptă.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)