Științele Educației

Educația este instrumentul care modelează oamenii, îi ajută să se dezvolte, le deschide perspectivele vieții și îi ghidează pe drumurile societății. Științele educației se referă, în principal, la pedagogie. Pedagogia este calea pe care unii oamenii o aleg din iubirea lor pentru ceilalți oameni și din dorința de a-i ajuta pe ceilalți să crească și să se dezvolte frumos. Acesta este un drum care necesită multă implicare, răbdare, curaj și devotament. Este o profesie care trebuie șlefuită de-a lungul vieții și, mai mult decât atât, este o vocație.

Ai nevoie de ajutor?

Poți lua legătura rapid cu unul din consilierii Edmundo, ce îți sunt alături pe tot parcursul procesului.

Studii liceale: Ce liceu trebuie să termini pentru a profesa în Științele Educației?

Pentru a profesa în științele educației, e recomandat să studiezi la un liceu cu profil vocațional, pedagogie, acesta fiind cel mai natural parcurs al viitorilor educatori/învățători. Pe durata celor 4 ani de liceu cu filiera vocațională Pedagogie se formează bazele acestei profesii și se fac ore de practică în grădinițe/școli, iar la final primești un certificat de calificare, deci poți profesa ca educator/învățător. Însă, pentru a-ți dezvolta abilitățile didactice și a-ți crește șansele de angajare, e important să faci și o facultate în domeniu. Facultatea de Științele Educației acceptă absolvenții de liceu vocațional, dar le oferă șanse egale și celorlalți absolvenți de liceu. Deci dacă nu ai fost la un liceu vocațional cu profil pedagogic și totuși pe parcursul liceului ai descoperit că ești pasionat de științele educației, încă ai o șansă să profesezi ca educator-învățător dacă aplici și studiezi la această facultate. 

Ce specializări de licență și masterat în Științele Educației au facultățile din România?

La nivel de licență poți studia:

-          Pedagogie;

-          Pedagogia învățământului primar și preșcolar;

-          Psihopedagogie specială.

Iar pentru masterat poți alege specializări precum:

-          Formarea formatorilor;

-          Învățare, inovare și coaching în educație;

-          Didactici inovative în învățământul primar;

-          Psihopedagogia școlii incluzive;

-          Educație timpurie;

-          Diagnoză şi intervenţie la persoanele cu cerinţe speciale;

-          Politici şi management în educaţie;

-          Consiliere și integrare educațională;

-          Managementul și evaluarea organizațiilor și programelor educaționale. 

Ce specializări de licență și masterat în Științele Educației au facultățile din străinătate?

La nivel de licență, cele mai întâlnite programe sunt:

-          Childhood and Early Studies Education;

-          Primary Education;

-          Secondary Education;

-          Youth Studies;

-          Special Needs Education;

-          Teacher Education;

-          International Teacher Education;

-          Psychopedagogy.

 

Pentru masterat pot fi aceleași opțiuni ca cele de la licență sau în plus poți studia:

-          Education Management and Leadership;

-          Professional Practice in Education;

-          Education and Training.

Perspective de carieră: Ce profesie poți avea dacă studiezi Științele Educației?

Ai mai jos o listă de profesii la care te poți gândi ca absolvent al unei facultăți din acest domeniu: 

-          Educator;

-          Învățător;

-          Psihopedagog;

-          Profesor pentru educație specială;

-          Logoped;

-          Inspector școlar;

-          Consilier educațional;

-          Consultant în educație;

 -      Realizator și evaluator de programe școlare. 

 

Nu este obligatoriu să studiezi un program universitar în domeniul științelor educației pentru a deveni profesor la nivel gimnazial și liceal, este suficient să fi urmat (în cadrul învățământului din România) un modul de pregătire psihopedagogic. Majoritatea universităților teoretice din România oferă gratuit acest modul studenților care sunt la buget. Pentru exemplificare, dacă tu ești student la Facultatea de Geografie, poți face acest modul în cadrul studiilor tale (este opțional), iar după facultate te poți înscrie pentru un post ca profesor de Geografie, urmând traseul exemplificat mai jos. 

