Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Teologie

Preoții sunt considerați a fi medicii pentru suflet, fiind oamenii care știu să-i asculte pe ceilalți oameni, să-i înțeleagă, să-i ajute și să-i călăuzească spre o cărare mai luminoasă a vieții. Dacă simți chemarea de a fi preot și îți dorești să-ți pui viața ta în slujba celorlalți oameni, acest articol te poate ghida în parcursul pe care ar trebui să-l ai pentru a deveni preot.

Ce poți studia la Facultatea de Teologie?

E important de știut că nu doar cei care doresc să devină preoți pot studia la această facultate, ci și persoanele care doresc să se familiarizeze cu teologia ca știință, cu studiul religiilor sau cu istoria religiilor, inclusiv cu modalitatea în care religia ne influențează viața de zi cu zi. În străinătate, a fi teolog nu e tot una cu a fi preot, deși în mare parte studenții care ajung la facultatea de teologie în România au acest scop în minte.

La Facultatea de Teologie poți studia Teologie (în concordanță cu propria religie) dar sunt și specializări pe domenii precum Artă Sacră sau Asistență Socială.

Ai nevoie de ajutor?

Poți lua legătura rapid cu unul din consilierii Edmundo, ce îți sunt alături pe tot parcursul procesului.

Studii liceale și admitere

Pentru specializările de Teologie pastorală ar fi recomandat să fii absolventul unui Seminar Teologic, adică al unui liceu vocațional cu profil teologic. Poți aplica la orice liceu sau orice specializare de studiu în liceu, atâta timp cât reușești să te concentrezi în mod special pe durata celor 4 ani de liceu pe materii precum religie, limba și literatură română, istorie, filosofie, psihologie, sociologie. De asemenea, este important să fii pasionat să studiezi individual istoria și filosofia religiilor, să citești Biblia și cărțile de teologie, să participi la slujbele de la Biserică și să te implici în acțiuni de asistență socială. 

Desigur că este importantă și media de la Bacalaureat, dar e important să știi că există probe de admitere care țin de specificul profesiei, astfel că vei fi evaluat la Dicție și Aptitudini Muzicale, la Învățăturile de credință Ortodoxă, spre exemplu, dar și pe baza unui interviu care evaluează aptitudinile tale socio-umane, mai ales dacă dorești să devii preot. 

Pentru admiterea la specializarea Artă Sacră în cadrul Facultăților de Teologie este nevoie de susținerea unui examen de desen. 

Nu în ultimul rând, pentru a te putea înscrie la Facultate, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală este nevoie să obții binecuvântarea chiriarhului de care aparține facultatea la care dorești să te înscrii. 

Ce specializări de licență și masterat în teologie au facultățile din România?

Bineînțeles că programul de studiu la care poți aplica la facultatea de teologie este în legătură cu religia pe care o ai, iar astfel opțiunile des întâlnite la universitățile din România ar fi:

          Teologie ortodoxă;

          Teologie romano catolică;

          Teologie baptistă;

          Teologie Greco-catolică;

          Teologie reformată;

          Artă sacră.

Pentru a verifica lista completa de programe de studiu în Teologie de la universitățile din România, poți accesa optiuni.ro.

Printre programele de masterat se numără:

Teologie Ortodoxă

          Artă Sacră în contemporaneitate;

          Comunicare și comuniune eclezială în spațiul ortodox;

          Doctrină și cultură creștină;

          Exegeză și ermineutică biblică;

          Istorie și tradiție creștină;

          Managementul economic și administrarea unităților bisericești;

          Pastorație și viață liturgică;

          Spiritualitate creștină și viață sănătoasă.

Teologie Romano Catolică

          Asistența Socială a Bisericii;

          Comunicare Biblică și Eclesială;

          Patrimoniu Creștin European.

Teologie Baptistă

          Teologie Baptistă

Iar lista completă poate fi accesată AICI.

Ce specializări de licență și masterat în teologie au facultățile din străinătate?

Dacă vrei să studiezi teologie în străinătate, acestea ar fi principalele specializări pe care le vei găsi la nivel de licență, dar și pentru masterat:

          Theology;

          Religion and Theology;

          Philosophy and Theology;

          Religion, Culture, Society;

          Philosophy, Religion, Ethics;

          Protestant Theology;

          Biblical Studies;

          Orthodox Theology;

          Catholic Religion Education.

Mai multe opțiuni de programe de studiu de la universitățile din străinătate poți vedea AICI.

Perspective de carieră: Ce devii dacă studiezi teologie?

