Din Oradea in UK. Interviu cu Alexandra Romancsak, studenta la Conventry University.

Absolventă a Liceului de Arte Oradea, Alexandra Romancsak a ales să plece la studii în Marea Britanie. Pe lângă dotările de care are parte în campusul Conventry University, Alexandra ne-a spus că este încântată de toleranța de care au dat dovadă persoanele pe care le-a întâlnit și că, deși nu i-a fost ușor la început, nu regretă alegerea făcută. Cursuri practice, profesori și tehnicieni dispuși să ajute și să susțină ideile studenților, oportunități diverse de voluntariat – acestea sunt doar câteva dintre lucrurile despre care Alexandra ne-a povestit din viața sa de student internațional la Coventry University.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Am decis să încerc fiindcă am realizat că aveam mai multe oportunități cu o diplomă obținută în străinătate. În plus, întotdeauna mi-a plăcut să înțeleg alte culturi și mi-am dorit să cunosc oameni din alte țări.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Nu e foarte ușor, în special pentru persoanele introvertite, cum sunt și eu. Dar eu am fost binecuvantată să întâlnesc oameni buni, care m-au ajutat fără să aștepte nimic în schimb. Venirea mea aici a însemnat că trebuie să înfrunt lumea aproape de una singură, ceea ce m-a ajutat să mă maturizez mult și rapid, dar în sensul bun.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Mulți uită că fiecare țară are atât lucruri bune cât și lucruri rele. Ce imi place mie cel mai mult la zona în care trăiesc e cât de tolerantă e lumea. Mi se pare incredibil de frumos când persoane din mai multe culturi reușesc să trăiască împreună fără conflicte majore.

Cum e o zi din viața ta de student?

Depinde mult programul de fiecare zi. Cursul meu e foarte flexibil și îmi oferă multă libertate,  de aceea am încercat să mă implic în cât mai multe activități extrașcolare. Fac mult voluntariat în diferite locuri, în special ca asistent de profesor în școli. Asta înseamnă, de obicei, că trebuie să fug mult dintr-o parte în alta, dar încerc să păstrez un echilibru între timpul acordat proiectelor de la universitate, voluntariatului, treburilor casnice și socializării.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Pe mine până acum m-au întreținut părinții. Asta a însemnat că a trebuit să fiu foarte atentă la fiecare ban cheltuit de mine aici și ei au trebuit să facă sacrificii acasă. Dar ne-am descurcat și acum că nu mai e nevoie nici de yellow card îmi caut și eu de lucru și sper să îmi găsesc o slujbă bună. Ideea este că, cel puțin în zona în care trăiesc eu, prețurile nu sunt mai mari ca în România, doar cu foarte mici excepții.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

În domeniul meu, pot spune că cele două sisteme nu au aproape nimic în comun. Aici se pune mult accent pe tine ca artist, designer. În domeniul de arte vizuale eu stabilesc proiectele pe care vreau să le realizez iar profesorii și tehnicienii sunt acolo pentru a mă ajuta să realizez ceea ce îmi doresc. La lecțiile de ilustrație pe care le iau e puțin diferit, sau cel puțin a fost.  Primeam teme de la profesori dar restul era la alegerea noastră. Notarea în sine nu se face pe cât de ''bună'' este o lucrare din punct de vedere estetic ci pe progresul meu ca artist independent. O caracteristică generală, care se extinde la toate profilele și la celelate universități, este faptul că ceea ce se preda este strict legat de viata reală, de situații practice cu care te vei confrunta în viitorul apropiat, după absolvire.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Deși nu a fost floare la ureche de la început, nu regret nicio clipă că am făcut alegerea să vin aici la facultate. Pe lângă o educație realistă, am câștigat multe experiențe și aptitudini pe care probabil nu le-aș fi câștigat niciodată acasă, în zona mea de confort. Știu că pentru mulți gândul că vor lăsa confortul de acasă petru nesiguranța unei alte țări este înspăimântător. Și pentru mine a fost, dar pot spune sigur că dacă aș fi dat înapoi acum aș regreta.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Visați cât se poate de măreț. Orice e posibil.

Nu vă lăsați doborâți de frică.

Orice ați alege, dați tot ce e mai bun din voi, atât către studii și viitorul loc de muncă, dar mai ales către oamenii din jur. Veți fi uimiți de ce vă va da viața înapoi.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)