Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Calculatoare și Tehnologia Informației (IT)

O industrie în continuă dezvoltare, domeniul IT reprezintă unul dintre cele mai populare domenii de studiu. Trăind într-o lume care depinde de tehnologie, piața de job-uri oferită în această industrie este variată, complexă și în continuă mișcare. Dacă alegi să profesezi în acest teren, trebuie să fii pregătit mereu să înveți lucruri noi, să-ți actualizezi cunoștințele și să-ți dezvolți noi competențe. Este un domeniu atractiv financiar, dar care implică multă muncă și studiu individual. Aici cuvântul cheie este „dezvoltare”.

Ai nevoie de ajutor?

Poți lua legătura rapid cu unul din consilierii Edmundo, ce îți sunt alături pe tot parcursul procesului.

Studii liceale: Ce liceu trebuie să termini pentru a studia IT?

Deoarece domeniul IT implică să ai cunoștințe aprofundate în subiectele de profil real, admiterea la o facultate ar fi mult mai ușoară pentru tine dacă ai termina liceul la un profil de Matematică – Informatică, Științele Naturii sau la un profil tehnologic. De regulă, pentru a fi admis la o astfel de facultate se susține un test de admitere, iar examenul de bacalaureat nu este suficient. În plus, unele facultăți de profil vor avea drept criteriu de admitere ca una din probele de la bacalaureat să fie Matematică sau Informatică. Dacă pe durata liceului ai în programul școlar mai multe ore de informatică și matematică, te va ajuta foarte mult în pregătirea pentru a intra la această facultate, fiindcă îți vei dezvolta competențele și vei învăța să gestionezi presiunea care se regăsește în acest domeniu de studiu. De reținut este faptul că elevii care vor să dea la o facultate de IT învață destul de mult individual, merg la cursuri de pregătire suplimentară și încearcă mereu să fie la curent cu noile invenții în domeniu. 

Desigur că nu este imposibil să aplici la facultatea de informatică dacă tu ai studiat, de exemplu, la un profil uman sau arte, însă e bine să fii conștient că nu vei pleca de la același nivel ca un elev care are 5 ore de matematică și 4 ore de informatică pe săptămână. În acest caz, tu trebuie să lucrezi mai mult individual ca să dobândești cunoștințele necesare. În plus, e important să verifici din timp în ce constă admiterea la facultate, deoarece unele programe de studiu au cerințe mult mai stricte, iar dacă te gândești să aplici la studii în străinătate, va trebui să ai în vedere că pentru unele programe de studii va fi necesar să fi făcut pe durata liceului un anumit număr de ore de matematică sau de informatică sau să fi susținut examenul de bacalaureat la o anumită materie. 

Ce specializări de licență și masterat în IT au facultățile din România?

Printre programele de licență de la facultățile din România ar fi:

  • Informatică;
  • Informatică aplicată;
  • Informatică – în limba engleză;
  • Calculatoare și tehnologia informației;
  • Informatică economică; 
  • Automatică și informatică aplicată/industrială.

Printre specializările la nivel de masterat se numără:

  • Administrarea bazelor de date;
  • Arhitecturi avansate de calculatoare;
  • Artificial Intelligence / Inteligenţă artificială;
  • Grafică, multimedia și realitate virtuală;
  • Ingineria sistemelor internet;
  • Management în tehnologia informației;
  • Parallel and distributed computer systems / Sisteme de calcul paralele şi distribuite;
  • Securitatea reţelelor informatice complexe;
  • Automatică și informatică industrială;
  • Sisteme informatice în medicină. 

Ce specializări de licență și masterat în IT au facultățile din străinătate?

Atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat, în străinătate poți studia programe precum:

          Computer Science;

          Software Development;

–         Software Engineering;

          Information Technology;

          Artificial Intelligence;

          Human Computing Interaction;

          Data Science;

          Cyber Security;

          Web Development;

          Game Design / Game Development;

          Robotics Engineering;

          Computer Science and Business;

          Graphic Design and Animation;

          Creative Computing;

          Mathematics and Computing.