Absolvenții de teologie pot ocupa posturi de lucru precum:

– Preot;

– Diacon;

– Episcop;

– Protopop;

– Cantor;

– Arhiepiscop;

– Mitropolit;

– Secretar culte;

– Stareț;

– Consilier patriarhal;

– Inspector patriarchal.

Pe filiera teologiei catolice, profesiile pe care le poți ocupa ca absolvent variază de la:

  • preoți pentru cultul romano-catolic
  • profesori pentru învățământul religios primar și secundar
  • expert în probleme ale minorităților religioase
  • asistenți de cercetare, cercetători
  • funcționari publici,

la specialiști în zona asistenței sociale creștine:

  • asistenți sociali,
  • consilieri în probleme sociale,
  • mediatori sociali,
  • pedagogi în licee seminariale,
  • consilieri și referenți culturali în așezămintele bisericești,
  • documentariști,
  • lucrători în sistemul social public și privat,
  • asistenți de cercetare,
  • cercetători,
  • funcționari publici.

Calificări necesare pentru a profesa în domeniul teologiei?

Teologie Ortodoxă

Pentru a deveni preot ortodox, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani trebuie să se înscrie la Seminarul Teologic Ortodox, care este o instituție de învățământ superior. Acest seminar se parcurge pe o perioadă de 5 ani de zile, iar pentru a intra la seminar va trebui să susții examenul de admitere. Fiecare școală are un proces de admitere diferit, deci va trebui să verifici din timp cerințele specifice. Pe lângă examenul de admitere, este posibil să-ți ceară scrisori de recomandare de la preotul tău sau dovada că ai participat la activitățile bisericești în ultimii ani.

Dacă vrei să faci și facultatea de teologie, în cazul acesta seminarul poate fi redus la 3 ani de studiu.

După terminarea seminarului, absolvenții sunt distribuiți în parohii. Primul pas în ierarhia bisericii este postul de diacon, apoi urmează hirotonie, iar cel mai înalt rang este cel de episcop.

Pentru a-ți lărgi aria cunoștințelor sau pentru a te simți mai pregătit pentru această meserie care necesită învățare continuă, mai ales că oamenii te vor privi ca pe un exemplu, poți continua studiile cu un program de masterat în teologie, ori cu un masterat pe un domeniu conex, cum ar fi istoria religiilor, filosofie și etică sau psihologie.

Salariu

Conform Paylab, un preot în România poate avea un salariu mediu lunar net cuprins între 2300 – 6200 RON.  

Un asistent social cu studii universitare câștigă între 2000 și 4100 de lei, venit mediu lunar, conform aceluiași site de mai sus. 

Tipuri de angajatori - Cine angajează în domeniul teologiei?

Absolvenții de teologie vor putea fi membri în instituțiile bisericești, dar, de asemenea, se pot angaja în alte instituții care necesită oameni responsabili, cu pregătire în ajutorarea oamenilor, cum ar fi asociațiile sociale, ONG-uri, instituții publice, entități care promovează misionarismul și caritatea, școli, organizații culturale. 

Tips & Tricks de pregătire

Cea mai înțeleaptă activitate care te-ar ajuta să înțelegi această meserie și să-ți dai seama dacă într-adevăr este ceea ce-ți dorești să faci ar fi să discuți cu preotul tău, să participi la slujbele de la biserică, să te implici în mod activ în tot ceea ce reprezintă acțiunile bisericii. Înscrie-te în corul bisericii, participă la activitățile caritabile făcute în preajma sărbătorilor și nu numai și discută cu oamenii pe care îi întâlnești la biserică, astfel vei fi cu un pas mai aproape de înțelegerea acestei vocații.

Vorbește cu preotul tău în mod deschis și lasă-l să te ghideze în acest parcurs, întreabă-l cum poți ajuta și ce poți face înainte de a te înscrie la seminar.

De asemenea, profesorul tău de religie ar putea fi încă un om de referință, care deține cunoștințele necesare despre teologie și ar putea să-ți ofere sfaturi de pregătire pentru o astfel de profesie. Întreabă-l ce cărți poți să citești și de unde să începi.

Să fii preot este un drum constant, plin de învățături pe care tu alegi cum să le culegi. Va trebui să fii perseverent, să-ți analizezi convingerile, să privești obiectiv responsabilitatea unei astfel de profesii și să fii mulțumit cu decizia pe care o vei lua.

Fă cunoștință cu un profesionist din acest domeniu

Preotul Dan Sandu povestește aici cum a ajuns el să îndeplinească două profesii vocaționale, cea de preot și cea de profesor la Facultatea de Teologie și în ce mod aceste „alegeri” i-au structurat viața și cariera.

FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)