Turism

Turismul este domeniul care se potrivește exploratorilor, oamenilor mereu dornici de a pleca în aventură, de a descoperi spații și activități noi, de a întâlni și de a comunica cu alți oameni, fiind întotdeauna curioși de tot ceea ce îi înconjoară. Turismul este în sine o călătorie, construit în același timp ca o activitate de recreere și odihnă, dar și ca o afacere, fiind una dintre cele mai puternice ramuri economice existente la nivel internațional. 

Ai nevoie de ajutor?

Poți lua legătura rapid cu unul din consilierii Edmundo, ce îți sunt alături pe tot parcursul procesului.

Studii liceale și admitere

Dacă te gândești să te aventurezi în domeniul turismului, află că admiterea la programele de la facultățile de turism nu-ți impun să fi studiat la un anumit liceu sau o anumită specializare la liceu. Totuși, este important să-ți dai seama pe durata liceului dacă te pasionează materii precum geografia, istoria, limbile străine, științele economice și științele sociale, deoarece turismul cuprinde câte puțin din fiecare dintre aceste materii. În plus, trebuie să fii mereu deschis să descoperi informații despre întreaga lume înconjurătoare, despre cum funcționează societatea, ce înseamnă cultura unei țări, cum să călătorești eficient și sustenabil, cum să comunici cu oamenii și cum să-ți organizezi timpul într-un mod echilibrat. Turismul este un domeniu de studiu intens, fiindcă te ține mereu conectat la spațiul exterior, iar tu trebuie să înveți cum să-ți împarți energia. 

Ce specializări de licență și masterat în Turism au facultățile din România?

La universitățile din România, programele de licență de turism sunt integrate, de regulă, în  facultățile de geografie sau facultățile de științe economice, iar principalele programe ar fi:

-          Geografia turismului;

-          Turism cultural;

-          Inginerie și management în industria turismului;

-          Economia comerțului, turismului și serviciilor.

Pentru masterate în turism acestea ar fi câteva dintre opțiuni:

-          Dezvoltare și amenajare turistică;

-          Managementul resurselor și activităților turistice;

-          Planificare teritorială și managementul localităților urbane și rurale;

-          Ecoturism și dezvoltare durabilă;

-          Turism și amenajarea teritoriului;

-          Turism sportiv;

-          Administrarea afacerilor în ospitalitate și turism;

-          Management în ospitalitate și turism;

-          Administrarea afacerilor în comerț, turism și servicii de ospitalitate;

-          Gestiunea spațiului turistic și servicii de ospitalitate;

-          Turism, gestiune hotelieră și politici în industria ospitalității;

-          Management hotelier.

Pentru a explora toate opțiunile de studiu oferite de universitățile din România, recomandăm să folosești website-ul OPTIUNI.RO

Ce specializări de licență și masterat în turism au facultățile din străinătate?

Dacă vrei să studiezi turism în străinătate, poți alege programe precum:

-          Tourism;

-          Tourism management;

-          Tourism and culture;

-          Sustainable tourism;

-          Geography and tourism;

-          Business administration in hotel and hospitality;

-          Hospitality and tourism management;

-          Leisure and events management;

-          Business with tourism management;

-          Tourism management with languages;

-          Travel and tourism management;

-          Heritage and tourism;

-          Law and tourism;

-          Luxury hospitality management;

-          Sports and adventure tourism.

Perspective de carieră: Ce poți deveni dacă studiezi turism?

-          Geograf;

-          Agent de turism;

-          Analist în turism;

-          Analist teritorial;

-          Promotor local;

-          Manager agenție de turism;

-          Manager de hotel;

-          Manager la un centru de informare turistică;

-          Ghid turistic;

-          Specialist în planificare teritorială;

-          Blogger de călătorii;

-          Organizator de excursii;

-          Organizator de evenimente;

-          Însoțitor de zbor.

Calificări necesare pentru a profesa în domeniul turism?

Pentru a profesa în domeniul turismului, este recomandat să faci o facultate de turism sau o specializare conexă cu acest domeniu, cum ar fi geografie. Fiind un domeniu care are diverse sectoare de lucru (de exemplu: geografia turismului, turism cultural, turism și ospitalitate, turism și activități sportive), va trebui să te documentezi, să explorezi și să-ți dai seama în care sector te încadrezi tu cel mai bine.

Turismul este o combinație de specializări de studiu și este important să ai tu deschiderea de a te pregăti pe mai multe direcții. Pentru a deveni un expert în acest domeniu, esențial ar fi să faci cursuri de management, pentru a-ți dezvolta abilitățile de planificare și organizare, cursuri de marketing & sales, pentru a descoperi cum funcționează piața de vânzare-cumpărare și să înveți despre comportamentul cumpărătorului sau cursuri de științe sociale și comunicare, pentru a învăța mai multe detalii despre comportamentul oamenilor în societate, asemănările și diferențele între diverse culture și ansambluri sociale.