Perspective de carieră: Ce devii dacă studiezi IT?

Cariera în tehnologia informației pe care o poți avea depinde și de studiile pe care le vei face la facultate, dar și de competențele pe care le dobândești pe parcursul studiilor. Printre cele mai populare profesii ar fi:

          Programator în domeniul hardware/software;

          Inginer de baze de date și rețele;

          Analist în business technology;

          Inginer în realizarea, dezvoltarea și întreținerea aplicațiilor web;

          Specialist în domeniul proiectării asistate de calculator;

          Dezvoltator de jocuri video;

          Analist în securitate cibernetică;

          Specialist SEO;

          Consultant IT.

Calificări necesare pentru a profesa în domeniul IT

Domeniul IT este într-o continuă dezvoltare și actualizare. Studiile universitare te vor ajuta enorm să-ți consolidezi cunoștințele și să devii un profesionist în domeniu, dar e posibil ca peste 5 ani ceea ce ai învățat pe durata facultății să nu mai fie chiar de actualitate pe piața muncii. Din acest motiv este important să fii mereu la curent cu actualizările care se construiesc în acest domeniu și să alegi programe universitare care sunt la curent cu schimbările din domeniu. 

Pentru a te angaja într-o companie sau corporație e de preferat să ai studii de licență pe domeniu și, eventual ca să avansezi pe scara carierei, ți se va cere să te perfecționezi făcând un program de masterat. În același timp, există companii care nu cer obligatoriu să ai studii universitare pe domeniu, dar își realizează propriul program de training pentru angajații lor sau îi trimit la cursuri de dezvoltare profesională. Există și cazuri excepționale în care oamenii cu adevărat pasionați de domeniul IT, care și-au dovedit competențele și s-au făcut remarcați, au fost recrutați de către cele mai importante companii din domeniu, fiindcă acele companii au văzut potențialul din acei oamenii care poate încă nu făcuseră sau nu-și terminaseră studiile.

Experiența de muncă relevantă este o modalitate bună de a demonstra un interes real pentru știința calculatoarelor și este privită în mod favorabil de către angajatori. Dacă reușești să dobândești experiență prin diverse cursuri (ex: curs de limbaj de programare Python), oportunități de job shadowing sau internship pe durata studiilor, o să ai un CV mult mai avantajos, care va cântări favorabil la interviurile de angajare. De asemenea, dacă optezi pentru job-urile de design de aplicații sau jocuri, e util să ai un portofoliu pentru activitatea ta creativă din acest domeniu.

E important să nu te limitezi și să îndrăznești să visezi dacă simți că domeniul IT este pasiunea ta, dar în același timp să rămâi realist, deoarece sunt destul de rare cazurile în care un om pasionat de tehnologie a reușit să revoluționeze industria tehnologică, fiindcă a creat un produs inovator în garajul din spatele casei. De regulă, există multă muncă în spate, care e mai puțin observabilă în comparație cu rezultatul.

Salariu

Salariile în acest domeniu variază în funcție de job-ul pe care îl ai, dar oricum sumele sunt mari, fiind un domeniu în care se caută mereu specialiști. Conform Paylab, angajații din România care lucrează în domeniul IT câștigă astfel:

  • Programator Python – salariul mediu net pornește de la 4113 RON și poate să depășească 11544 RON
  • Inginer software – salariul mediu net pornește de la 4978 RON și poate să depășească 14209 RON
  • IT Business Analyst – Inginer software – salariul mediu net pornește de la 4471 RON și poate să depășească 12045 RON
  • Designer de jocuri – salariul mediu net pornește de la 2641 RON și poate să depășească 6503 RON

Aceste sume pot să difere în funcție de competențele și responsabilitățile jobului tău, dar și de compania pentru care lucrezi.

