Quiz gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Educație Fizică și Sport

Oamenii pun din ce în ce mai mult accent pe cum arată și cum se simt în corpul lor, așa că e mai multă nevoie de specialiști care să îi ajute să arate într-un anume fel sau să se bucure de cea mai bună formă a corpului lor. Uneori această specializare profesională vine din propriul interes față de corp, formă fizică sau din pasiunea pentru o anumită activitate sportivă. Cert este că e mai greu să devii un bun profesionist în domeniu dacă nu ești pasionat de mișcare sau dacă nu ești curios să îți înțelegi propriul corp și modul în care funcționează.

Ai nevoie de ajutor?

Poți lua legătura rapid cu unul din consilierii Edmundo, ce îți sunt alături pe tot parcursul procesului.

Studii liceale: Ce liceu trebuie să termini pentru a studia în domeniu?

Ca să fii admis la o universitate de profil nu e nevoie să fi studiat la un liceu sportiv. Ajută dacă ai practicat un sport pe perioada liceului sau dacă ți-ai antrenat corpul să facă mișcare. E posibil să îți fie mai ușor la o specializare cum este cea de Kinetoterapie dacă ai urmat o specializare de profil real sau dacă ai cunoștințe de biologie sau fizică, dar acest lucru NU este obligatoriu pentru a fi admis.

Ce specializări de licență și masterat în domeniu au facultățile din România?

La nivel de licență cele mai frecvente specializări ale universităților din România sunt din următoarele domenii:

          Educaţie fizică şi sportivă;

          Kinetoterapie şi motricitate specială;

          Sport şi performanţă motrică.

La nivel de masterat, există o suită de specializări precum:

 • Ştiinţa şi tehnologiile educării motricităţii umane;
 • Performanță în sport
 • Fitness și estetică corporală
 • Educație fizică și sportivă școlară
 • Diverse specializări în Kinetoterapie: Traumatologie sportivă, Patologie ortopedico-traumatică, reeducare neuromotorie. 

Ce specializări de licență și masterat în domeniu au facultățile din străinătate?

Poți studia diverse specializări la universități de profil din străinătate, depinde de ce anume îți dorești tu să studiezi de fapt. Printre specializările oferite de universitățile din afară se regăsesc:

 • Sport and Physical Education
 • Sports Therapy
 • Sports and Exercise therapy
 • Sports Coaching practice
 • Physical Education and Youth sport

Acestea sunt specializări pe care le poți studia la Facultățile de Educație Fizică și sport, dar sunt universități care îți oferă specializări similare și pe filieră medicală, însă e posibil ca cerințele de admitere să fie mai mari, fiind considerat un domeniu medical – cel puțin pentru specializările care includ recuperare medicală, kinetoterapie, balneo-fizio-kineto-terapie).

Perspective de carieră și calificări necesare pentru a profesa în domeniul sportiv

Depinde destul de mult de specializarea pe care o alegi în cadrul facultății, dar poți găsi joburi din diverse zone legate de activitatea fizică, sportivă sau de recuperare prin mișcare. Descriem mai jos câteva profesii:

          Antrenor personal / Instructor de fitness:

Pe lângă studii superioare, te ajută să ai și acreditarea pe un anumit tip de intervenție sportivă sau un certificat care să ateste calitatea ta de Antrenor Personal. Cel mai important factor este dacă organizația a fost acreditată. Procesul de acreditare presupune ca organizațiile de certificare să aibă procedurile și protocoalele de certificare acreditate de către o terță parte independentă, cum ar fi NCCA. Cateva exemple de certificari ai mai jos: 

Ø  Atletism și sport – Cu acest tip de specialitate îi poți ajuta pe sportivi să-și îmbunătățească echilibrul, viteza, agilitatea și performanța.

Ø  Stilul de viață și managementul greutății – aceasta este adesea mai multă zonă de schimbare a comportamentului de fitness, permițându-ti să lucrezi cu clienții pentru a schimba obiceiurile si a le menține.

 Ø  Medical – În calitate de antrenor, vei lucra lucra cu oamenii care își doresc recuperare fizica post traumatică.

Ø  Nutriție – Cu această certificare suplimentară poți oferi sfaturi specifice cu privire la modul în care se poate mânca sănătos.

 Ø  Ortopedie – Există foarte multe persoane care se plâng de dureri de genunchi și asta este doar o zonă în care te poți specializa cu o certificare de ortopedie.

