Psihologie
Dacă ești o persoană pasionată de modul în care funcționează mintea umană, de procesele care stau în spatele acțiunilor oamenilor, de felul în care funcționează relațiile interpersonale și vrei să înțelegi de ce avem gânduri, emoții, conștiință, personalitate, înseamnă că ești o persoană pasionată de psihologie și posibil să-ți dorești să aplici la facultatea de psihologie.
Ai nevoie de ajutor?
Studii liceale: Ce liceu trebuie să termini pentru a studia Psihologie la facultate?
Pentru a fi admis la facultatea de psihologie din România nu trebuie să termini un anumit liceu. De regulă, admiterea la o facultate de psihologie constă în media dintre rezultatul examenului de bacalaureat și nota de la un test de verificare a cunoștințelor lingvistice, cognitive și de raționament, deci vei putea aplica la această facultate, indiferent de profilul pe care îl finalizezi la liceu. Totuși, este important să te familiarizezi cu această specializare înainte de a te hotărî să aplici la facultatea de psihologie, fiindcă vor urma cel puțin 5 ani de studiu intensiv. Foarte util ar fi să citești manualul de psihologie care se predă în clasa a X-a, fiindcă acolo se află cunoștințele de bază pentru acest domeniu de studiu și de acolo să începi propriile tale căutări. Pe de altă parte, dacă te gândești să aplici la studii în străinătate, e important să verifici din timp dacă ai nevoie de anumite ore de matematică făcute în liceu sau dacă trebuie să susții mate la bac. De exemplu, cele mai multe programe de psihologie de la universitățile din Olanda (una dintre cele mai populare destinații de studiu) cer ca absolventul de liceu să susțină matematică la bacalaureat. Această cerință apare pentru că în domeniul psihologiei se pune accentul pe gândirea analitică și logică, deci implicit e nevoie de cunoștințe de matematică și statistică.
Atenție: Dacă tu te vezi profesând în domeniul psihiatriei, în cazul acesta va trebui să studiezi medicina și după cei 6 ani de studiu de medicină să poți să te specializezi pe psihiatrie.
Ce specializări de licență și masterat în Psihologie au facultățile din România?
La nivel de licență vei studia psihologia la nivel general, urmând ca după 3 ani de studiu să aplici la un program de masterat și să studiezi o specializare precum:
- Psihologie clinică și psihoterapie;
- Psihologie clinică și psihoterapia copilului și familiei;
- Psihologie educațională și consiliere psihologică;
- Psihologie organizațională și managementul resurselor umane;
- Psihologia muncii, transporturilor și serviciilor;
- Psihologia aplicată în domeniul securității naționale.
Ce specializări de licență și masterat în Psihologie au facultățile din străinătate?
De regulă, la nivel de licență (Bachelor) se studiază psihologie (Psychology), iar apoi poți face un program de masterat în specializări precum:
- Clinical psychology;
- Psychotherapy;
- Applied social psychology;
- Cognitive neuroscience/neuropsychology;
- Developmental and educational psychology:
- Business Psychology;
- Counselling Psychology;
- Sports Psychology;
- Psychology and addiction studies;
- Forensic psychology;
- Social and organisational psychology.
Perspective de carieră: Ce devii dacă studiezi Psihologie?
După primii ani de studiu în psihologie, vei realiza că există mai multe ramuri în care poți să profesezi ca psiholog, astfel că după ce termini facultatea, obții calificările necesare și dobândești experiență, poți profesa în specializarea pe care ai ales-o. Există câteva specializări care sunt mai populare, precum:
- Psiholog clinician – această ramură a psihologiei se ocupă cu evaluarea și tratarea oamenilor cu tulburări și probleme psihologice, concentrându-se pe aspectele intelectuale, emoționale, biologice, comportamentale, sociale ale funcționării omului;
- Psiholog consilier sau psiholog educațional – ramura psihologiei care se ocupă consiliere școlară și vocațională;
- Psiholog organizațional – care lucrează în corporații, instituții, companii, fiind profesioniști în resurse uman și ocupându-se cu psihologia muncii. De exemplu, procesul de medicina muncii implică o examinare psihologică sau vei participa la procesul de angajare sau la evaluarea modului de lucru și a competențelor angajaților.
Calificări necesare pentru a profesa în domeniul psihologie
Primul pas în cariera de psiholog este să faci facultatea de psihologie. După ce termini programul de licență și ai diploma finală, te vei numi licențiat în psihologie, dar nu ești încă psiholog, fiindcă drumul acestei profesii este mai lung și implică multă muncă. Deci după ce ai făcut cei 3 ani de licență în psihologie generală, în care ai învățat mai multe ramuri din psihologie, poți să alegi să te specializezi pe o anumită ramură printr-un program de masterat (vezi variantele mai sus la opțiuni de facultăți în România). În cazul în care dorești să faci psihoterapie, trebuie să te înscrii la un curs de formare complementară – există școli pe diferite abordări de psihoterapie (ex: cognitiv comportamentală, psihanalistă, experiențială, integrativă, sistemică).