Tipuri de angajatori - Cine angajează în domeniul IT?

Industriile care au nevoie de specialiști în IT sunt variate și au un potențial foarte mare, deoarece în majoritatea sectoarelor de muncă se folosește tehnologie, atât în sistemul public, cât și în cel privat.

Dacă te orientezi către o carieră de zona software, poți lucra ca specialist IT în diverse companii sau corporații. Fie că preferi o companie de dezvoltare IT, o companie furnizor de internet sau de echipamente IT, ori te duci către sectoare diferite, cum ar fi o firmă de avocatură care necesită un web developer în firma lor, oportunități în acest domeniu vor exista mereu. Poți lucra pentru industria prelucrătoare sau pentru serviciile bancare, poți lucra pentru companiile de business intelligence sau poți lucra pentru firmele de utilități publice, care se ocupă cu alimentarea de energie și apă.

Dacă te orientezi către o carieră de web development, poți lucra în sectoarele enumerate mai sus, ori poți să alegi un spațiu mai creativ și să te angajezi în domeniul științelor comunicării, cum ar fi o firmă de publicitate.

Dacă te orientezi către o carieră de dezvoltator de jocuri sau aplicații, atunci vei găsi opțiuni la companiile care se ocupă cu studiul pieței de divertisment, dezvoltarea acestor aplicații sau testarea noilor jocuri apărute.

Tips & Tricks de pregătire

În primul rând, este important să explorezi diversele specializări din domeniul informaticii și să-ți dai seama care latură din acest domeniu ți se potrivește și te vezi lucrând cu pasiune în acea zonă.

Apoi, oportunitățile de pregătire în domeniul IT sunt foarte ușor de găsit. Ești la un click distanță de tot felul de cursuri online, iar unele platforme oferă și cursuri gratuite (vezi Udemy, Coursera). Nu te limita la competențele învățate la orele de informatică din liceu și caută resurse pe cont propriu. E un domeniu atât de popular, încât cu siguranță vei găsi în orașul tău un club de robotică sau IT, unde poți împărtăși pasiunea ta cu alți colegi sau o asociație de elevi care studiază informatică împreună.

Pune accentul pe învățat. Învață algoritmi, limbaje de programare, coding, inteligență artificială și nu uita să înveți engleză. Cunoașterea limbii engleză este esențială dacă vrei să înțelegi și să profesezi în acest domeniu.

Participă la târgurile de carieră, interacționează cu oameni care lucrează în domeniu, îndrăznește să îi întrebi dacă poți să faci voluntariat în locurile în care lucrează ei sau dacă te pot ajuta cu sfaturi de pregătire pentru această industrie. De obicei, companiile de acest tip oferă multe opțiuni de pregătire pentru juniori: open days, programe de internship, școli de vară, programe de job-shadowing sau competiții pentru liceeni și studenți. 

Citește articole de specialitate și uită-te la videoclipuri de tip tedtalk, găsește inspirație și dezvoltă-ți propriul stil de învățare.

În ultimul an de liceu, dacă te pregătești pentru admiterea la informatică, verifică site-ul facultății la care vrei să aplici, fiindcă majoritatea oferă cursuri de pregătire pentru examen.

Exemple:

https://www.coursera.org/specializations/coding-for-everyone

https://www.miciideveloperi.ro/curs/unity-game-development-curs-de-programare-jocuri-3D

A 12-year-old app developer | Thomas Suarez

Fă cunoștință cu un profesionist din acest domeniu

Andrei Marin este inginer software. Meseria lui combină cunoștințele de programare cu pasiunea sa din liceu pentru robotică, pe care a stimulat-o prin diverse participări la concursuri de profil. Momentan conduce o echipă care construiește roboți animatronici, el gestionând din poziția de project manager atât zona de marketing, cât și partea de mecanică, electronică și programare. 

FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)