 –          Kinetoterapeut: Ceea ce îi diferențiază pe stu­den­ții facultăților de Medicină și pe cei ai facultăților de Educație fi­zică și Sport este curricula de pregătire din timpul celor trei ani de studii. Fiziokinetoterapeuții de la medicină au doar partea me­di­ca­lă, pe prevenție și tratament. Cei de la educație fizică și sport merg și pe partea de antre­na­men­te însă pentru avizul de liberă practică vor trebui să aibă mai multe ore de practică clinică.

 –          Profesor de Sport: vei avea nevoie ca pe timpul studiilor de licență să urmezi și Modulul de pregătire psiho-pedagogică și să dai un examen de obținere a unui post în învățământ numit examen de titularizare.

 –          Antrenor sportiv: poți profesa ca antrenor asistent imediat după terminarea studiilor dacă ai urmat o specializare de profil, dar pentru trecerea la nivelurile superioare ai nevoie de acreditare de la Centru Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor.

Salariu

Un antrenor sportiv câștigă între 1700 și 4500 de lei, în medie, aici de fapt ne uităm conform Paylab, la antrenorii personali și instructorii de fitness, dacă ești antrenor la o echipă de fotbal foarte mare, salariul sigur nu va mai fi același, dar desigur acestea sunt mai degrabă excepții. Salariul unui profesor de sport e similar, deși cel mai probabil pornește de la un nivel mai mare la angajare – peste 2000 de lei și poate ajunge și la 5000 pe baza calificărilor și a acumulării de experiență.

Nu există diferențe mari nici în salariul unui Kinetoterapeut, acesta variind de la 1700 la 3900 de lei, în funcție de expertiză, datele fiind furnizate de Paylab.

Tipuri de angajatori - Cine angajează în domeniul Sportiv?

Te poți angaja în mai multe locuri, în funcție de meseria aleasă: instituții și cluburi sportive, școli, săli de fitness și gimnastică, centre de recuperare medicală, centre de îngrijire pentru bătrâni sau persoane cu dizabilități locomotorii.

Tips & Tricks de pregătire

 •         Cel mai apropiat om pasionat de acest domeniu poate fi o adevarată inspirație pentru tine. Fie că e profesorul de sport sau profesorul cu care ai lucrat foarte mult ca să performezi în handbal, fotbal, tenis sau orice altă activitate sportivă.
 •         Practică cât mai mult! Vezi dacă o viață echilibrată prin sport și alimentație potrivită este pentru tine. E important să știi că exemplul pentru clienții tăi pleacă de la tine.
 •         Participă la cursuri de specialitate și caută să îți îmbunătățești constant cunoștințele și tehnicile de lucru. E important să îți actualizezi constant cunoștințele din domeniul respectiv.
 •         Citește cărți de psihologie sau dezvoltare personală. Kinetoterapeutul lucrează atât cu fizicul pacientului cât și cu psihicul acestuia. 

Fă cunoștință cu un profesionist din acest domeniu

Andrei Ifrim este culturist. A descoperit pasiunea aceasta în adolescență, dar și-a cultivat-o urmând studiile de specialitate ale Facultății de Educație Fizică și Sport. Practică acest sport în continuare și spune că e nevoie de sacrificiu personal dar și de un echilibru în alimentație, odihnă și activitate pentru a fi cel mai bun. Momentan a aflat și cum este să îi ajute pe alții în a deveni cea mai bună versiune proprie, lucrând ca antrenor personal.

Victor Zaharia este kinetoterapeut, aceasta fiind o profesie firească după ce o bună perioadă de timp a fost practicant de arte marțiale. A urmat cursuri de specialitate (Kinetoterapie/Fiziokinetoterapie) furnizate de Facultatea de Educație Fizică și Sport, deși aceasta este o specialitate care se regăsește și în portofoliul universităților de medicină. S-a specializat în folosirea diverselor tehnici și instrumente complementare după ce a urmat un master din cadrul Facultății de Fizică, pentru a înțelege mai bine cum poate veni în sprijinul oamenilor. 

 

Poveștile sportivilor sau antrenorilor personali te pot motiva așadar, caută interviuri cu ei pentru a afla cum au ajuns să facă ceea ce le place. Ai mai sus câteva exemple.

Ai nevoie de ajutor?
Discută cu asistentul EDMUNDO! Intră pe chat
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)