De asemenea, este foarte important să cunoști cel puțin o limbă străină. Engleza este limba universal folosită în călătorii, însă mereu vei avea un avantaj în acest domeniu dacă vei cunoaște încă o limbă străină.

Salariu

Conform PAYLAB, angajații din domeniul turismului în România pot avea un salariu lunar net mediu:

-          Agent de turism: pornește de la 2000 – 4000 RON

-          Ghid turistic: pornește de la 1900 – 4900 RON

-          Manager de eveniment: pornește de la 2700 – 5800 RON

-          Manager hotelier: pornește de la 2500 – 10.000 RON . 

Tipuri de angajatori - Cine angajează în domeniul turism?

În funcție de pregătirea pe care o ai, există diverse locuri de muncă la care poți aplica.

  • Cea mai populară opțiune ar fi agențiile de turism.
  • Dacă ai competențe în domeniul ospitalității, poți lucra în restaurante, hoteluri, stațiuni turistice, parcuri de distracții.
  • Dacă te pasionează arta și cultura, poți lucra în muzee, galerii de artă, cinematografe, în echipele de organizare de festivaluri de muzică/teatru/film/arte.
  • Dacă te pasionează sporturile și aventura, poți organiza excursii sau concursuri sportive.
  • Dacă vrei mereu să ajungi dintr-un loc în altul și nu te deranjează să fii la înălțime, poți opta pentru a deveni însoțitor de zbor.
  • Dacă ești îndeajuns de curajos, te poți aventura în viața de freelancer și să devii blogger de călătorii. În cazul acesta, activitatea în mediul online și abilitățile de social media te vor ajuta extraordinar de mult. 

Tips & Tricks de pregătire

Primul pas pe care trebuie să-l faci este analizezi acest domeniu și să-ți dai seama dacă te vezi profesând în turism. Fiind un domeniu intens, care va prelua mult din energia ta, va trebui să știi să te adaptezi și să reziști. Joburile din domeniul turismului nu se pliază la clasicul program de lucru luni-vineri, orele 9-17, de regulă, joburile în acest sector de lucru sunt mai haotice, iar de multe ori se lucrează în weekend-uri.

Odată ce te-ai decis că este jobul tău de vis, atunci începe adevărata aventură. Este important să-ți dorești să fii un explorator și un deschizător de drumuri, fiindcă oamenii care vor veni către tine pentru a-i ajuta să-și înfrumusețeze timpul lor liber se vor baza pe competențele tale.

Pe durata liceului, te poți implica în echipele de cercetași, care sunt micii exploratori mereu dornici de aventură. Vei învăța într-o astfel de echipă diverse lucruri despre mediul înconjurător, dar vei avea și șansa de a pleca în excursii și drumeții, de a organiza activități cu și pentru oameni, de a interacționa cu oameni care deja lucrează în turism și de la care vei avea multe lucruri de învățat. 

O altă idee ar fi să faci voluntariat. Găsește un loc sau un eveniment care îți place și implică-te pentru a vedea dacă poți să faci față responsabilităților. Festivalurile locale au mereu nevoie de oameni care să-I ajute cu planificarea, iar oricât de mică ți s-ar părea implicarea ta, pe termen lung vei simți o dezvoltare.

Orice resursă va fi valoroasă în dezvoltarea ta. Citește cărți de geografie, reviste de turism, bloguri de călătorii și vizionează documentare pe diverse tematici (explorarea naturii, activități sportive, psihologie, management & marketing). Platformele de social media te pot ajuta în acest proces, doar să fii atent la modul în care îți selectezi informația preluată de aici.

Învață limba engleză la nivel avansat și încearcă să mai înveți încă o limbă străină. Îți va fi de mare folos în acest domeniu.

Dacă ai oportunitatea, călătorește cât mai mult, iar în timpul călătoriilor, discută cu localnicii.  Încearcă să tratezi fiecare mică excursie ca pe o ocazie de proprie dezvoltare. Vizitează locurile populare, dar încearcă să descoperi și locurile care nu sunt neapărat atracții turistice, mergi la muzee, la galerii de artă, interacționează cu ghizii și ascultă modul în care își transmit povestea.

Învață să faci sport și să-ți antrenezi corpul și mintea pentru a creea energia de care ai nevoie. Dacă te pasionează sectorul de turism sportiv, fă-ți abonament la un club de sport și încearcă diverse activități, cum ar fi cățărat, înot, schi/snowboarding, rafting, ciclism etc.

Din nou, dacă ai oportunitatea, implică-te într-un schimb școlar, fiindcă astfel vei avea ocazia să stai într-o altă țară pentru o perioadă mai lungă de timp, iar această experiență cu siguranță te va scoate din zona ta de confort și vei învăța mult lucruri despre țara respectivă, dar și despre tine.

Fă cunoștință cu un profesionist din acest domeniu

YouTube video

Ștefan Amarandei este geograf și a descoperit că poate face turism cu pasiune în mod netradițional. Te invităm să îl cunoști în videoclipul de mai sus.

FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)