Fenomenul "Brexit"
Fenomenul Brexit este cu siguranţă cel mai popular fenomen al acestui an. Această răsturnare de situaţie din Marea Britanie a generat multe întrebări despre viitorul emigranţilor români care doresc stabilirea în această ţară. Printre ei sunt incluşi şi tinerii studenţi care visează la absolvirea unei universităţi britanice.
Marea Britanie rămâne destinaţia de top preferată de tinerii români când vine vorba despre studiile în străinătate. Este o ţară care îţi oferă un număr mare de posibilităţi atât în timpul studiilor [internships, schimburi de experienţă, proiecte], cât şi după terminarea studiilor. Marea Britanie este ţara care se mândreşte cu un număr impresionant de absolvenţi care reuşesc să se angajeze sau să-şi creeze un business propriu în primul an după terminarea studiilor.
Portofoliul universităţilor britanice este şi el la fel de impresionant. Nu este de mirare că majoritatea tinerilor doresc să studieze în cadrul acestor universităţi moderne, cu profesori pregătiţi şi cursuri create special pentru nevoile lor academice.
În următorul articol vom încerca să îţi oferim răspunsuri la câteva întrebări la care suntem siguri că te-ai gândit deja după ce a început fenomenul Brexit.
1. Ce este Brexit şi la ce dată va avea loc?
2. Cum va afecta Brexit actualii şi viitorii studenţi UE?
3. Se vor schimba taxele pentru studenții UE?
4. Va trebui să aplic pentru o viză?
5. Diploma mea din UK va fi recunoscută în alte ţări?
6. Voi putea să rămân în Marea Britanie după absolvire?
1. Ce este Brexit şi la ce dată va avea loc?
Brexit reprezintă pe scurt dorinţa Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Data la care această „părăsire” ar trebui să aibă loc este 31 octombrie 2019.
Ieşirea din UE se poate face în două moduri: cu un acord între parlamentarii englezi sau forţat din partea Uniunii Europene. Cea din urmă reprezintă cel mai sumbru scenariu pentru România şi restul ţărilor UE.
Guvernul Marii Britanii și Consiliul UE au convenit asupra extinderii articolului 50 [articolul de hotărâre a părăsirii UE] până la 31 octombrie 2019. Aceasta înseamnă că 31 octombrie 2019 este acum termenul limită pentru ieșirea din UE a Regatului Unit. Dacă parlamentarii englezi nu vor lua o decizie comună până la acea dată, Marea Britanie va părăsi UE fără o înțelegere în 31 octombrie 2019.
Până la data Brexit-ului, UK rămâne o ţară membră a Uniunii Europene, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii ca până acum. Noi suntem optimişti şi spunem că nu se vor schimba multe lucruri nici după această dată de 31 octombrie 2019.
2. Cum va afecta Brexit actualii şi viitorii studenţi UE?
În cazul în care se ajunge la o înțelegere între Marea Britanie și UE, nu va exista nicio modificare a statutului de imigrant al studenților din UE care sunt deja stabiliţi în această ţară sau care sosesc înainte de sfârșitul perioadei de punere în aplicare a Brexitului de către guvern - la 31 decembrie 2020.
UK va permite cetățenilor UE care au trăit permanent în Marea Britanie timp de cel puțin cinci ani să locuiască, să lucreze și să studieze în Marea Britanie atât timp cât vor. În schimb, cetățenii UE care au trăit în Marea Britanie pentru mai puțin de cinci ani vor putea să solicite Guvernului britanic pentru o „viză” denumită „pre-settled status”, ceea ce le va permite să îndeplinească condițiile de rezidență de cinci ani necesare pentru a solicita viza de „settled status”.
În cazul unei ieșiri forţate din partea UE, aceasta nu va afecta persoanele stabilite acolo, permițând cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora care trăiesc în Marea Britanie în ziua ieșirii să își asigure statutul și să poată continua să lucreze, să studieze și să obțină venituri în Marea Britanie la fel ca până acum.
3. Se vor schimba taxele pentru studenții UE?
Cum arată situaţia acum, înainte de Brexit?
Tinerii născuţi în Uniunea Europeană au aceleași taxe ca studenții nativi din Marea Britanie pe toată durata studiilor.
Nivelul taxelor variază, totuşi, în diferite părți ale Regatului Unit. De exemplu, în Scoţia, studenţii nu plătesc taxe de studiu.
