Interviu cu Alina Vulpe, studenta in SUA: ”E al naibii de multa munca, dar merita”

Alina este absolventă a Liceului Teoretic ”Mihai Viteazul” din Caracal și a ales să-și continue studiile în domeniul biochimiei la Mount Holyoke College, Massachussets, Statele Unite. Deși nu a avut un exemplu pe care să-l urmeze în demersul ei de a fi admisă la o facultate din străinătate, ea consideră că efortul a meritat. Simte că deschiderea către mai multe domenii a sistemului de învățământ american o împlinește și îi încurajează pe elevii de liceu să-și ia inima-n dinți și să se gândească la a studia în afara țării.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Mie nu îmi zisese nimeni de posibiltatea de a studia în străinătate şi cred că ar fi fost mult mai uşor dacă aş fi avut exemplul altcuiva.

Motivaţia de a aplica în străinătate a fost destul de simplă. Am vrut să am posibilitatea de a studia mai multe subiecte care nu aveau neapărat legătură între ele. În România, sistemul e creat în aşa fel încât dacă te duci la facultate pentru biologie, spre exemplu, toate cursurile sunt din domeniul acela. În Statele Unite pot să îmi iau cursuri pentru diplomă în biologie, dar pot să studiez şi artă sau istoria spicului de grâu dacă vreau.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr și să te afli la aproximativ 7000 km distanță de casă?

Sincer, am crezut că o să fie destul de greu, mai ales la început, având în vedere că toată lumea de acasă îmi spunea că americanii sunt închişi şi nu acceptă străini printre ei. Nu ştiu dacă asta a fost doar o tactică a familiei să mă facă să mă răzgândesc şi să rămân acasă, dar am descoperit rapid că ce mi s-a spus nu e adevărat.

M-am adaptat imediat, iar oamenii pe care i-am întâlnit au fost incredibil de prietenoşi şi curioşi să afle cât mai multe despre România (pe lângă Dracula). Am crescut cu un simț destul de crescut pentru independenţă, deci faptul că sunt tânără şi atât de departe de casă nu a fost niciodată un impediment. Dar desigur, câteodată se simte şi dorul de casă, în special în sesiune, când am o grămadă de proiecte de care trebuie să mă ocup. Facultatea mea nu oferă opţiunea asta, dar sunt unele instituţii care au fonduri speciale pentru studenţii internaţionali pentru plata biletelor de avion, deci la o adică, dacă dorul e prea mare, se poate face o vizită în vacanţă de iarnă (care la noi e de 5 săptămâni).

În orice țară găsim lucruri bune, dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Îmi plac oamenii pe care i-am întâlnit. Nu cred că aş fi devenit atât de conştientă de lumea în care trăiesc şi nenumăratele injustiţii dacă nu aş fi avut ocazia să cunosc atâţia oameni diverşi cum am avut în America. Asta îmi dă posibilitatea de networking, dar şi de călătorii peste tot.

Cum e o zi din viața ta de student?

În mod normal am zilele complet ocupate cu ceva. Cursuri de la 8:30 până în jur de prânz, apoi laboratoare de 3-4 ore. Dacă am noroc, am timp de un pui de somn după-amiază, iar dacă nu, înseamnă că sunt la serviciu.

Am posibilitatea să lucrez maxim 10 ore/săptămâna în cadrul facultăţii.

Seara ori am repetiţii la cor, ori pot fi găsită întinsă pe podeaua camerei de zi cu colegele, cel mai probabil uitându-ne la seriale. Pare că nu am timp să respir, dar nu m-am găsit niciodată incapabilă să îmi termin temele şi ce mai am de făcut şi să trebuiască să stau trează toată noaptea.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Din contră, dacă îţi amenajezi fondurile bine, poţi fi în situaţia în care e mai ieftin în străinătate decât în România la locurile cu taxă. Nu ştiu cum e sistemul în Europa, dar în America există financial aid care poate să acopere până la 100% necesarul financiar al familiei. Tot ce au ai mei de plătit este biletul de avion. În financial aid îmi intră şi job-ul în campus de unde scot aproximativ $350 care sunt mai mult decât de ajuns să plătesc abonamentul la telefon şi să-mi finanţez obsesisa cu ebay-ul 🙂

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Cum am mai zis, aici am posibilitatea să studiez diferite lucruri. În România eram pe punctul de a da admitere la facultatea de medicină. Asta m-ar fi limitat incredibil de mult şi nu aş fi învăţat despre cultură Islamică, spre exemplu, sau cursul bazat în jurul Fraţilor Kamarazov de Dostoevski din anul I.

Totodată, se pune foarte mult accent pe practică – am menționat laboratoarele lungi săptămânale. Nu se pune baza în memorarea informaţiei. Examenele sunt structurate în aşa fel încât să foloseşti informaţia de la cursuri în probleme.

Un alt lucru care îmi place extrem de mult e posibilitatea de a-mi declara programul de studiu în anul II. Nu a trebuit să întru în facultate cu o idee concretă despre ce vreau să fac cu restul vieţii, ceea ce e foarte des întâlnit acasă.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un tânăr pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Cred că am menţionat câteva chestii care ar putea atrage tinerii către o diplomă în stăinătate. Costurile pot fi reduse, oportunităţile de internshipuri şi job-uri după terminarea facultăţii şi în timpul studiilor sunt destule şi ajută mult la CV; dacă nu eşti hotărât ce ai vrea să faci după facultate, programele liberal arts sunt pentru tine. Călătoria şi oamenii pe care îi întâlneşti nu vor face decât să-ţi îmbogăţească viaţa. Nu regret absolut deloc decizia de a pleca în State.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

În primul rând, dacă vrei să aplici în străinătate, e bine să te apuci cât mai devreme în liceu de documentaţie. Eu a trebuit să dau o grămadă de teste de care nu aveam habar, iar dacă aş fi ştiut mai devreme, rezultatele ar fi fost mai bune.

Nu te lasă convins de cei din jur că nu o să reuşeşti, că ai vise de neatins. Aplică la câte facultăţi poţi căci nu ştii de unde sare iepurele.

Şi nu uita de nenumăraţii studenţi din străinătate care te pot ajuta dacă ai întrebări.

Procesul poate părea imposibil, dar garantez că merită. Le urez numai baftă celor ce vor să aplice în străinătate. E al naibii de multă muncă, dar merită până la urmă (când te întorci acasă şi te întreabă lumea unde eşti la facultate).

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)