Calificări necesare pentru a profesa în domeniul Științele Educației

Profesiile din domeniul educațional sunt monitorizate prin diverse instituții publice cum sunt Inspectoratele școlare județene sau Ministerul Educației. Asta înseamnă că, pe lângă diploma de licență sau de masterat obținută în domeniul educațional, ca să profesezi în mediul educațional „de stat” vei avea nevoie să promovezi un examen de obținere a unui post în învățământul de stat, fie că el este la nivel preșcolar sau școlar și acest tip de examinare este valabil și pentru instituțiile de învățământ special (dacă ești absolvent de psihopedagogie specială). De obicei se fac examinări anuale pentru posturile disponibile la nivel de județ și e nevoie de o medie bună pentru a obține un post. După primul an poți susține un examen de definitivat, unde trebuie să obții o medie peste 7 pentru a fi considerat cadru didactic „definitiv”. Este necesară o specializare continuă, ce se desfășoară constant prin cursuri de formare, cercuri pedagogice sau prin obținerea unor grade didactice superioare (II și I). 

Aceste examinări nu sunt obligatorii pentru cei care vor să profeseze în instituții educaționale private, dar în ultima perioadă instituțiile private au început să solicite un nivel de specializare la același nivel cu cele publice, deoarece și entitățile private vor fi evaluate tot de către instituțiile publice (Inspectorat școlar/ Minister)  în ceea ce privește calitatea educației oferite. 

Știm că pare un traseu lung, dar poate de aceea este nevoie de „vocație” în a deveni dascăl și a-i educa pe ceilalți. Desigur, cu cât ai mai multă experiență și un grad didactic mai mare, salariul tău va crește.

Salariu

Conform Paylab, angajații din România care lucrează în domeniul educației câștigă astfel:

-       Educator – salariul mediu lunar net pornește de la 2362 RON și poate să treacă de 4190 RON;

-     Profesor școala primară – salariul mediu lunar net pornește de la 2692 RON și poate să treacă de 4943 RON;

-       Director de școală - salariul mediu lunar net pornește de la 2363 RON și poate să treacă de 9949 RON.

 

 

Tipuri de angajatori - Cine angajează în domeniul Științelor Educației?

Absolvenții în științele educației pot lucra atât în instituțiile de învățământ de stat, cât și în instituțiile de învățământ privat. Pe lângă instituțiile de învățământ tip preşcolar, primar, gimnazial, liceal, superior, pot lucra în inspectorate școlare, în ministere cu atribuții în domeniul educației, în institute cu profil educațional, în ONG-uri cu funcții educaționale sau în departamentele de resurse umane ale instituţiilor publice sau ale companiilor private.

Tips & Tricks de pregătire

E recomandat să exersezi abilitatea aceasta de a explica și altora, de a-i învăța și pe ceilalți, deoarece nu toți cei care dețin cunoștințele se pricep să le transmită mai departe. Poți exersa această abilitate înscriindu-te în programe de mentorat sau tutorat pentru colegii mai mici, dacă există astfel de variante în școala ta. E util și dacă exersezi abilitatea de „a preda” alături de colegul de bancă sau fratele mai mic. 

Te poți inspira de la profesorii tăi și de la tehnicile utilizate de ei la clasă. E nevoie să înveți să poți gestiona și un grup de oameni ( o clasă de elevi), nu doar procesul individual și să exersezi vorbitul public. Orice variantă de a face acest lucru, inclusiv prin cursuri de public speaking este utilă pentru devenirea ta ca profesionist în domeniu. 

Abilitățile de planificare a timpului, a orelor și a programelor școlare se exersează în procesele educaționale special destinate, dar te ajută și dacă ai exercițiul propriu de a face scheme logice, planuri scrise și de a te autoevalua sau de a pune întrebări. 

Nu în ultimul rând e important să îți exersezi creativitatea, poți face acest lucru prin participarea la evenimente unde poți practica manualitatea, ateliere de improvizație, de scriere creativă, orice îți poate stimula mintea să faci activități și conexiuni noi.

Fă cunoștință cu un profesionist din acest domeniu

Când ne gândim la specialiști din domeniul educației, prima persoană care ne vine în minte este Sir Ken Robinson, un promotor al educației și al creativității. 

Te mai poți inspira și de aici în ceea ce privește experiențe educaționale noi sau moduri în care au ales să prezinte diverși profesori materialul lor educațional.

FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)