Următorul pas în a deveni psiholog este să te înscrii la Colegiul Psihologilor, unde vei susține un interviu și astfel vei obține Atestatul de liberă practică ca psiholog în specializarea pe care ai ales-o, de exemplu psiholog clinician (poți alege mai multe specializări), însă vei fi psiholog sub supervizare. Următorul pas este să începi să profesezi sub supervizarea unui psiholog specialist cu experiență pe specializarea ta. În principiu, supervizorul va fi sfătuitorul tău, te va ajuta să găsești clienți și îți va supraveghea cazurile pe care le vei avea. Supervizarea durează cel puțin un an de zile și cel mai probabil doi. După această perioadă poți să-ți deschizi cabinet sau să lucrezi în domeniu în diverse organizații sau companii care angajează psihologi. Pentru a ieși din perioada de supervizare, trebuie să demonstrezi că ai experiență, că ai avut clienți sau că ai avut activități în domeniu, activități care se pot demonstra prin diplome. Verificarea dosarului se face tot la Colegiul Psihologilor și dacă experiența îți este recunoscută, vei deveni psiholog autonom. Vei plăti anual o taxă către Colegiul Psihologilor și va trebui să participi la diverse conferințe pentru a acumula creditele, un fel de puncte de experiență. Ai nevoie de 10 credite pe an.
Este important să conștientizezi că aceasta este o profesie în care trebuie mereu să înveți, să-ți actualizezi cunoștințele și să dobândești altele noi.
Salariu
Conform Paylab România, angajații care lucrează în domeniul psihologiei au următoarele salarii:
- Psiholog în psihologie clinică – salariul mediu net pornește de la 2278 RON și poate să depășească 5395 RON
- Psiholog în psihologia muncii – salariul mediu net pornește de la 2163 RON și poate să depășească 5776 RON
Ce e important de știut este faptul că profesia de psiholog este considerată o profesie liberală, asta înseamnă că deși poți fi angajat cu contract de muncă, de cele mai multe ori psihologii lucrează în cabinete individuale sau în structuri asociate de psihologie, veniturile pe care le obțin vor varia în funcție de expertiza și de experiența lor, de tarifele pe care le practică și desigur de numărul de clienți sau de tipul de activitate pe care o desfășoară în activitatea lor privată.
Tipuri de angajatori - Cine angajează în domeniul psihologiei?
În funcție de specializarea pe care o vei avea, există diverse locuri de muncă unde te vei putea angaja:
- Ca psiholog autonom, psiholog clinician sau psihoterapeut poți să-ți deschizi propriul tău cabinet sau să lucrezi într-un cabinet cu mai mulți psihologi care profesează în aceeași ramură a psihologiei sau pe alte specializări;
- Dacă ești psiholog organizațional, poți să lucrezi în companii, organizații, firme, instituții care caută specialiști în psihologia muncii;
- Dacă alegi să lucrezi în domeniul educațional, poți să lucrezi în grădinițe, școli, licee sau în dezvoltarea programelor școlare;
- Dacă vrei să lucrezi în domeniul militar sau domeniul siguranței cetățenilor, poți face examinări în cadrul armatei, poți fi psiholog criminalist în cadrul poliției, poți participa în situații de urgență sau criză, ori poți să te implici în activitățile de spionaj.
- Sunt și psihologi care lucrează pentru diverse instituții sociale (din zona ONG) dar și pentru instituții ale statului, cum sunt Direcțiile de asistență socială, spitalele, căminele de bătrâni sau alte entități care oferă sprijin psihologic persoanelor vulnerabile.
Tips & Tricks de pregătire
Cum e menționat mai sus, manualul de psihologie care se studiază la liceu în clasa a X-a ar putea fi o primă sursă de informare în acest domeniu de studiu, deoarece cuprinde informațiile de bază despre evoluția psihologiei, ramurile ei, oameni cu renume în psihologie etc. Tot acest manual îți va fi de folos și pentru admiterea la facultatea de psihologie, fiindcă examenul se bazează pe acest manual (cel puțin pentru admiterea la Universitatea din București). Este foarte important să verifici direct pe site-ul universității la care vrei să aplici ce criterii de admitere au și să începi să faci pregătire din timp.
Foarte util ar fi să discuți cu consilierul școlar sau cu profesorii de științe sociale din liceu, fiindcă sunt cele mai apropiate persoane care au pregătire în psihologie și ar putea să te ajute cu variante de cărți pe care le-ai putea citi sau cu sugestii de activități în care ai putea să te implici în orașul tău, pentru a intra în contact cu acest domeniu.
Dacă nu te descurci individual cu pregătirea, poți oricând să apelezi la persoane care fac pregătire pentru admiterea la psihologie. Sunt fie profesori, fie actuali studenți care oferă cursuri (fizic/online). Aici poți găsi detalii: https://anunturi-meditatii.ro/psihologie
Fă cunoștință cu un profesionist din acest domeniu
Momentan nu avem un interviu special dedicat pentru cineva din acest domeniu, dar îți recomandăm să urmărești canalele social media ale unor psihologi cunoscuți din România sau din străinătate, mai ales că în ultimul timp această profesie a devenit una foarte prezentă în spațiul public. Nouă ne place tare mult de Gaspar Gyorgy dar ne uităm și la psihologii mai controversați din afara României cum e Jordan Peterson. Cum domeniul „dezvoltare personală” a devenit un trend, la o simplă căutare pe google vei găsi o mulțime de specialiști, dar îți recomandăm să fii atent la calificările lor și să îți păstrezi gândirea critică atunci când cauți un model demn de urmat.