Ce se va schimba după Brexit?
Până acum, guvernele din UK au confirmat faptul că pentru anii de studiu 2019-2020 şi 2020-2021 nu vor exista modificări în ceea ce priveşte taxele de studii sau împrumuturile guvernamentale:
- În Anglia, deputatul Chris Skidmore, Ministrul Educaţiei, a confirmat că studenții din UE care încep un curs în 2019-20 și în 2020-21 la o instituție de învățământ superior din Marea Britanie, vor rămâne eligibili pentru sprijin financiar chiar și într-un scenariu în care UK ar părăsi UE fără acord;
- Guvernul din Wales a confirmat că aceleași acorduri privind statutul de taxă pentru studenți în UE și aranjamentele de sprijin financiar vor continua în 2019-20 și în 2020-2021, chiar și în cazul unui Brexit fără acord;
- Scoția a confirmat că studenții din UE care încep un curs în anii 2019-20 și în 2020-21 vor fi eligibili pentru școlarizare gratuită, chiar și într-un scenariu neconcordant;
- Pentru Irlanda de Nord, guvernul a confirmat, de asemenea, că studenții din UE care încep un curs în 2019-20 sau 2020-2021 vor fi eligibili pentru statutul de taxă la domiciliu.
În cazul în care Marea Britanie va părăsi UE fără un acord, există posibilitatea să se introducă câteva schimbări la aceste capitole. Până atunci, însă, studenţii imigranţi din UE vor fi în continuare eligibili pentru studii în UK și pentru sprijinul financiar, iar nimic nu se va schimba pentru ei pe întreaga durată a studiilor.
4. Va trebui să aplic pentru o viză?
Dacă studiile tale încep înainte de 1 ianuarie 2021, va trebui să soliciţi un „pre-settled/settled status” Guvernului Britanic, dacă doreşti să te stabileşti în UK după această dată.
În cazul în care va fi un Brexit fără acord, dacă data ta de stabilire în Marea Britanie este cuprinsă între 31 octombrie 2019 şi 31 decembrie 2021, recomandat ar fi să aplici pentru o viză „European Temporary Leave to Remain”, care îţi va permite să rămâi în UK timp de 3 ani.
De asemenea, dacă studiile tale încep după anul 2021, ar trebui să aplici pentru o viză pentru studenţi. Universităţile britanice îţi pot oferi mult sprijin şi ajutor în ceea ce priveşte obţinerea acestei vize.
5. Diploma mea din UK va fi recunoscută în alte ţări?
Diplomele britanice sunt recunoscute în multe țări din întreaga lume la momentul actual. Absolvenţii universităţilor din UK au şanse mari de angajare cu ajutorul acestor diplome.
În cazul unui Brexit, diploma primită în Marea Britanie s-ar putea să nu fie recunoscută în anumite ţări cu care UK a încheiat acorduri în trecut. Totuşi, rămân o multitudine de ţări din afara Uniunii Europene în care majoritatea calificărilor academice vor fi recunoscute.
Universităţile britanice oferă informaţii studenţilor cu privire la ţările în care diplomele lor de absolvire vor fi recunoscute pentru un posibil job.
6. Voi putea să rămân în Marea Britanie după absolvire?
Orice student care ajunge în Marea Britanie înainte de ianuarie 2021 va putea solicita un "pre-settled status". Acest lucru îţi permite să rămâi în Marea Britanie timp de cinci ani, după care poţi aplica pentru „settled status”, în cazul în care doreşti să te angajezi în UK sau să continui studiile.
Odată ce ai obţinut acest „settled status”, poţi rămâne în Marea Britanie pe o perioadă nedeterminată.
În cazul unui Brexit fără acord, dacă studiile încep după 31 octombrie 2019, recomandarea ar fi să aplici pentru o viză temporară cu durată de 3 ani. Dacă doreşti să prelungeşti stabilirea ta în UK, ar trebui să reînnoieşti această viză după data ei de expirare.
Până la data Brexit-ului situaţia din UK rămâne neschimbată, iar până în anul 2021 sprijinul financiar oferit de statul britanic este garantat studenţilor actuali şi viitorilor studenţi.
În prezent, EDMUNDO deţine parteneriate cu 72 de universităţi din Marea Britanie, la care încă te putem consilia gratuit să aplici. Contactează-ne pentru a da start visului tău britanic!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.